• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın farklı sebepleri nelerdir?

Yeniakit Publisher
2020-02-12 09:55:00 - 2020-02-12 10:18:24
İklim değişikliği ve küresel ısınmanın farklı sebepleri nelerdir?

Dünya’mız her geçen gün ısınıyor. Kuzey yarım kürenin her yerinde iklim değişmeye başladı. Kış ayları kısaldı. Peki ama Dünya neden ısınıyor? Bunu önlemenin bir yolu var mı?

Dünya’nın iklim değişikliğine uğramasının pek çok nedenini sayabiliriz fakat, gerçek sebepleri asla bilemeyiz. Çünkü dünya büyüklüğünde bir laboratuvarımız yok ve iklim deneyleri yapamıyoruz. Laboratuvarlarımızda yaptığımız deneyler bize iklimle ilgili cüzi bilgiler sağlıyor. Bu nedenle küresel ısınma bir gerçek olsa da nedenini anlamamız ve önlem almamız çok zor. Fakat muhtemel sebepleri düşünebiliriz. Bu durumda bazı önlemler almamız da mümkün olur.

Peki; Dünya’mız bilinen sebeplerden başka hangi nedenlerden ısınıyor olabilir. Bilim adamlarının sürekli söylediği klorofloro karbon gibi gazları bir kenara bırakalım, Dünya’mızın nüfusu sürekli artıyor. Her yıl daha çok insan ve bu insanları besleyecek muhtemel ısı kaynağı sayılabilecek besi hayvanları üretiliyor, seralar kuruluyor. Yani insan nüfusuyla birlikte besi hayvanlarının keza kedi ve köpeklerin de sayısı artıyor. İnsanlar ve bu hayvanlar ısı yayarlar. Artan nüfus kadar bina yapılması gerekir. İş yerleri, fabrikalar, evler, apartmanlar, plazalar; her yıl doğaya daha çok ısı salınmasına neden oluyor. Tüm bu insanları, hayvanları, arabaları, binaları düşündüğümüzde, doğaya salınan ısının ne derece arttığını hayal edebiliriz. Dolayısıyla Dünya’nın ısınmasının en önemli nedenlerinden birisi, artan nüfustur. Artan nüfus, daha çok karbondioksit demektir.

Nüfusun artması ve ağaçların kesilmesi; yerine daha çok ağaç dikilmesini gerektiriyor. Dünya devletleri bunun farkına vardığı için, sürekli ağaçlandırma yapıyorlar. Fakat bu ağaçlandırma eylemi, muhtemelen yeterli gelmiyor. Mevcut fidan ekiminin tüm dünyada iki ya da üç katına çıkarılması iyi bir fikir olabilir. Ağaçlandırma, daha temiz hava ve daha çok yağış anlamına gelebilir.

Salınan karbondioksit ve karbonmonoksit gazları her gün artıyor. Bilim adamlarına göre, karbondioksit gazları atmosferin 1 km kadar bir seviyesinde kalabiliyor ve hava akışı değişene kadar Dünya’ya gelen güneş ışıklarının geri yansımasını engelliyorlar. Bu da bölgesel ısının artmasına ve iklim değişikliğine neden oluyor.

Ne yazık ki Dünya’mızdaki her doğa olayına enerji gözüyle bakıyoruz. Rüzgâr türbinleri (jeneratörleri) rüzgârın akışına engel oluyor. Bölgede esen rüzgârı yavaşlatıyor ve yine doğanın iklim dengesine müdahale etmiş oluyoruz. Aynı şekilde güneş alması gereken yeşil alanlara döşenen güneş enerjisi panelleri de yine iklim dengesine müdahale anlamına geliyor. Belki çöl alanlarında güneş enerjisini kullanmak, iklim dengesini etkilemeyebilir. Bu paragraftan, rüzgâr ve güneş enerjisini kullanmanın iyi bir fikir olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca bu enerji türleri bedava elektrik gibi tanıtılıyor. Oysa güneşten elektrik elde etmek, en pahalı elektrik elde etmenin bir yoludur. Tabi ki, elektrik şebeke hattının olmadığı kırsal alanlarında, rüzgâr ve güneş enerjisini kullanmaktan başka çare yoktur.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Çözüm: İklimin değişmesine daha yüzlerce sebep sayılabilir. Bizim saydığımız nedenlere şöyle çözümler üretebiliriz. Binaların kış aylarında ısı yaymasına kısıtlama getirilebilir. Bina dışına ısı vermeyen kombiler üretilmesi ve kullanılması sağlanabilir. Tüm binalar sıfır ısı salınımı ile mantolamaya zorunlu tutulabilir. Arabalar da çok ısı yayıyorlar. Lakin yakın gelecekte bütün arabaların elektrikle çalışması nedeniyle, daha az ısı yaymaları bekleniyor. Rüzgâr enerjisini kullanmayı bırakmalı, güneş enerjisini çöl gibi alanlarda kullanmalıyız. Uzun lafın kısası, kış aylarında doğaya ısı veren ve ekolojik dengeyi sekteye uğratan rüzgâr tribünleri gibi her etkeni kısıtlamalıyız.

  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Turkish -> Turkish...
       
    • Create a new word list...
  • Copy
  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Turkish -> Turkish...
       
    • Create a new word list...
  • Copy
  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Turkish -> Turkish...
       
    • Create a new word list...
  • Copy
Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23