• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İNŞAATÇILAR SEÇİMİNİ YAPTI. İşte Sonuç..

Yeniakit Publisher
2015-06-05 09:36:00 -
İNŞAATÇILAR SEÇİMİNİ YAPTI. İşte Sonuç..

Pazar günü yapılacak olan genel seçimlerin ardından sahaya daha güçlü çıkmayı planlayan gayrimenkul sektörünün temsilcileri ‘’Önce İstikrar’’ mesajı veriyor.

40’in üzerinde yeni projenin görücüye çıktığı yılın ilk 5 ayında, seçim öncesine rağmen genel performansı olumlu bulan patronların ajandası seçimden sonra da dolu.


Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyüme açısından inşaat sektörünün temsilcilerine verdiği tam destek piyasanın hareketlenmesinde lokomotif bir rol üstlendi. Artık ekonomide büyüme hedeflerini tutturmanın yolu üretmekten ve ürettiğini katma değerli bir şekilde pazarlamadan geçiyor. Sık sık vurguladığımız gibi ekonominin lokomotif sektörlerinden olan gayrimenkulde dinamikliği sağlamak için sadece üretmek yetmiyor. Eldeki varlıkların değerini doğru tespit edip pazarlamak da ayrı bir hüner. Seçim atmosferinde bu hünerleri ortaya koymak için büyük çaba harcayanlar bunun karşılığını almaya başladı. TOKİ ve Emlak Konut GYO başta olmak üzere Türkiye gayrimenkul sektörünün önde gelen firmaları her fırsatı değerlendirerek konut, ticari ve ofis projelerini ardı ardına lanse ediyor. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım’ın tabiriyle ‘’Evvel Allah seçimden sonra gayrimenkul sektörü üretim ve talepte uçuşa geçecek’’ Zaten piyasalar bu sonucu haftalar öncesinde satın almış olmalı ki, gayrimenkul üretici firmaların patronları ara vermeksizin ‘’üretimde durmak yok, yola devam’’ mesajı veriyor.


İster sektörün büyükleri olsun, ister bu yolda ilk harcı dökenler olsun hepsi de Yeni Türkiye’nin en dinamik lokomotifi olan gayrimenkulün birer parçası. Üstelik uluslararası platformda 'Artık ben de varım' diyebilecek kadar güçlü bir şekilde gayretlerini ortaya koyan bu firmalar vatandaşların da yakın takibinde. Emlak alanındaki herşeyin günden güne değer kazandığı bir dönemde gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası lansmanlar, ihaleler ve dev projeler gayrimenkul sektörü için katedecek yolun daha başında bulunduğumuzu gösteriyor. Sektörün önde gelen isimleri Türkiye’nin geleceğinden umutlu ve yakalanan rüzgârın seçimden sonraki Yeni Türkiye için sağlam bir harç olacağı kanaatinde.

2014 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2.9 büyümesine karşılık, inşaat sektörü yüzde 2.2 büyüdü. 2015 yılında ise ekonomide yüzde 3.5, inşaat sektöründe ise yüzde 4.5 büyüme olması tahmin ediliyor. Burada hem dev projelerin hem de özel sektör girişimleri öne çıkacak.

Bu dönemde, yatırım için en güvenli limanın gayrimenkul olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Altın ve döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar, yatırımcının gözünü korkutunca, birikimini değerlendirmek isteyenler gayrimenkule yöneldi. Bu süreçte hükümetin verdiği güven kadar markalı projelerin payı etkili oldu.
Gayrimenkul dünyası seçimlerden sonra ne bekliyor? İşte cevabı:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya:


''İstikrar, huzur ve güven ortamı algısı bizleri güçlü kılacaktır''

Gayrimenkul sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı büyümesinin sebebi; olumlu global değişimlerin yanı sıra sektörde kurumsallaşmanın artması, yeni finansal kurum ve araçların sektörde faaliyete başlamaları, yeni konut finansman yöntemlerini uygulaması etkili olmuştur. Şimdi olduğu gibi gelecekte de istikrar, huzur ve güven ortamı algısı bizleri güçlü kılacaktır. Bunun için istihdam sağlama ve sürekliliği konusunda başarılı bir trend çizmeliyiz. Sürdürülebilir büyüme ve bu potansiyelin artırılması, sektörün ülkemizin yarınlarına ışık olacaktır. Gelişmekte olan ülkemizde karşımıza; cari açık, tasarruf azlığı yani sermaye yetersizliği, teknolojik eksiklikler ve kurdaki oynaklık gibi olumsuz bir tablo çıkmadığı sürece bu sektör büyümesini sürdürecektir. Temennimiz İstikrarın kalıcı olmasıdır.


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya:

''Seçimden sonra ivmemiz artacak''

Tüketicilerin seçim sürecinde tüm önemli kararlarını seçim sonrasına bırakmak gibi bir refleksi var. Fakat bu refleksin konjonktürel olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü insanlar konut almaktan vazgeçmiyor sadece kararını öteliyor. Bu bağlamda seçim sonrasında konut satışlarında anlamlı bir artış olacak ve sektör seçim sebebiyle kaybettiği enerjiyi fazlasıyla kazanacaktır. Artık ülkemizde yerli yerine oturmaya başlayan bir şehircilik politikasından, kentsel dönüşüm kültüründen, ekonomik alt yapıdan bahsedebiliriz. Yanı sıra inşaat sektörüne gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında gerçekleştirdiği atılımlar ile ekonomimizin başat aktörlerinden biri haline gelmiştir. Seçim sonrasında ben sektörün artan bir ivme ile kaldığı yerden devam edeceğine inanıyorum. Açıkçası temennim de bu yönde.


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu:

''Hareketlilik bekliyoruz''

Gayrimenkul risk almayanlar için en güvenli yatırım aracı oldu. Şu anda konut alıcılarının çoğu, alıp oturuyor. Doları olan yatırımcı da yükselen dövizi bozup konut alıyor. Daha önce bunu öngörmüştük. Seçimden sonra konut alım hızı daha da artacak. Hem satışın, hem fiyatların artacağını da söyleyeyim. Çünkü maliyet artışları hâlâ konut fiyatlarına yansımadı. Yabancılara yönelik satışlar kadar içerde de hareketlilik bekliyoruz.

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer:

''Fırsatları değerlendirenler kazanacak''

Konut almak isteyen vatandaşlar için, “fırsat dönemi” olarak tavsiye ettiğimiz bu süreçte, yatırımlar hız kesmeden devam etmekte. Seçim öncesi konut alanlar, seçimden sonra yeni sunulacak ve zamdan etkilenmiş konut fiyatlarından sonra, büyük kâr elde ettiklerini göreceklerdir. Belirsizlik dönemlerini fırsata çevirmek için iyi bir dönem ve ‘’konuta ulaşabildiğiniz zaman yatırımın tam zamanı’’ diyebilirim.

 


Ak Yapı Yönetim Kurulu Eş Başkanı Mahmut Asmalı:

''Tek partili dönem istikrar getirecek''

Seçim sonuçları ile ilgili bir sürpriz beklemiyoruz. Yine tek parti ile var olan güven ve istikrarın aynen devam edeceğini hatta 4-5 yıl seçimsiz bir döneme girileceğinden piyasalarda ciddi bir iyimserlik olacağını, faiz ve döviz kurlarında aşağı yönlü bir hareket olacağını tahmin ediyoruz.

 


EYG GRUP İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik:

''İnşaat ekonominin mihenk taşı olacak''

Seçimin ardından yine yatay bir seyir izleyecek, sektördeki küçülme ya da büyüme yüzde 1-2 oranında seyredecektir. Sadece nüfus artışı rasyosuyla Türkiye’de her yıl 600 bin konut ihtiyacı oluştuğunu, rakamsal olarak satış adedine baktığımızda ise yıllık 500-550 bin bandında kaldığını ve yıllara göre ihtiyacın katlanarak büyüyeceğini görebiliyoruz. Dolayısıyla bu sektör önümüzdeki yıllarda da Türkiye ekonomisinin mihenk taşlarından biri olmaya devam edecektir.


Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül:

''İstikrar rakamlara yansıyacak''

Seçimler sonrasında istikrarın devam edeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte makroekonomik istikrar devam edecek ve enflasyon oranları, faiz oranları ve ekonomik büyüme rakamları bundan olumlu etkilenecek. Buna paralel olarak da konut kredisi faiz oranlarında düşüş yaşanacağı tahmininde bulunabiliriz. İstikrar sektör için çok önemli. Temennimiz de bu yönde olacaktır.

 


Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çep:

''Yerli konut alıcısı harekete geçecek''

Konut sektöründe Haziran ayındaki genel seçimler sonrasını bekleyen ve temkinli bir duruş sergileyen yerli konut alıcısının da seçimler akabinde harekete geçmesi ile sektörün büyüme yönünde bir ivme kazanmasını bekliyor ve temenni ediyoruz.

 


Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür:

''Esas olan tüketicinin mutluluğudur''

Türk inşaat sektörünün popüleritesinin dünya çapında daha iyi seviyeye gelmesi için her şeyden önce ihtiyaca yönelik konut inşaası sektörü hem ulusal hem de global anlamda ileriye taşıyacaktır. Artık insanların konut alımındaki beklentileri globalleştiğinden bizler de bu yönde projeler geliştirmeliyiz. Tüketicinin mutlulukla ve rahatça yaşadığı tüm ihtiyaçlarının karşılandığı projeler hızla değerlenmekte ve bu da sektörü olumlu yönde etkilemektedir.

 


Çukurova Kent Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Kara:

''İnşaat yine lokomotif olacak''

İnşaat sektörü Türkiye’nin lokomotifi olarak tanımlandığı ve insanlar için bir ihtiyaç olması nedeniyle ülkemizin içerisinde bulunduğu her türlü dönemde ekonomiyi destekler nitelikte. Firma olarak seçim öncesi dönemde olmamıza rağmen satış ofisimize gelen ve projelerimizden ev sahibi olmak isteyen müşterilerimizde dikkat çekecek bir azalma yaşamadık. Seçimlerden sonra inşaat sektöründeki hareketliliğin daha da artacağını düşünüyoruz.

 


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir:

''İşler daha iyi olacak''

Seçimden sonra işlerin çok daha iyi olacağını düşünüyorum. İktidar kesinlikle değişmeyecektir. Türkiye’nin kalkınmasında inşaat lokomotif rol üstlenmeye devam edecektir. Ben, bu açıdan ülkemizin geleceğini çok iyi görüyorum. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Artık dünyanın herhangi bir yerinde ‘Türkiye’den geldim’ dediğim zaman herkes hayranlıkla bakıyor.

 

 

Avrupa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray:

''Tek partili hükümet istikrar demek''

Umarım tek partili bir hükümet ile yola devam edilir. Bunun getirdiği siyasal ve ekonomik istikrar ile hem ticari kredilerde hem de konut finansmanı kredilerinde maliyetlerin düşmesi ve burnunda satışlara ve imalata yansıması sureti ile sektörün eski günlerine dönmesi en büyüm temennim olacaktır.

 


MFZ Grup ortaklarından Muhanver Gözüm:

''Sektör teşviklerle daha da büyüyebilir ''

Türk inşaat sektörü son 10 yıldır adeta yeniden doğdu. Trendleri takip etme konusunda oldukça başarılı olan sektör temsilcileri, elbette teşviklerin arttırılmasını bekliyor. İnşaat sektörü birçok sektörü de destekleyen bir sektör. Verilecek teşvikler, uygulanacak destek programları inşaata bağlı tüm sektörlerin canlanmasını sağlar.

 

Şahika Grup Yapı ortaklarından İç Mimar Murat Altuntaş:

''Ekonomide denge sağlayıcı icraat bekliyoruz ''

Ekonomide yaşanabilen olumlu ya da olumsuz her durumdan etkilenen bir sektörün temsilcileri olarak, ekonomik dengenin sağlanmasını istiyoruz. Faiz oranlarının düşürülmesi, sektörle ilgisi olmayıp inşaat üretenlerin ayrılması ve sektöre teşviklerin arttırılması da yeni hükümetten beklentilerimiz arasında.

 


Yale Türkiye Genel Müdürü Burçin Saltık:

''Ekonomi hızlanacak''

Seçim ekonomisinin ötesinde bir hareketlilik yaşanacağını ön görüyorum. Sonuçta ilk 6 ay tüm firmalar için istenilen noktada geçmemektedir. Bir hızlanma olması ve son tüketicinin alımlarının artması tüm sektör ve tedarikçileri açısından olumlu olacaktır.

 


Mehmet Canıtatlı - emlakrehberi / 5 Haziran 2015

 


UYARI: Bu haber kaynak gösterilmeden ve izinsiz kullanılamaz. Sitemizde yer alan haberlerimizin izinsiz yayınlanması halinde yasal haklarımızı kullanacağız

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23