• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Akit’e konuştu: Uzaktan eğitim sürecini aksatmadan yürüteceğiz

Yeniakit Publisher
2020-03-23 11:26:00 -
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Akit’e konuştu: Uzaktan eğitim sürecini aksatmadan yürüteceğiz

Bugün başlayacak olan uzaktan eğitim kapsamında, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin TRT ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim görmesine ilişkin Akit’e açıklamalarda bulunan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, “Tedbirimizle, sükûnetimizle, sakinliğimiz ve dikkatimizle, kontrolü elden bırakmayan yapıcı tavırlarımızla, çocuklarımızla birlikte uzaktan eğitim sürecini aksatmadan yürüteceğiz” dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından bugünden itibaren uzaktan eğitim başlayacak. Uzaktan eğitim kapsamında, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri TRT ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim görecek. Veliler uzaktan eğitimin detayları hakkında bilgi sahibi olmaya çalışırken Milli Eğitim cephesi de hummalı bir çalışma içinde. Uzaktan eğitim, her açıdan sağlam bir altyapı gerektiriyor. Milli Eğitim zoru başarmak için yoğun mesai harcadı. Milyonların istifade edeceği sistem bu vesileyle test de edilmiş olacak. Biz de bu vesileyle çocuklarımızın daha iyi eğitim alması için gece gündüz demeden yoğun emek vererek ülkemize hizmet ettiğine şahitlik ettiğimiz İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’ya, uzaktan eğitimle ilgili merak edilenleri sorduk.

“İlk derste bakanımız Ziya Selçuk’la birlikteyiz"

Yenilenen EBA ve uzaktan eğitim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Eğitim Bilişim Ağı (EBA) uzun zamandır Millî Eğitim Bakanlığımızın dijital eğitim çalışmalarının ayrılmaz bir parçası niteliğinde. Geçtiğimiz aylarda yenilenen Eğitim Bilişim Ağı; öğrenci, öğretmen ve velilerimizin uzaktan eğitim sürecinin önemli kanallarından biri. Milli Eğitim Bakanlığımız, bugün başlayacak olan uzaktan eğitim süreciyle ilgili öğretim kademelerine göre hangi içeriği, hangi altyapıyla sunacağına dair kapsamlı bir çalışma yaptı. Tümüyle yenilenen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile TRT, öğrencilerimizin evdeki eğitim süreçlerine destek olacak. Meslektaşlarım ve TRT çalışanlarımız İstanbul ve Ankara’da çekim yapıyorlar. 110 meslektaşımız uzaktan eğitimde kullanacağımız ders videoları için günlerdir gece gündüz çalışıyorlar. Büyük bir çaba ile çocuklarımız için ders anlatıyor, içerikleri tamamlıyorlar. İlk derste Sayın Bakanımızla birlikteyiz… İnanıyorum ki bu işi birlikte başaracağız. Tüm sınıflar düzeyinde gerek EBA’dan gerekse TRT, EBA TV kanallarından eğitim programlarının kazanımları doğrultusuna hazırlanan içeriklere erişilebilecek.

“EBA hepimize özel”

EBA’nın kullanımına dair öğretmen ve öğrencilerimiz teknik bilgiye sahipler mi?

Elbette. Eğitim Bilişim Ağımız yenilendi; teknoloji ve sosyal ağlar müfredatla diğer bir deyişle öğretim programlarıyla buluştu. EBA’nın içeriği; etkileşimli okul kitapları, ders anlatım videoları, sorular ve uygulamalar ile güncellendi. EBA sayesinde öğrencilerimiz kendini test etme, öğretmenlerimiz ise mesleki gelişim fırsatı yakaladı. Bu konuda gerekli simülasyon videoları da yayında. Öğrenci ve öğretmenlerimizin öğrenme yolculuğuna eşlik eden zengin, güvenilir ve etkileşimli içeriğiyle EBA kullanıcılarına kişiselleştirilmiş bir öğrenme ortamı ve kişiye göre özelleşmiş bir ara yüz seçeneği sunuyor. Özetle ifade etmek gerekirse EBA hepimize özel… Velilerimizin de takip edebildiği bireyselleştirilebilen EBA uzaktan eğitim sürecini sadece akademik bakımdan değil, sanatsal ve kültürel çalışmalar ve oyunlarla da zenginleştiriyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Eğitimini evde devam etmek zorunda kalan öğrencilere yönelik rehberlik hizmeti veriliyor mu?

Evde eğitim gören çocuklara- özel gereksinimli çocuklarımız dâhil- rehberlik öğretmenlerimiz, çerçeve planlar doğrultusunda öğrencilerimizin aileleri ile veya tek başlarına yapabilecekleri etkinlikler planlıyor. Ardından bunları video hâline dönüştürüp erişimini sağlıyorlar. Hazırlanan içerikler yerel ve genel hedefleri kapsıyor. İlkokul, ortaokul ve lise şeklinde gruplandırılıyor. Aynı zamanda velilere yönelik seminerlerimize de dijital mecralardan ulaşılabiliyor. Uzman gönüllülerimizin rehberlik konularını kendi uzmanlıkları doğrultusunda işlediği videolar çekiliyor. Örneğin yaratıcı okuma, masal anlatıcılığı gibi konularda öğrencilerimize evlerinde rehberlik edecek video kütüphanesi oluşturuluyor. Altını çizmek gerekirse tüm bu etkinlikler çocukların evlerinde bulunan materyallerle uygulayabilecekleri veya materyal kullanmadan eşlik edecekleri şekilde tasarlandı.

Uyarılar ve tavsiyeler mutlaka dikkate alınmalı

Ülkemiz zorlu bir süreçten geçiyor. Şakası olmayan ciddi bir salgın sebebiyle sağlığımız için evde kalmamız gerekiyor. Çocuklarımız da bu tedbire uyuyor. Bu süreçte evde günleri daha nitelikli değerlendirmek için İl Millî Eğitim olarak öğrenci ve velilere hangi faaliyetleri yapmayı öneriyorsunuz?

Hiç şüphesiz bu süreçte en önemli görev çocukların gelişim sürecinde etkin birer rol model olan velilerimize, anne-babalara düşüyor. Öncelikle kendilerinin ve çocuklarınızın sağlığına özen göstermeleri gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız tarafından paylaşılan uyarı ve tavsiyeler mutlaka dikkate alınmalı. Çocuklarımız eğitime ara verilen bu haftayı dinlenerek, kitap okuyarak, müzik dinleyerek, bireysel spor ve sanat çalışmaları yaparak, hobilerine zaman ayırarak geçirdiler. Okuma becerilerini geliştirecek çocuk ve ilk gençlik edebiyatı örneklerini okumaya devam ediyorlar. Uzaktan eğitim sürecinde velilerimiz çocuklarıyla beraber Bakanlığımızın eğitim takvimi içerisindeki oyunlardan faydalanabilir. Ayrıca EBA sisteminde sanatsal çalışmalar yapabilirler. Sistemdeki etkinlik çeşitliliğinin çok zengin olduğunu bir kere daha hatırlatmak isterim.

Tek kullanımlık önlük ve tulum üretimine başlandı

İstanbul’un birçok noktasında Meslek liselerinde temizlik amaçlı solüsyon, maske üretimi gibi bugün en çok ihtiyacımız olan ürünler üretiliyor. Bu konuda bilgi verir misiniz?

Mesleki eğitimi memleket meselesi olarak gören Bakanlığımız, konoravirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında mesleki ve teknik eğitim kurumlarında üretim çeşitliliğini ve kapasitesini artırdı, artırmaya da devam ediyor. Öncelikle temizlik ve dezenfeksiyon malzemeleri üretimine odaklanan Bakanlığımız, İstanbul başta olmak üzere diğer ilerimizde okul ve diğer kurumlarımızın temizlik ürünlerinin tamamını üretebilir duruma geldi. Şu anda temizlik malzemesi ve hijyen amaçlı solüsyon üreten 44 okuldan 7’si ilimizde.  Sonra maske üretimine başlayan ve 21 ilde 37 okulda cerrahi maske üretimi yapan Bakanlığımız, daha sonra tek kullanımlık çatal, bıçak gibi ürünlerin üretimine yöneldi. Üretime geçen okullarımızdan birisi PAGEV Halkalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.  Ardından ise özellikle sağlık çalışanları açısından çok önemli olan tek kullanımlık önlük ve tulum üretimi için yatırımlar yapıldı ve üretime başlandı. İlimizin pilot olarak seçildiği bu uygulama için şu okullarımız belirlendi: Beşiktaş Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çekmeköy Taşdelen İSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Beyoğlu İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Maltepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Pendik Melek Aknil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Fatih Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Beşiktaş Rüştü Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Tedbir süresinin uzatılması durumunda eğitim süreci nasıl devam edecek?

Millî Eğitim Bakanlığımız uzaktan eğitim süreci başta olmak üzere her şarta göre kendini hazırlamış durumda. Önemli olan çocuklarımızın, öğretmen, veli ve diğer personelimizin sağlığını korumaktır. Veriler doğrultusunda karar verilecek.

Uzaktan eğitim sürecini hep birlikte sürdüreceğiz

Bu zor günlerde milletimizin birlik beraberlik içinde duyarlı davranışı örnek bir durum elbette ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor bu noktada özellikle velilere tavsiyeniz nedir?

Çocuklarımızın uzaktan eğitim sürecini öğretmen ve velilerimizin desteğiyle, rehberliğinde verimli geçireceğimize inanıyorum. Velilerimizin çocuklarımız için bir rol model olduğunu her fırsatta dile getirdik. Tedbirimizle, sükûnetimizle, sakinliğimiz ve dikkatimizle, kontrolü elden bırakmayan yapıcı tavırlarımızla çocuklarımızla birlikte uzaktan eğitim sürecini aksatmadan yürüteceğiz.
Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23