• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İşte kararın perde arkası: İşler tersine döndü! Yükselişe geçince yasak geldi

Yeniakit Publisher
2020-04-13 07:10:00 - 2020-04-13 07:22:36
İşte kararın perde arkası: İşler tersine döndü! Yükselişe geçince yasak geldi

İçişleri Bakanlığı tarafından duyurulan 2 günlük sokağa çıkma yasağı dün gece saat 00.00 itibariyle sona erdi. 64 milyon kişiyi ilgilendiren “48 saatlik yasak kararı” 3 Nisan’da 20 yaş altına getirilen kısıtlamaya rağmen sokaktaki hareketlilik azalmayınca alındı. Süleyman Soylu'nun istifasına neden olan yasak, hafta sonu kalabalığını önlemek için kaçınılmaz oldu.

10 Nisan’da İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağı sorunsuz bir şekilde sona ererken, yasakla ilgili tartışmalar devam ediyor. Hem neden yasağa neden gerek duyulduğu, hem de genelgenin açıklanma zamanı ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Bakan Süleyman Soylu'nun ortaya çıkan görüntüler nedeniyle istifa etmeye karar verdiği yasak ilanına giden süreçle ilgili detaylara ulaşıldı.

Hava düzeldi işler değişti!

Türkiye’de salgının patlak verdiği ilk günden itibaren ‘evde kalın, kendinizi izole edin’ çağrıları yapıldı. Vatandaşın bu çağrıya nasıl karşılık verdiği, tavsiyeye uyup uymadığı ise ağırlıklı olarak toplu taşıma kullanan insanların sayısı ile ölçüldü. Bu sayının getirilen yasaklara paralel olarak düştüğü gözlendi. Ancak izolasyon konusundaki başarılı grafik havaların ısınması ile birlikte tersine döndü. 3 Nisan’da 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağına rağmen düşmesi beklenen toplu taşıma kullananların sayısında ciddi bir değişim olmadı. Hatta 5 büyükşehirde tersine yükselişler yaşandı.

Düşmesi gerekirken arttı

2019 yılı nüfus sayımına göre 16 milyona yakın nüfusu olan İstanbul, hareketliliğin merkezi oldu. 2 Mart’ta 2 milyon 747 bin yolcu toplu taşıma araçlarını kullanırken bu sayı ilk korona vakasının görüldüğü 10 Mart’tan sonra düzenli bir şekilde düştü. 3 Nisan tarihinde 421 bine kadar indi. Ancak bu hareketliğini daha da asgariye indirmek için 3 Nisan’da 20 yaş altındakilerin de sokağa çıkması yasaklandı. Bu toplu ulaşım kullananların sayısını daha da aşağı çekti. Günlük yolcu sayısı 4 Nisan’da 296 bin, 5 Nisan’da 179 bine geriledi. Ancak hafta başından itibaren bu sayı yeniden önemli bir yükselişe imza attı. 65 yaş üstü ve 20 yas altına getirilen yasağa rağmen 10 Nisan’da 408 bine kadar yükseldi.

Ankara ve İzmir’de de aynı tablo

Salgının etkili olduğu Ankara’da da aynı tablo gözlendi. 20 yaş altına yasak getirilmeden önce 3 Nisan’da 221 bin olan yolcu sayısı kısıtlama getirilmesine rağmen yerinde saydı. 10 Nisan’da toplu taşıma kullanan vatandaş sayısı 218 bin olarak rapor edildi. İzmir’de 3 Nisan’da 292 bin kişi olan yolcu hareketliliği 10 Nisan’da sadece 275 bine kadar geriledi.

5 şehirde halk sokağa çıktı

Tüm kısıtlamalara rağmen 25 ildeki yolcu sayısında ciddi bir düşüş yaşanmazken 5 büyükşehirde yolcu hareketliği tam tersine artı. 20 yaş altına yasak getirildikten sonra toplu ulaşım kullananların sayısı bir önceki haftaya göre Erzurum’da yüzde 2.82, Kahramanmaraş’ta yüzde 10.99, Sakarya’da yüzde 5.35, Samsun’da yüzde 4.36, Trabzon’da yüzde 11.44 artış gösterdi. Bu artışta hava sıcaklıklarının yükselmesi de etkili oldu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bilim kurulu da istedi

Hususi araçlarla şehir içi seyahatin de arttığı gözlemlendi. Meteorolojiden de hafta sonunda hava sıcaklığının artacağı yönünde raporlar gelince izolasyonun daha da gevşeyeceği endişesiyle tedbir alınması gündeme geldi. Bilim Kurulu da benzer tavsiyelerde bulununca sokağa çıkma kararı alındı.

(Yenişafak)

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Çoban Ali

Bu milletimizle ne kadar gurur duysam azdır! Öküzlerden bile daha öküz bir milletiz evel Allah!

Mustafa kaya

OZAMAN SULEYMAN SOYLU NİYE İSTOFA EDİYOR. GELEN TEPKİLER CHP DEN GELEN TEPKİLERDİR. PKK YI.DHKPC Yİ VATAN HAİNLERİNİ SEVİNDİRMEYİN. DÜNYADA OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM VAR ZATEN.BUNU DA HALKIN BİLMESİ GEREK.İKİ GÜN BİRŞEY ALMAZSAN ÖLÜRMÜSÜN.AFRİKANIN YEMENİN,MİAMMARIN HİÇ Mİ HAKKI YOK.BİZİM HALKIMIZIN VAKARI ASELETİNI BATIYLA ÖZDEŞLEŞTİRİRLERSE AÇGÖZLÜLÜK KAÇINILMAZ OLUR.MALESEF BU KANATSİZLİK,AÇGÖZLÜLÜK,HOŞGÖRÜSÜZLÜK BİZE CUMHURİYETTEN SONRA BATİ MEDENİYETİ İLE GELDİ.TEK ÇARE İSLAM MEDENİYETİ.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23