Sağlık

Kanser hastaları ne yemeli ne yememeli?

Kanser hastalarının dikkat etmesi gereken önemli noktaları bu haberimizde birleştirdik. Peki ama kanser hastaları nasıl beslenmeli? Kanser hastaları ne yemeli? Kanser hastaları ne yememeli?

Kanser hastaları ne yemeli ne yememeli?
-

Kanser hastalarının dikkat etmesi gereken önemli noktaları bu haberimizde birleştirdik. Peki ama kanser hastaları nasıl beslenmeli? Kanser hastaları ne yemeli? Kanser hastaları ne yememeli?

Kanser tedavisi gören kişide besin alımları azalır, sindirim ve emilimleri bozulur, enerji harcamaları artar. Bundan dolayı kanser tanısı almış kişinin beslenme durumunun saptanması önemlidir.

İştah azalması olduğu durumlarda; yemek öğünleri yüklü olmamalı, az ve sık olacak şekilde hastanın seveceği sağlıklı besin seçenekleri oluşturulmalıdır. Bu sayede hastanın hızlı kilo kaybı önlenmelidir. Miktarı az fakat enerji ve proteini fazla olan gıdalar seçilmelidir.

Bunun dışında, yapılan araştırmalara göre kanseri uzaklaştıran ve savaşan birkaç besin mevcut;

  • Turp
  • Soğan
  • Siyah üzüm
  • Balık
  • Ispanak
  • Pancar
  • Siyah havuç
  • Yeşil çay
  • Doğal domates
  • Soya fasulyesi
  • Zeytinyağı

Kemoterapinin yan etkilerini suyla yok edin
Kemoterapinin yan etkilerinden biri de cilt kuruluğudur. Bu nedenle bu süreçte bol sıvı tüketmeniz önemli. Günde en az 2.5-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. 

Antioksidanlar

Meyve ve sebzeler; A, C ve E vitamini ile selenyum gibi antioksidanlar içeriyor. Antioksidanlar da kanser oluşumuna yol açan serbest radikallerin normal hücrelere zarar vermesini engelliyor. Bu nedenle sık ve bolca tüketilmelidir.

Protein
Kanserken tümör hücrelerinden salınan bazı maddeler nedeniyle kas yıkımı meydana geliyor ve hücrelerin yenilenmesi ile onarımı için çok önemli bir besin öğesi olan proteine olan ihtiyaç artıyor. Bu yüzden her öğünde protein kaynaklarına yer vermeniz çok önemli. 

Karbonhidrat
Nişasta ve şeker besinlerde bulunan karbonhidratlar grubuna giriyor. Nişasta; tahıllarda, patateste ve kuru baklagillerde bulunuyor. Şeker de meyvede, sütte ve tatlı besinlerde... Metabolizmanın ana enerji kaynağını karbonhidratlar oluşturuyor. Bu nedenle, kanser tedavisi sürecinde artmış olan enerji gereksinimini karşılayabilmek için her öğünde 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilmeli ve öğünlerde çorba, makarna gibi diğer bazı karbonhidrat kaynaklarına yer verilmeli.

Kanser hastalarının uzak durması gereken besinler

  • Rafine edilmiş şeker
  • İşlenmiş beyaz un
  • İşlenmiş et
  • Hazır cips
  • Gazlı içecekler
  • Hidrojene yağlar

YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.