Karbonhidratlar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayıp beyin ve merkezi sinir sistemini işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Karbonhidratlar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayıp beyin ve merkezi sinir sistemini işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Karbonhidratlar “iyi” ve “kötü” olarak iki ana kategoriye ayrılabilir. İyi karbonhidratlar birden fazla doğal şeker türü içerir ve yavaşça sindirilir. Kötü karbonhidratlar ise “basit” karbonhidratlar olarak da bilinmektedirler ve içlerindeki şeker, kana çabuk karışarak kan şekeri düzeyini birden yükseltir. Peki, karbonhidrat hangi yiyeceklerde bulunur?
Karbonhidratlar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayıp beyin ve merkezi sinir sistemini işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Karbonhidratlar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayıp beyin ve merkezi sinir sistemini işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Karbonhidratlar “iyi” ve “kötü” olarak iki ana kategoriye ayrılabilir. İyi karbonhidratlar birden fazla doğal şeker türü içerir ve yavaşça sindirilir. Kötü karbonhidratlar ise “basit” karbonhidratlar olarak da bilinmektedirler ve içlerindeki şeker, kana çabuk karışarak kan şekeri düzeyini birden yükseltir. Peki, karbonhidrat hangi yiyeceklerde bulunur?
Karbonhidrat hangi yiyeceklerde bulunur?
Meyveler, Süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir), Bal
Meyveler içerdikleri vitamin, antioksidan ve fiber lifleri nedeniyle çok sağlıklı gıdalardır. Fakat aynı zamanda früktoz içerdiklerinden basit karbonhidrattırlar ve sınırlı miktarda tüketilmelidirler.
Beyaz veya kahverengi şekerdir (sofra şekeri, çikolatalar, tatlılar, dondurmalar).
Doğal gıdaların işlem görmesinden elde edilen suni gıdalar olup genellikle vücudumuza hiç bir faydaları yoktur; hatta zararları vardır (kanserojen olmak gibi). Suni Basit Karbonhidratlara en güzel örnek Sağlık açısından beyaz ve kahverengi şekerin hiçbir farkı yoktur. Kalori miktarları da vücuda verdikleri zararlar da bir birine çok yakındır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO
Polisakkaritler olarak da adlandırılan kompleks karbonhidratlar binlerce şeker moleküllerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Basit karbonhidratlar gibi kan şekerinde ani yükselme ve düşmelere neden olmazlar ve fiber içerdiklerinden sindirimleri basit karbonhidratlara göre çok daha uzun sürer.
Kompleks karbonhidratlar nişastalı ve fiberli olarak ikiye ayrılırlar:
Patates
Pirinç
Baklagiller (fasulye, mercimek, nohut, bezelye, vs.)
Tahıl (buğday, arpa, yulaf, mısır, çavdar, vs.)
Ekmek
Makarna
Mısır gevreği
Domates
Salatalık
Marul
Havuç
Yeşil/kırmızı biber
Soğan
Brokoli
Ispanak
Kabak
Lahana
Bezelye
Bamya
Mantar, vs.