• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

"Karmaşıklıktan uzak, sade eğitim sistemini amaçlıyoruz"

Yeniakit Publisher
2017-09-30 19:35:25 -
"Karmaşıklıktan uzak, sade eğitim sistemini amaçlıyoruz"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Üniversiteye giriş sisteminin aksayan taraflarını gidererek sınav stresini azaltacak karmaşıklıktan uzak daha yalın ve sadece sistemi amaçlıyoruz. Eğitim, öğretimin bütün kademelerinde öğrencinin üzerindeki sınav stresini azaltmak ana gayemizdir. Öğrenci stres içerisinde olursa başarıyı yakalayabilmesi mümkün değildir" dedi.

Bakan Yılmaz, AK Parti Sivas Merkez İlçe Başkanlığı’nın 6’ncı olağan kongresine katıldı. 4 Eylül Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kongre saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Burada konuşan Yılmaz eğitime yönelik her dönem eleştiriler olduğunu söyledi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı ve üniversiteye giriş sınavında yapılacak değişikliğin eğitimin daha ileriye gitmesi için olduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye’de eğitim iyi bir yönde gidiyor. Belli bir sistem var onun içerisinde sınav sistemi eğitim sisteminin ölçme değerlendirme bölümünün sadece bir parçasıdır. Dolayısıyla yeniden bir çalışma gayret var. O da daha iyiye ulaşmak için. Ufak tefek rötuşlar yapılması gerekiyordu. Ufak tefek değişikliklerin yapılması gerekiyordu. Biz de bunları yapacağız" dedi.

Üniversite sınavında yapılacak değişiklikleri de anlatan Yılmaz, "Üniversiteye giriş sisteminin aksayan taraflarını gidererek sınav stresini azaltacak karmaşıklıktan uzak daha yalın ve sadece sistemi amaçlıyoruz. Eğitim, öğretimin bütün kademelerinde öğrencinin üzerindeki sınav stresini azaltmak ana gayemizdir. Öğrenci stres içerisinde olursa başarıyı yakalayabilmesi mümkün değildir. Uygulamada olan giriş sistemi iki aşamalı olarak gerçekleşmektedir. Sınavın biri mart diğeri haziran ayındadır. Sınavlar üç haftaya yayılmakta ve toplam 5 gün sürmekteydi. YÖK tarafından yapılan yeni düzenleme ile sınav bir hafta sonunda gerçekleştirilecektir. Cumartesi başlayacak pazar öğlen bitecektir. Diğer önemli değişiklik puan türleriyle ilgilidir. Şuan var olan 18 puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırmakta ayrıca bazı programlar için aday havuzunu daraltmaktaydı. 18 puan türü azaltılacak ve az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacaktır. Sayısal, sözel, eşit ağırlık birde dili katarsak 4 puan türü olacaktır" diye konuştu.

"Türkçe ve Matematik sınavın merkezi olacak"

Yeni sistemde Türkçe ve matematiğin sınavın merkezi olacağını ifade eden Yılmaz, "Bu diğer müfredat sorulmayacak anlamına gelmemektedir. Milli eğitiminin müfredatı daha önce olduğu gibi sorulmaya devam edecektir. Yine baraj puanı da olacaktır. Sınavda YGS-LYS ayrımı kalkacaktır. Yüksek öğrenim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarıyla girilecektir. Belirli alanlarda uygulanan başarı sırası bundan sonra da aranacaktır. Tıpta, hukukta, mimarlıkta, eğitim fakültelerinde başarı sırası aranacaktır. YÖK yeni düzenlemeyle sınavı öğrencilerimiz, aileleri, rehber hocaları için daha yalın, daha sade ve daha sistemli yönetilebilir bir hale getirmeyi hedeflemektedir" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bakan Yılmaz Türkiye’de yapılan her güzel işte eğitimin başarısı olduğunu, yapılamayan işlerin ise eğitimin eksik olmasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Kongreye AK Parti Sivas milletvekilleri Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Mehmet Habip Soluk, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin ve partililer katıldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23