Kadın - Aile

Kefirinizi kendiniz yapın | Evde kefir yapımı tarifi

Hazır bulabildiğimiz her ürün gibi yoğurt ve kefirde hazır olarak market reyonlarında satışa sunuluyor elbette fakat evde yapılan yoğurdun ve kefirin lezzeti neyle ölçülebilir ki? Peki, kefir nasıl yapılır? Ne kadar sürede tüketilmeli? Kefirin şifa kaynağı sayılan faydaları nelerdir? Sağlıklı ve doğal kefiri, kendi yapmak isteyenler için işte en kolay kefir tarifi…

Kefirinizi kendiniz yapın | Evde kefir yapımı tarifi
-

Hazır bulabildiğimiz her ürün gibi yoğurt ve kefirde hazır olarak market reyonlarında satışa sunuluyor elbette fakat evde yapılan yoğurdun ve kefirin lezzeti neyle ölçülebilir ki? Peki, kefir nasıl yapılır? Ne kadar sürede tüketilmeli? Kefirin şifa kaynağı sayılan faydaları nelerdir? Sağlıklı ve doğal kefiri, kendi yapmak isteyenler için işte en kolay kefir tarifi…

Evde kefir nasıl yapılır?

Malzemeler:

1 litre süt
1 yemek kaşığı kefir tanesi 
Cam kavanoz
Plastik süzgeç

Yapılışı:

Önce sütü kaynatın ve kaymağını üzerinden alın.

Ardından süte kefir tanelerini ekleyin.

Kullandığınız kabın metal olmamasına dikkat edin.

Tahta kaşıkla iyice karıştırın.

Kabınızın üzerini temiz bir bez ile kapatın.

20-25 °C'de kalacak şekilde karanlık bir ortamda 2 gün kadar sütü bekletin.

Bu sürede süt pıhtılaşacaktır.

Mayalanmış olan bu sütü plastik bir süzgeç ya da tülbent yardımıyla süzün.

Dilerseniz kefirinizi bu şekilde tüketebilir, dilerseniz içine meyve taneleri ekleyebilirsiniz.

Kefiri uzun süre dayanır mı?

Kefiri buzdolabında saklayabilirsiniz ancak iki gün içerisinde tüketmelisiniz.

Kefir tanelerini saklamanın yolları nelerdir?

Buzdolabında: Kefir tanelerini bir sonraki mayalamaya kadar saklamak için metal olmayan bir kap kullanarak üzerini 1 parmak geçecek kadar temiz içme suyu ile birlikte buzdolabına koyabilirsiniz.

Dondurucuda: Uzun süre saklamak isterseniz dondurabilirsiniz. Fakat bu uzun süre yalnızca 2 ay kadardır. 

Kurutarak: Kefir mayasını çok daha uzun bire saklamak için kurutabilirsiniz. Böylece 12 - 18 ay gibi bir süre saklanabilir.

Kefirin sağlığımız için faydaları nelerdir?

Sindirime kolaylaştırır: Bağırsak florasını düzenler. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkı sağlar. Bağırsaklarda bu faydalı mikroorganizmalar azaldığında ishal, kabızlık, emilim bozuklukları oluşabilirken, kefir içeriğindeki doğal mikroorganizmalarla bu sorunların önüne geçmeye yardımcı olur. 

Bağışıklığı güçlendirir: Betakaroten bulunan içeriğiyle bağışıklık sistemini destekler, vücutta biriken toksin maddelerin üremesini önleyerek, bağışıklık sistemini güçsüzleştiren mikroorganizmaları yok eder.
Mide ülserini engeller: Mide ülserine yol açan ‘helicobakter pilori’ adlı bakterinin yok edilmesine yardımcı olur. 

Kemikleri kuvvvetlendirir: İçerdiği yüksek miktarda kalsiyumla kemiklerin gelişimini destekleyen kefir, büyüme evresindeki çocuklara ve yaşlıların artan kalsiyum ihtiyacına etkin şekilde cevap verir. Günlük 2 su bardağı kefir tüketildiğinde günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama yüzde 60’ı sağlanmış olur. 

Hücreleri yeniler: Zengin E vitamini ve selenyum içeriği sayesinde kefir güçlü bir antioksidandır. Hücre yıkımına neden olan toksin maddelerin oluşumunu ve üremesini önleyerek hücre yenilenmesine yardımcı olur.

Kan şekerini düzenler: Kefir de diğer probiyotikler gibi protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlar. Kefir, düşük glisemik indeksiyle proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi verir ve kan şekerinin de daha geç yükselmesini sağlar. 

Mide de şişkinliği azaltır: Laktik asit fermantasyonu dolayısıyla sindirimi kolaylaştırarak, midede oluşan gazı hafifletir. 

Depresyondan korur: İçeriğinde bulunan triptofan aminoasidi ve B vitaminiyle sinirleri sakinleştirir ve depresyonu azaltır. Gevşeme ve uyku verici özelliğiyle rahat ve huzurlu gece uykuları sağlar.

YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.