• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kelime-i tevhid anlamı ne? Kelime-i tevhidin fazileti

Yeniakit Publisher
2019-11-07 12:58:00 - 2019-11-07 13:03:01
Kelime-i tevhid anlamı ne? Kelime-i tevhidin fazileti

Kelime-i Şehadet ve Kelime-i tevhidin anlamı ne? Mana olarak Kelime-i tevhid nedir? İmanın özü ve hatta hedefidir tevhit inancı bizler Lâ ilâhe illallah dediğimizde neyin farkına varmalıyız? Tevhidden anlamamız gereken Allah Teala’nın tek ve benzersiz olduğu O’nun diğer varlıklardan ayırmak ve kendisine ihlas ile teslim olmamız gerektiğidir. Peki Kelime-i tevhid anlamı ne? Kelime-i tevhidin fazileti nedir?

Mana olarak Kelime-i tevhid nedir? İmanın özü ve hatta hedefidir tevhit inancı bizler Lâ ilâhe illallah dediğimizde neyin farkına varmalıyız? Tevhidden anlamamız gereken Allah Teala’nın tek ve benzersiz olduğu O’nun diğer varlıklardan ayırmak ve kendisine ihlas ile teslim olmamız gerektiğidir. Kelime-i tevhid iki lafızdan oluşmakta. La ilahe ve illallah’dır. Bir insan ömrü hayatında La ilahe kısmında kalırsa haşa ‘Allah yoktur’ kısmında kalırsa müşrik olarak Allah’ı kabul etmeden kafir olarak hayatını tamamlamış olur. Ama illallah kısmına bağlayabilen insan ancak Allah vardır diyerek Allah’ın varlığını kabul etmiş ve imanı elde etmiş olur. 

Sual: (Lâ ilâhe illallah) Tevhid kelimesinin üstünlükleri nelerdir?

Cevap: İmam-ı Rabbani hazretleri Mektûbât kitabının ikinci cild 37. mektupta buyuruyor ki: Rabbimizin “celle sultânüh” gazabını, intikamını söndürmek için (Lâ ilâhe illallah) güzel kelimesinden daha faydalı bir şey yoktur. Bu güzel kelime, Cehenneme götüren gazabı söndürünce, daha küçük olan başka gazaplarını elbette söndürür. Niçin söndürmesin ki, bir kul, bu güzel kelimeyi tekrar tekrar söyleyince, Ondan başkasını yok bilmekte, her şeyden yüz çevirip, hak olan bir mabuda dönmektedir. Gazabının sebebi, kullarının, Ondan başkasına dönmesi, bağlanmasıdır. Mecaz âlemi olan bu dünyada da, bu hâli görüyoruz. Zengin bir kimse, hizmetçisine kırılır, ona kızar. Hizmetçi de, kalbi iyi olduğu için, herkesten yüz çevirip, bütün varlığı ile, efendisinin emirlerine sarılırsa, efendisi, ister istemez yumuşar. Merhamete gelir. Gazabı söner. İşte bu güzel kelime de, kıyamet için ayrılmış olan doksandokuz rahmet hazinesinin anahtarıdır. Küfür karanlıklarını, şirk pisliklerini temizlemek için, bu güzel kelimeden daha kuvvetli, hiçbir yardımcı yoktur. Bir kimse, bu kelimeye inanınca, imanın zerresi hâsıl olur. Bu güzel kelimeye inanarak, kalbinde zerre kadar iman hâsıl eden kimse, kâfirlerin âdetlerini ve şirk pisliklerini yaparsa, bu güzel kelimenin şefaati sâyesinde Cehennemden çıkarılır. Azapta sonsuz kalmaktan kurtulur. Bunun gibi, bu ümmetin büyük günahlarına şefaat edip azaptan kurtaracak en kuvvetli yardımcı, Muhammed Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem”dir. Bu ümmetin büyük günahları dedik. Çünkü, önceki ümmetlerde büyük günâh işleyen pek az olurdu. Hatta imanını küfür âdetleri ile ve şirk pislikleri ile karıştıran da az idi. Şefaate en çok ihtiyacı olan bu ümmettir. Önceki ümmetlerde, bazıları küfürde inat etti. Bazısı da, hâlis olarak imana gelip emirlere yapıştı. (Tam İlmihal s. 910)

Kelime-i Şehadet Anlamı

Ben şahitlik ederim ki Allah'tan başka İlah yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hazreti Muhammed (Aleyhisselâm) Allah'ın kulu ve Resuludur (elçisidir). Kelime-i Şahadet getirmeyen bir kimse Müslüman olamaz. Yani Müslümanlığın ilk şartı Kelime-i Şehadet getirmektir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23