Kadın - Aile

Kolay ekşi maya yapımı | Ölçülü maya yapımı tarifi ve malzemeleri

Kolay ekşi maya yapımı son zamanlarda sıklıkla araştırılıyor. Sadece un ve su ile birkaç gün içerisinde kendi kendine aktif hale gelen ekşi maya, hamura da ekstra bir lezzet katıyor. Peki ama ekşi maya nasıl yapılıyor? Kolay ekşi maya ölçüsü nedir, nasıl yapılır? İşte merak edilen ekşi maya tarifi, ekşi maya ölçüsü ve ekşi maya malzemeleri...

Kolay ekşi maya yapımı | Ölçülü maya yapımı tarifi ve malzemeleri
-

Ekşi maya ölçüsü ve malzemeleri her evde bulunan un ve sudan ibaret. Un ve su ile kolay ekşi maya yapımını sizler için ayrıntılı bir şekilde, herkesin yapabileceği gibi derledik. Kesin sonuç veren bu tariften sonra evlerinizde mükemmel ekmekler, mayaya ihtiyaç duymadan yeni tarifler yapacaksınız. Peki ama ekşi maya nasıl yapılır? İşte tarifi...

Malzemeler

  • 1 çay bardağı tam buğday unu
  • 1 çay bardağı oda ısısında su

Metal olmayan bir kase içerisinde un ve suyu karıştırın. Gene metal olmayan bir kaşık ile mayayı karıştırmaya başlayın.

Oldukça cıvık ve ele yapışan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Bu aşamalarda cam ya da porselen kase ve tahta kaşık kullanmak önemlidir. Aksi takdirde ilk kez yapanların sorun yaşaması muhtemel. 

Hamur karışıp homojen bir kıvam aldığında kapaklı bir kavanoza aktarın. Bundan sonraki aşamalar oldukça önemli. Hiç hareket ettirmeden soğuk olmayan ve ısı değişiminin çok olmadığı bir ortama, ağzı kapalı bir şekilde koyun. İlk günden sonra 3 gün bu şekilde bekletin.

Maya ilk günden sonra içine kabarcık hapsetmeye başlayacaktır. İdeali 3 günü tam anlamıyla doldurduktan sonra kullanmaktır. Fakat bir hafta bekletirseniz daha lezzetli ve verimli bir hamur elde edersiniz. 

Bunun dışında malzemeleri iki kat kullanarak elde ettiğiniz mayanın yarısını kullanıp, kalan yarısını besleyerek kullanmaya devam edebilirsiniz.

YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.