• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Komşuculuk oynayalım

Yeniakit Publisher
2020-01-02 11:48:00 -
Komşuculuk oynayalım

Gazetemiz okurlarından Kader Tokay, "Komşuculuk oynayalım" başlıklı yazısını bizimle paylaştı.

Kader Tokay

Günümüzde hızlı şehirleşmenin, şehir yapılaşmasının ve değişen iş hayatının komşuluk ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Aynı apartmanda yaşadıkları halde yardımlaşma, dayanışma bir tarafa tanışmayan, konuşmayan insanlar bulunmaktadır. Yüksek binalarda geniş evlerde otururken komşuluk kültürümüzü de öldürdük. Ev alma komşu al atasözü olarak kaldı tabiri caizse. Asansörde, otoparkta, merdivende karşılaştıklarımıza bile selam vermekten aciz olduk. Hastalandığında en yakınından önce yetişen, külüne muhtaç olduğun , evini, çocuğunu, anahtarını bıraktığın komşularımız nerede? Nereye koyduk onları hayatımızda?

Eskiler “kırk komşun razı olursa cennete girer” içselleştirmiş de. Ya biz? Bize ne oldu?

Yanımızda oturanın kim olduğunu bile bilmiyoruz. Apartman dairelerine sıkıştırdığımız hayatlarımızı televizyon, İnternet, sosyal medyada gezerken zamanlarımız gittiğine mi yanalım.? İnsanlıktan bihaber olan bireyler olduğumuza mi yanalım? Bilmiyorum.

İşin bitince elişini al gel çay içelim, gel oturalım diyecek kimse kalmadı artık. Güvenmiyoruz kimseye. Herkesten zarar gelecek sanki... Çocukları bir arada büyüyen hanımlar, beyler; güvensizliği, korkuyu aşıladılar bize...
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Her akşam unuttursunlar diye  akrabalık, komşuluk, kültürlerimizi koydukları günlük başından ayrılmadığımız programlar, diziler daha çok zaman alıyor hayatımızda. Saatleri bile çok iyi ayarlanmış. Kodlanmış yaşamlarımızı o kadar rutin hale getirmişler ki farkında bile değiliz. Ekran başında kaybettiğimiz ahlak kurallarıyla ahlaksızlığa normalleştirilmiş bir gözle bakıyoruz. Sonrası başı buyruk çocuklar, boşanan eşler, cinayetler, kaybolan hayatlar...

Öyle acı halimiz... Etrafımızdaki herkesi bize zarar verir mi acaba, bana dokunmayan yılan bin yaşasın diye dünyadan bihaber yaşıyoruz. Oysa Allah (c.c) Kur’an-ı Kerim de: ”Yalnızca Allah’a kulluk edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, muhtaçlara,yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve ellerinizin altında bulunanlara (işçi, hizmetçi ve benzerlerine) iyi davranın; doğrusu Allah, kendini beğenen ve böbürleneni sevmez.”(Nisa 36) buyurmuştur.

Geçenlerde bir yazıma yorum yazmıştı bir okurumuz yakında cenaze çadırlarında sadece ölen kişinin ailesi olacak diye... Bu yazımda buradan esinlendim zaten. Eskiden öyle miydi...  Komşular cenaze evinde su bile kaynatmazdı. Günlerce sıraya girip güçlerine göre  yemekler getirip otururlardı. Şimdi cenaze bile birgün sürmüyor. Definden sonra mevlüt okutulup kaldırılıyor. Dinimize göre cenaze 3 gündür. O günlerde gidilir, destek olunur. Cenaze sahibinin acısı paylaşılırdı. “Komşusu açken tok yatan bizden değildirHadis-i Şerif-i de unutuldu. Günümüzdeki Müslüman toplumların komşuluk ilişkilerini dinimizin emir ve tavsiyeleri doğrultusunda yeniden gözden geçirmeli, İslam kardeşliğini gerçekleştirmek için gayret göstermelidirler. Hadi çal bir komşunun kapısını gel çay, kahve içelim  de... Bari komşuculuk oynayalım. Oturalım, konuşalım, tanışalım artık... Çocuklarımız belki bir araya gelip oyun oynarlar. Bırakırlar İnterneti, bilgisayarı.. Samimiyet ile kurulan tüm ilişkilerin mutlaka mükafatını alacağız.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23