• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Konuşmakta güçlük çeken kişilerin düşünceleri metinlere dökülebilcek

Yeniakit Publisher
2020-03-31 18:05:00 -
Konuşmakta güçlük çeken kişilerin düşünceleri metinlere dökülebilcek

Bilim insanları, konuşmakta ve yazmakta güçlük çeken kişilerle iletişim kurabilmeyi sağlayacak, beyin aktivitesinden elde edilen verileri metne dönüştürebilen bir yapay zeka sistemi geliştirdiklerini duyurdu.

Webtekno'da yayınlanan bir habere göre, California Üniversitesi'nden bilim insanları, beyindeki aktivitelerden elde edilen verileri metne dönüştürebilecek bir yapay zeka geliştirdi. Bilim insanları tarafından geliştirilen sistemin, konuşamayan ve yazamayan kişilerle iletişim kurmayı sağlayacağı belirtildi.

California Üniversitesi'nden Dr. Joseph Makin, yaptığı bir açıklamada, sistemi geliştirmek için epileptik nöbetleri izlemek üzere beyinlerine elektrotlar yerleştirilmiş dört katılımcı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çalışma kapsamında katılımcılardan, "Tina Turner bir pop şarkıcısı" ve "O hırsızlar 30 mücevher çaldı" gibi 50 farklı cümleyi defalarca sesli okumaları istendi. Katılımcılar konuşurken beyin aktivitelerini izleyen bilim insanları elde ettiği verileri, geliştirilecek olan yapay zeka sisteminde kullandı.

"Olumlu sonuçlar aldık"

İlk başta hatalı cümleler kuran sistem, yoğun uğraşlar sonucu yüzde 3'lük bir hatayla yazılı metin üretmeyi başardı. Maastricht Üniversitesi'nden Dr. Christian Herff, yapay zeka sistemi için her katılımcıdan 40 dakikadan daha az veri kullanmalarına rağmen isabetli sonuçlar aldıklarını belirtti. Sheffield Üniversitesi'nde beyin makine arayüzü uzmanı olan Dr. Mahnaz Arvaneh ise etik konuların dikkate alınmasının önemli olduğunu söyledi. Arvaneh, yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: "Makinelerin zihnimizi okuyabileceği noktadan çok, çok uzaktayız. Ama bu önlem almamamız ve plan yapmamamız gerektiği anlamına gelmiyor."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Yunus

Kesin para istemiştir. Malum kasa boş , para bitti. Dünya lideri IBAN vermiştir Trump'a.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23