• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Korona virüsten nasıl korunulur, maskeler işe yarıyor mu?

Yeniakit Publisher
2020-02-24 14:51:00 - 2020-02-24 14:52:26
Korona virüsten nasıl korunulur, maskeler işe yarıyor mu?

Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan korona virüs dünyaya yayılmaya devam ediyor. Türkiye’nin komşuları İran ve Irak’ta yeni virüs vakaları ortaya çıkarken, uzmanlar korona virüsten basit önlemler alarak korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.

 yeniakit.com.tr 

Korona virüsü Çin’den sonra dünyaya yayılmaya başladı. Avrupa’ya kadar ulaşan virüs; Fransa, Almanya, İspanya, Belçika, Finlandiya, İsveç, İtalya, İsrail, İran, Irak gibi ülkelerde panik havasına neden oldu. Virüsün yayılmasıyla birlikte alınacak önlemler de büyük bir merak konusu oldu.

Yeni korona virüsü (Covid-19) nedeniyle dünya çapında yaklaşık 100.000 kişi enfekte oldu. Vakaların çoğu Çin'in Hubei eyaletinde ortaya çıktı. Virüsün Whan’da balık pazarında ilk kez hayvanlardan insanlara yayıldığına inanılıyor. Korona virüs nedeniyle şimdiye kadar çoğu 60 yaşın üstünde 2.619'dan fazla insan öldü.
Korona virüsü ile mücadele mevsimsel griple aynı özellikleri gösterir. En önemli mücadele yöntemlerinden biri ellerin bilek kısmından itibaren sabun gibi temizlik ürünleriyle sık sık yıkanmasıdır. Ayrıca günlük hayatta mümkün olduğu kadar elinizi yüzünüze götürmemeye dikkat edin, çünkü virüs vücuda mukoza (Üzerinde kalın bir sıvı bulunan çok ince bir deri katmanı) üzerinden girebilir. Hapşırma gibi durumlarda da ağız elin tersi ile kaplanmalıdır. En uygunu gribal enfeksiyon gösteren kişilerden mümkün olduğunca uzak durulmasıdır.

Maskeler korona virüsünden koruyor mu?

ABD Salgınla Mücadele Ajansı (CDS) maskelerin etkili bir önleme yöntemi olduğunu belirtiyor. Yine de maskeler tam bir koruma sağlayamıyor. Gün içerisinde birçok kez maskeler çeşitli ihtiyaç ve zorunluluk nedeniyle çıkarılıyor.

Korona virüs vücut dışındaki yüzeylerde ne kadar yaşar?

Alman araştırmacılara göre bu ve benzeri virüsler; metal, cam veya plastik gibi yüzeylerde 9 güne kadar, kağıt üzerinde 5 güne kadar yaşayabiliyor . Bununla birlikte, yeni virüsün yüzeylerde aynı şekilde davranıp davranmadığını kesin olarak söyleyemiyorlar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yüzeyleri dezenfekte etmek virüsü öldürüyor mu?

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), çamşur suyu gibi temizlik melzemeleriyle yüzeyleri temizledikten sonra yüzeylerin etanol ile ovulmasını öneriyor.

Korona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır?

Korona virüsüne enfekte olunduğu zaman insanlarda öksürük, ateş ve nefes darlığı, bazen de bulantı ve ishal gibi durumlar gözlenir. Hastalık şiddetli ise pnömoni (zattürre) oluşur. Enfeksiyondan hastalığın başlangıcına kadar geçen süre 14 güne kadar değişkenlik gösterir.

Hastalık nasıl tedavi edilir?

Virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotikler tedaviye cevap veremez. Bu, vücudun kendini iyileştirmesi gerektiği anlamına gelir. Sadece belirtiler tedavi edilebilir. Hasta insanların dinlenmesi ve çok miktarda su tüketmesi tavsiye ediliyor. Koronavirüslerin tedavisi için onaylanmış bir ilaç bulunmuyor.

Korona virüsün aşısı var mı?

Aşı bulunduğuna yönelik haberler medyada sık sık yer alsada henüz piyasaya sürülmüş ve dağıtılan bir aşı yoktur. Bunun yanında, araştırmacılar bir aşı geliştirmek için çalışıyorlar.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sami

Çinde astronot gibi giyinip de virüs kapan doktorlara ne demeli.

Sami

Çinde astronot gibi giyinip de virüs kapan doktorlara ne demeli.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23