• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Koronavirüsten Çin’e e-ticaret darbesi

Yeniakit Publisher
2020-02-24 13:35:00 - 2020-02-24 13:38:14
Koronavirüsten Çin’e e-ticaret darbesi

Türkiye’nin milli e-ticaret platformu PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgını öncesi Çin’den Türkiye’ye günlük 100 bin adet küçük kargo geldiğini, şimdi ise bu sayının günde 10 binlerin altına kadar gerilediğini ifade etti.

 Resul Ekrem Şahan  Ankara 

PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgınıe-ticaret boyutuyla değerlendirdi.

100 binden, 10 bine düştü

Koronavirüsün e-ticarete de ciddi yansımaları olduğunu söyleyen Çevikoğlu, “Virüsün insan vücudu dışında da 9-10 gün süreyle yaşadığı yönündeki açıklamaların ardından Çin’den yapılan ticarette ciddi bir düşüş oldu. Çin’den Türkiye’ye bu olaydan önce günlük küçük paket ya da mektup kargo dediğimiz 100 bine yakın ürün geliyordu. Şimdi ise bu rakam günde 10 binlere kadar geriledi. Peki bu durumun bizlere olumlu yansıması oldu mu? İnsanların Çin’den satın aldıkları ürünler olmazsa olmaz ürünler değil. Vatandaşlarımız genelde bu ürünleri ucuz görüyor ve alıyor. Ancak bahsi geçen ürünler zorunlu ihtiyaçlar değil. Dolayısıyla Çin’den günlük olarak alınan 100 bin paketlik alımın gerilemesi Türkiye’ye aynı oranda yansımadı ama tabi ki satışlarda yüzde 10-15 oranında bir artışa neden oldu” diye konuştu.

“Teknolojik ürünlerin fiyatları artabilir”

Özellikle elektronik sektöründe ürünlerin büyük çoğunluğunun Çin’de üretildiğine dikkat çeken Çevikoğlu, “Çin’de bu üretimler de giderek azalmaya başladı. Bunun etkilerini de uzun vadede izlememiz gerekecek. Teknolojik ürünlerin fiyatı yakın zamanda artabilir” uyarısında bulundu. Yurt dışı projeleri kapsamında Çin’in Hong Kong bölgesinde bir lojistik merkezi kurmak için de ön hazırlık çalışmalarında bulunduklarını söyleyen Çevikoğlu, “PttAVM.com olarak bu bölgede bir lojistik merkez kurma planımız vardı ancak bu olaylardan sonra lojistik merkezinin kurulumuna yönelik çalışmalarımıza da askıya aldık” dedi.

15 bin satıcı yer alıyor

Şirketin yurt dışı çalışmaları hakkında da bilgi veren Çevikoğlu, “Bizim 2020 hedefimizi, PttAVM.com’da satılan ürünlerin yurt dışında satılabilecek olanlarını ve yurt dışında ürün satmaya uygun olan satıcıları belirleyerek e-ihracata katkı sunmak olarak açıklayabiliriz. Şu anda PttAVM.com bünyesinde 20 milyon ürün ve 15 binin üzerinde satıcı yer alıyor. Bunlardan 2 milyon ürünü yurt dışına açtık. Yurt dışından talepler de gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23