• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Koronavirüsten ölenler yıkanıyor mu?

Yeniakit Publisher
2020-04-09 14:26:00 -
Koronavirüsten ölenler yıkanıyor mu?

Koronavirüs nedeniyle ölenlerin cenazesi yıkanıyor mu? Koronavirüs salgınının durdurulması için bulaş zincirinin kırılması gerekiyor. Bunun içinde vatandaşların evlerinden çıkmaması isteniyor. Ülkemizde 38 bini aşkın kişi enfekte oldu. Pek çok kişi “Koronavirüsten ölenlerin defin işlemi nasıl yapılıyor?” , “Koronavirüsten ölenlerin cenazeleri yıkanıyor mu?” , “Koronavirüsten ölenlerin cenaze namazı kaç kişiyle kılınıyor?” sorularının cevaplarını araştırıyor. Peki, koronavirüsten ölenler yıkanıyor mu?

Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve seyahatlerle tüm dünyaya yayılan koronavirüs adeta bir kabus haline döndü. He ülke bu virüse karşı ulusal mücadelesini veriyor. Virüs nedeniyle ülkemizde yaşamını yitirenlerin sayısı son olarak 812 olarak belirtildi. Vatandaşlar yaşamlarını yitirenlerin defin işlemlerinin nasıl yapılacağını merak ediyor. İşte, detaylar.

Koronavirüsten ölenler yıkanıyor mu?

Konu hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan bir açıklama yapıldı. İşte, o açıklama:

Din İşleri Yüksek Kurulumuz, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'ndan görüş alarak 22.03.2020 tarihinde "Salgın Hastalık Durumunda Cenaze Namazı ve Defin İşlemleri" konulu bir fetva yayınlamıştır.

Söz konusu fetvada öncelikle, "Hastalığın bulaşma riskine karşı uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda gerekli koruyucu tedbirler alındıktan sonra cenazenin usulüne uygun bir şekilde yıkanıp kefenlenmesi ve defnedilmesi gerektiği" vurgulanmış, devamında ise hastalığın bulaşma riskine göre bazı zaruret hükümlerine işaret edilmiştir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

03.04.2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce Başkanlığımıza "Bilim Kurulunun konuyu tartıştığı ve Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cenazelerine diğer enfeksiyon hastalıklarından vefat edenlerden farklı bir uygulama yapmaya gerek olmadığı kararına vardığı" bildirilmiştir.

Ayrıca son dönemde, fetvadaki aslî hükmün dikkate alınmadığı, bunun yerine zarurete istinaden verilen hükümler çerçevesinde cenaze işlemlerinin gerçekleştirildiği yönünde Kurulumuza şikâyetler ulaşmıştır.

Bu itibarla, din kardeşlerimize karşı dini olarak son vazifemizi yaptığımız unutulmadan Kovid-19 sebebiyle vefat edenlerin cenazelerinin Kurulumuzun asli fetvası doğrultusunda koruyucu tedbirler alındıktan sonra usulüne göre yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi farz-ı kifâyedir.

Gerekli koruyucu kıyafet, teknik ekipman ve ehil gassalların bulunmadığı yerlerdeki cenazelerin de bu imkânların bulunduğu gasilhanelere nakledilerek bu dinî sorumluluğun usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için ilgililer tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23