• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kredi ile ev almanın hükmü nedir? Kredi çekerek ev almak caiz midir?

Yeniakit Publisher
2020-06-18 17:29:00 - 2020-06-18 17:30:58
Kredi ile ev almanın hükmü nedir? Kredi çekerek ev almak caiz midir?

Parası olmadığı halde ev almanın tek yolu bankadan kredi çekmek değildir. Bankaların verdiği konut kredilerin içinde faiz var. Faiz ise dinimizce haramdır. Ancak katılım bankaların verdiği konut kredileri ise ticaret olursa yani katılım bankası ya da şirket olabilir alınmak istenen evi o kurum peşin parasını veriyor ve o evi alıyorsa ve alıcı kişiye de vadeli olarak satıyorsa bunun adı ticaret olur kredi olmaz. Böyle yapılırsa uygun olduğu diyanet tarafından açıklanmakta. Peki Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir?

Bu soruya Diyanet şu şekilde cevap veriyor: “İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.

Bu itibarla, devlet TOKİ’nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir.” Daha sonra ise projeye Katılım Bankaları da dahil edildiğinden bu ikinci seçeneğin dikkate alınması yerinde olacaktır.”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23