• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kuruluş Osman'da heyecan dolu hafta: "Bizi de mi hançerleyeceksin?"

Yeniakit Publisher
2019-12-14 17:37:00 -

Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu ve Osman Bey'in hayatını konu edinen Kuruluş Osman dizisinin yayınlanan 5.bölüm fragmanında tekbir sesleri yükseldi. Şeyh Edebali'nin kızı ölüm döşeğinde mücadele eden Bala Hatun'un iyileşip iyileşemeyeceği ise merak edilirken Edebali yeni fragmanda, "Ne yani Edebalı'nın kızı diye imtihana tabi olmayacağını mı sanıyorduk?" ifadelerini kullandı.

Muhammed Recep KAYA   yeniakit.com.tr  İzleyiciyi Çarşamba günleri ekran başına kilitleyen Kuruluş Osman dizisinin 5. bölüm fragmanı yayınlandı. Şeyh Edebali'nin kızı Bala Hatun'un sağlığına kavuşup kavuşmayacağı merakla beklenirken Edebali kızının durumunu, "Ne yani Edebalı'nın kızı diye imtihana tabi olmayacağını mı sanıyorduk?" sözleri ile yorumladı.

Osman Bey, amcası Dündar Bey'i vuracak mı?

Yayınlanan yeni bölüm fragmanında Osman Bey'in amcası Dündar Bey'e hançer çektiği sahne heyecanı dahada arttırırken, Osman Bey'in Dündar Bey'i vurup vurmayacağı merak konusu oldu.

Fragmanda Osman Bey ile amcası Dündar Bey arasında geçen diyalog şöyle:

Dündar Bey: Bizde kan kanla yıkanır. Bizi de mi hançerleyeceksin?
Osman bey: Al sana kan

Dündar Bey Kimdir?

Dündar Bey’in doğum tarihi tam olarak bilinmese de 1210 veya 1212 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Babası Süleyman Şah, annesi Hayme Hatun’dur. Hakkında pek bilgi bulunamayan Dündar Bey, Ertuğrul Gazi’nin kardeşi ve Osman Bey’in amcasıdır. Dündar Bey, Kayıların Anadolu’da yaptığı göçlerde bulunmuş ve hep ağabeyi Ertuğrul Gazi’nin destekçisi olmuştur.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Dündar Bey'in Ölümü (1298)

Süleyman Şah’ın ölümünden sonra Kayı Boyu ikiye ayrılmıştır. Gündoğdu ve Sungurtekin Beyler Doğu’ya ata toprakları olan Orta Asya’ya doğru yol almışlardır. Ertuğrul Bey ile Dündar Bey ise batıya doğru Anadolu’ya yol almıştır. Uzun süren göçten sonra Söğüt ve Domaniç’te yurt tutmuşlardır.

Ertuğrul Bey’in vefatından sonra aşiret yine ikiye bölünmüştür. Aşiretin bir kısmı Dündar Bey’in yanında yer alırken bir kısmı da Osman Bey'e destek olmuştur. Osman Bey, abilerinin desteğiyle Kayı Boyu’nun başına geçmiştir. Dündar Bey de yeğeni Osman Bey’e biat etmiştir.

Dündar Bey, bu biat etmeyi bir türlü içine sindirememiş, aşiret reisi olma hayallerini kurmuştur.

Bir diğer rivayet ise fetih politikalarıdır. Osman Bey beyliğin başına geçtikten sonra kapsamlı bir fetih politikası düzenlemiş, bu politika ile çevredeki tekfurlar ile cihad etmeyi planlamıştır. Bu politikaya Dündar Bey karşı çıkarak engel olmaya çalışmıştır.

Bunu kendine bir tehdit olarak gören Osman Bey, amcası Dündar Bey’i öldürtmüştür. Tekfurlarla savaşa karşı gelen Dündar Bey’in onlarla iş birliği içerisinde olduğu kuvvetli ihtimaldır. Nitekim sonucu da ölüm ile sonuçlanmıştır. (1298)

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23