• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Othello sendromu hakkında önemli detaylar

Yeniakit Publisher
2018-12-12 21:17:00 -
Othello sendromu hakkında önemli detaylar

Psikiyatrist Dr. Mahir Yeşildal, kıskançlığın en patolojik halinin Othello sendromu, hasetlikten farklı olan imrenmenin ise, patolojik bir yönü olmadığını belirtti.

 SEVEN İNSAN KISKANIR ANLAYIŞI ÇOK YANLIŞ

Kıskançlık duygusunun ikili ilişkileri büyük ölçüde etkilediğini belirten Yeşildal, “Eşler arasında ilişkiyi ele alalım. ‘Sevgilim, ben sana güveniyorum da çevreye güvenmiyorum. Senin yanlış yapmayacağını biliyorum ama çevrede çok değişik insanlar var ‘ şeklindeki sözler, dışardan bakıldığında ‘Seven insan kıskanır, dozunda kıskançlık iyidir’ gibi bir algıyla karşılanıyor. Toplum içinde kabul görmüş bir anlayış. Bu tür sözlerin hayatı cehenneme çevirme yönünde önemli bir basamak olduğu kanaatindeyim. Bu sevgiliniz, eşiniz ya da arkadaşınız olabilir. 'Sana güveniyorum ama çevrendekilere güvenmiyorum' demenin Türkçesi aslında 'Ben sana da çok güvenmiyorum' demektir” diye konuştu.

Çok kontrollü, kıskançlık dozu yüksek ilişkilerin iki tarafa verdiği zararlara değinen Psikiyatri Uzmanı, şöyle devam etti: 

“Sevgiliniz ya da eşinizin Instagram şifresini isteyip ona yazılan mesajları kontrol etmeyin sakın. Kendini bilen insan kendini taşıyacaktır zaten. Eş ya da sevgililik hayatında her iki tarafın karşılıklı olarak birbirinin hayatını zehir etmeye, başkasının hayatı üzerinde hükmetmeye hakkı yoktur. 

KISKANÇLIĞIN EN PATOLOJİK HALİ
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Othello Sendromu’nda ortada hiçbir şey yokken, hiç bir somut veri yokken, kişinin telefonuna o an cevap verememesi, gittiği yerden daha önce söylediği saatten 3 dakika daha geç dönmesi, kıyafetinde bir saç teli bulunması, kişiyi bir şüpheye değil bir kanaate sevk eder. Othello sendromunda kadının üzerinde kısa bir saç teli varsa adam için kadın onu kesin aldatmış demektir. Bu sütçü bile olabilir. Bakkal da olabilir, sevgilisi de olabilir, başka bir şey de olabilir. Othello sendromunda adam için eşinin bir erkeğin fotoğrafını beğenmiş olması kesin bir delildir.”

CİNAYETLERİN ALTINDAKİ NEDEN NEDİR?

Kişinin işlevselliği sadece eşi ya da sevgilisiyle ilgili o kısıtlı alanla kalmıştır, o kısıtlı alanda bozulmuştur. Bu kişiler doktor, avukatlık ya da ev hanımı olabilir. Ama ikili ilişkilerde her gün kavga, her gün gürültü, sevdiği kişiye hayatı zehir etme durumu vardır. Oldukça ciddi bir tablodur. Bazen gazetelerin üçüncü sayfalarına yansıyan 'cinnet getirdi' haberlerinin bir kısmında patolojik kıskançlık vakaları vardır. Kadın cinayetlerinin bir kısmının altında Othello Sendromu vardır. Adama göre kadın boşanmak istediyse bunun gerekçesi şiddet ya da geçimsizlik değil mutlaka aldatmadır. Bu vakaların mutlak suretle psikolojik tedavi görmesi gerekir.”

TERAPİ DESTEĞİ ALINMALI

Yoğun kıskançlık duygusu yaşayan kişilerin eşini ya da sevgilisini sosyal medyadan takip etmesinin kişiyi depresyona sürüklediğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, “Kendini hüzünlü, çaresiz, değersiz, mutsuz hissediyor. Karşı tarafı sıkarak kontrolü ele alarak, gittiği her yeri bilmeye çalışarak, arkadaşlarını belirlemeye çalışarak hayatı zindan ediyor. Böyle bir sevgi maalesef olamaz. Bu tip kıskançlık durumlarında da en azından bir terapi desteği almak gerekiyor. Hayat böyle geçmez. Toplum içerisinde dile getiren dozunda kıskançlık, seven insan kıskanır sözlerinin her zaman masumiyet ve sevgiyi ifade etmeyeceğini vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23