• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Oy hırsızlığına savcı el koydu

Yeniakit Publisher
2019-05-03 09:47:00 - 2019-05-03 11:48:53

YSK’nın masasında bulunan İstanbul seçimlerine yönelik yeni bir gelişme daha yaşandı. Maltepe, Ataşehir ve Kadıköy’de sandık veri girişlerinin hatalı yapıldığı gerekçesiyle 100’ün üzerinde görevli ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Hukukçular, “YSK bir an önce karar vermeli, iptal için daha neyi bekliyor” diye konuştular.

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerine yönelik vereceği karara ilişkin taraflar beklemeye geçerken, Türkiye’nin en büyük metropolündeki seçim yolsuzluklarına yenileri ekleniyor. Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım’ın on binlerce oyunun başka partilere yazıldığının anlaşılması, memur olmayan kişilerin sandık başkanı olarak atanması, kısıtlı seçmenlere oy kullandırılması ve ahırlara bile seçmen kaydı yapılarak sandıkların tahakküm altına alınmasının yankıları sürerken, akıl almaz bir skandal daha patlak verdi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Ataşehir, Maltepe ve Kadıköy ilçelerindeki organize seçim usulsüzlüklerine imza atıldığı gerekçesiyle 32 ayrı soruşturma başlatıldı ve 100 sandık görevlisi ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Bunca şaibeye ve skandala rağmen YSK’nın bir karar vermemiş olması ise süreç sulandırılmaya mı çalışılıyor yorumlarına yıl açıyor.

32 soruştuma, 100 şüpheli

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Maltepe, Ataşehir ve Kadıköy ilçelerinde sandık sayımlarının ve veri girişlerinin hatalı yapıldığı, bu durumun seçim sonuçlarını etkilediği gerekçesiyle 32 ayrı soruşturma başlattı. 100’ün üzerinde kişi “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Alınan bilgiye göre, yerel seçimlerde sandık sayımlarında ve veri girişlerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle, suç duyurularının bir kısmını AK Parti ve MHP, bir kısmını da sandık sayımlarında suç şüphesi olacak durumlar bulunduğu gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları yaptı. Soruşturmalar kapsamında savcılık, ilgili ilçe seçim kurullarından usulsüzlük yapıldığı ileri sürülen sandıklarla ilgili oy sayım tutanakları ve çalışan görevlilerin kimlik bilgilerini istedi.

İlçe seçim müdürü var

Bilgilerin ulaşmasının ardından savcılık, bu ilçelerde görev yapan sandık kurulu başkanı ve üyeleri ile sandık sayım sonuçlarının veri girişini yapan görevlilerden oluşan 100’ün üzerinde kişiyi “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağırdı. İfadeye çağrılanlar arasında Maltepe İlçe Seçim Kurulu Müdürü E. K.’nın da olduğu öğrenildi. “Görevi kötüye kullanma” ve “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un” ilgili maddelerince başlatılan soruşturma kapsamında, bu şüphelilerden 10’unun ifadesine başvuruldu.

Makul sürede karar

Siyaset Bilimci ve Hukukçu Ferhat Çakır, YSK’nın süreci uzatmasının büyük handikaplara sebebiyet verdiğini belirterek, “Çözüm için başvurulan YSK süreci daha da işin içinden çıkılmaz bir hale getirdi. YSK’nın çok ciddi bir tecrübesi var. Deliller de ortada. Bunu uzatmadan nihayetlendirebilir. Her iki taraf için de süreç yıpratıcı bir hal almaya başladı” dedi. Ülkenin esas gündemine yoğunlaşamadığını kaydeden Çakır, şöyle devam etti: “Çok ciddi gündemlerimizi kaçırıyoruz. YSK’nın makul bir sürede sonuca bağlamalıydı. Yasama sana geniş yetki vermiş ve başvuru yapmış. Taraflar usulsüzlük gerekçesiyle başvurmuş. Sen tarafsız ve bağımsız bir karar verecek organken, süreci uzatıyorsun. Süreç uzadıkça sulanmaya başlıyor. Herkes senin kararına tabi olacağını söylüyor. Bir aydan fazladır karara bağlanamaz mı? Bunca delile rağmen. Acele karar verme ama makul bir sürede ver. Çözüm beklenen YSK sorunun üstüne yeni düğümler attı.”

Deliller ortada

Hukukçu Hasan İlter ise makul sürenin aşıldığını belirterek, ”İnceleme sürecinin uzun sürdüğü kanaatindeyim. Sürecin uzaması kamuoyunda bıkkınlığa sebebiyet veriyor. Şaibeler ortada, deliller sunulmuş. Bir an önce karar verilmeli. YSK bunu yapacak yetiye sahip. Süreç her iki taraf için de yıpratıcı bir hal almaya başladı” dedi. Kamuoyunda olumsuz algıların oluşmasına müsaade edilmemesi gerektiğini kaydeden İlter, “Şaibeler çok ciddi de olsa YSK’nın bunu kısa sürede karara bağlayacak kabiliyeti var. Makul bir sürede çözüme kavuşmaması insanların kafasında olumsuz şeyler doğuruyor” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yavuz: Şaibelerle ilgili suç duyurusunda bulunacağız

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul’daki sandık kurullarına yönelik soruşturmaya ilişkin, “Şaşırmadık, biz de bir ekip kurarak ‘kimlerle ilgili nasıl bir suç duyurusunda bulunulur’ konusuna bir süredir çalışıyoruz” dedi. Parti genel merkezinde açıklamalarda bulunan Yavuz, şöyle konuştu:

Bu işin peşini bırakmayacağız

Madem münferit bir hadise değildir, ‘burada bir müşterek çalışma var’ diyoruz. Madem burada sehven yapılmış bir şey yok, ‘kasten yapılmış bir şey var’ diyoruz. ‘Madem bu işin içerisinde bir organize iş var’ diyoruz. O zaman bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak görevimizdir. Hatta ilgili mercilerin de bu görevidir. Bu çok erken şu anda. Bu suç duyurularının ötesinde çok farklı türden ve farklı kişilere yöneltilecek suç duyurularının olacağını ifade edebilirim şimdiden. Sandık başında ve seçim kurulunda rol alan herkesle ilgili bir inceleme ve araştırma yapıyoruz. Bu iki noktada görev yapmış herkesle ilgili ne türden suç duyurusunda bulunacağımızı önümüzdeki günlerde netleştirmiş olacağız ve peş peşe suç duyurularında bulunacağız.”

Birileri CHP'ye çalıştı

CHP organize usulsüzlükleri koordine etti” demediklerini anlatan Yavuz, şöyle devam etti: “Birileri yaptı, çok iyi organize etti, bu ‘CHP’nin işine yarasın’ diye yapıldı. Bu size yaramıştır diye sesinizi çıkartmazsanız, örtmeye çalışırsanız hatta daha öte manipüle etmeye çalışırsanız bu gelecekte sizi de vurur. Ara kararlarla birlikte yapılan araştırmalar bize gösterdi ki, baştan beri ne ileri sürdüysek, hepsi doğru çıkıyor. İki yıl öncesinden başlayarak tam bir organizasyon içerisinde sandık başında hile yapmaya dönük birtakım iş ve işlemlerin olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz.

Yavuz, bu yaptığı açıklamaların ardından süreci kapatarak, YSK’nın kararını beklemeye geçeceklerini söyledi.

 Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23