• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Prof. Dr. Nurhan Atasoy hayatını anlattı

Yeniakit Publisher
2020-01-21 17:07:00 -
Prof. Dr. Nurhan Atasoy hayatını anlattı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'ne 2018 yılında "Sanat Tarihi" dalında layık görülen Prof. Dr. Nurhan Atasoy, konuk olduğu 'Zevk-i Tahattur' programında çocukluğunu, gençliğini ve aile hayatını anlattı.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Zevk-i Tahattur’ programının bu ayki konuğu sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Nurhan Atasoy oldu. Etkinliğin yönetimini İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’ın yaptığı ve Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, Atasoy'un hayatı, hatıraları ve çalışmaları konuşuldu.

Prof. Dr. Atasoy'un çok sayıda kitabı, çalışması ve öğrencisi olduğunu hatırlatan Coşkun Yılmaz, "Mesele bu hayatta biraz kendiniz olabilmek. Makamlar mevkiler hepsi geçici, meselenin özünde insan olmak, insan olabilmek var." ifadesini kullandı.

EZBER İSTEYENLER YÜZÜNDEN TARİHTEN NEFRET ETTİM

Büyükbabasının tıp profesörü, babasının eczacı olduğunu, çocukluğunun Sultanahmet'te geçtiğini belirten Prof. Dr. Nurhan Atasoy, "Bizim sokakta tek bir otomobil vardı, başka hiç araba yoktu. Tabii trafik problemi de yok, hep sokakta oynadım ben" şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Lisedeki tarih öğretmeni nedeniyle tarih dersini hiç sevmediğini, Kanuni Sultan Süleyman'ın tahta çıktığı 1520 tarihinden ve İstiklal Marşı'ndan başka ezberinde hiçbir şey olmadığını ifade eden Atasoy, şöyle devam etti:

"O zamana kadar ezber isteyen hocalardan dolayı tarihten nefret ettim. Fakat lisenin son sınıflarına doğru Mediha öğretmen isminde bir tarih hocası geldi. Şimdi anlıyorum ki daha çok kültür tarihi anlatıyordu ve birdenbire benim ilgimi tarihe çekti. Sonra ablam 'Biliyor musun, edebiyat fakültesinde sanat tarihi diye bir bölüm varmış.' dedi. Ben evrakımı tamamlayıp doğru kayıt bürosuna gittim ve kaydımı yaptırıverdim. Sanat tarihine kaydoldum eve de gittim üniversiteye kaydoldum dedim." diye konuştu.

MİMAR SİNAN'I ANLATMADILAR BİZE

Şu anki üniversite eğitimleriyle kıyaslandığında o zamanki şartların çok farklı olduğuna işaret eden Atasoy, "Sanat tarihi tahsili yapıp, 4 yıl okuyup Mimar Sinan ile ilgili hiçbir ders görmeden mezun olduk biz. Şartlar çok farklıydı, üniversitelerin bünyesi çok farklıydı. Bilim alanlarında yeterli çalışmalar yapılmış değildi." dedi.

Programın ardından Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu tarafından, Atasoy'a "AB-RU'larda Su Kasidesi" eseri takdim edildi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23