• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ramazan ve infak

Yeniakit Publisher
2019-05-15 13:19:00 -
Ramazan ve infak

Gazetemiz okurlarından Recep Şahan, "Ramazan ve infak" başlıklı yazısını bizimle paylaştı.

Recep Şahan

On bir ayın sultanı geldi. Zaten her sene geliyordu. Bu kutlu misafir eğer bu sene de hanenize gelmiş ise demek ki sizden memnun olarak ayrılmış bir sene evvel. Ne mutlu Ramazanı hakkıyla idrak edip yaşayanlara.

Efendim Ramazanı sultan yapan amilin “Kur’an’ın doğduğu ay” olduğunu daha evvelki yazılarımızda sık sık dile getirmiştik. Evet hayat rehberimiz Kur’an (miladi 610) bu ayda inmeye başlamış ve indiği geceyi bin aydan daha bereketli kılmıştı.

Sahi sizin Kadir geceniz ne zaman? Kur’an ile iletişiminiz nasıl mesela? Kur’an yüreğine ve hayatına iniyor mu? İnmiyorsa, hayatına  dokunmuyorsa Kur’an, Kadir Gecesini sormanın ne alemi var? Bak İslam’ın önemli bir farzı olan oruç bu aya mahsus. Neden acaba? Allah en iyisini bilir ama bizce bundaki hikmet şu olsa gerek. Kur’an gibi bir hayat kitabının doğduğu ay sıradan değildir. Bu ay oruç ile kutlanarak idrak edilmeli. Böylece insan Kur’an gibi büyük bir ikrama karşılık Yaratıcısına teşekkürünü de göstermelidir.

Ramazan ayında oruç tutmak belirli şeri mazeretler dışında her mümin erkek ve kadına farzdır. Dinen zorunludur. Oruç ne kazandırır bize? Kelime manası imsak/tutmak olan bir ibadetten bahsediyoruz. Bu manada oruç insanı tutar aslında. Mühim olan da budur. Tuttuğun oruç seni tutmalı ki Rabbimizin muradı gerçekleşsin. Bakara suresi 183’teki oruç ayetinde bu vurgulanır zaten. “Umulur ki  oruç ile takvaya ulaşırsınız, oruç ile günahlardan korunursunuz” diye bitiyor ayet.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ramazan kendini tutma ayıdır. Yeme içme ayı değildir. Ramazan öncesi medya haberlerine bakarsanız Ramazan “semirme” ayıdır! Pide fiyatlarından giriyor çarşı pazardan çıkıyorlar. Ne garip! Ramazanın bir eğitim okulu olduğunu, oruç ile terbiye olunan bir okul olduğunu ıskalıyoruz. 

Ramazanda bir başka hususiyet daha var ki bu da toplumsal barışın tesisinde mühim yere sahiptir. Ramazan  aynı zamanda İNFAK ayıdır. Bakınız ramazanda sadaka-i fıtır diye bir ibadet vardır. Fıtrat sadakasıdır bu. Maddi durumu müsait olan Müslüman kendisi ve bakmakla mükellef oldukları kişiler için bu sadakayı muhtaçlara verir. Ölçüsü şu: Verdiğin fitre  kişiyi iki öğün doyurmalı.

Mali durumu iyi olan Müslümana farz olan ZEKAT ibadeti  bu aya mahsus olmasa da  umumiyetle bu ayda verilir. Bunda şu fayda  var. Hem zekat veren kişi zekat vereceği ayı karıştırmaz hem de Ramazanın feyz ve bereketinden daha fazla istifade eder. Hem de fakiri bayram öncesi sevindirmiş oldur. Fakiri sevindirmek demek aslında Allah’ı sevindirmek demektir.

Zira mali ibadetlerde muhtaç kimse sevindirilince Rabbimizin rızası tecelli eder.

Kul, Allah’ın rızasına mazhar olunca da cennete doğru yelken açıyor demektir.

Diğer taraftan zekat mükellefi kardeşlerimizin işini kolaylaştırmak üzere TDV tarafından hazırlanan web sitesi (https://zekathesapla.tdv.org )yayına girdi. Zekat verecek vatandaşımız bu site üzerinden hangi kalemden ne kadar zekat vereceğinin hesabını yapabilecek.

Son bir not: Türkiye Diyanet Vakfı bu sene de zekat ve fitrelerinizi muhtaçlara ulaştırmak üzere gerekli çalışmaları tamamladı. Bu çerçevede ZEKAT ve FİTRE ZARFLARI hazırlandı. Zarfları tüm müftülükler ve camilerimizden temin edebilirsiniz.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23