• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Robot taşıyan Rus uzay aracının uzay istasyonuna ilk kenetlenme girişimi başarılı olamadı

Yeniakit Publisher
2019-08-24 12:04:00 -
Robot taşıyan Rus uzay aracının uzay istasyonuna ilk kenetlenme girişimi başarılı olamadı

Rusya'nın ilk insansı robotunu taşıyan Soyuz uzay aracı uluslararası uzay istasyonuyla otomatik bağlantıyı kuramadığı bildirildi.

Rusya, içerisinde insansı robot FEDOR'un bulunduğu MS-14 kargo aracını Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden Perşembe günü Türkiye saati ile 06:38'de Soyuz 2.1a roketi ile fırlatmış, bugün ise Uluslararası Uzay İstasyonu’na otomatik kenetlenme aşamasını başlatmıştı.  Ancak aracın istasyona kenetlenemediği bildirildi.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), planlanan ilk kenetlenme girişiminin başarısızlığından sonra yerleştirme manevralarının tekrarlandığını duyurdu.

Uzaydaki riskli görevleri yerine getirebilir

Rusya’nın insansı robotu FEDOR hakkında açıklamalarda bulunan Roscosmos Genel Müdürü Dmitry Rogozin, “FEDOR’un uzay görevi, insanları uzay istasyonları dışındaki en riskli görevleri yerine getirmeyi amaçlayan operasyonlar için çok önemli bir adım olacak." ifadelerini kullanmıştı.

Rogozin ayrıca, "FEDOR’un Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapacağı uçuş ile birlikte antropomorfik robotik sistemlerin kullanımının ilki olacak." dedi.

Yapay zekâ uzayda da işlevsel olacak

İlk olarak 2017’de silah ateşlerken yayımlanan bir videosu ile meşhur olan ve pek çok kişinin robotların geleceğine ilişkin daha fazla endişe duymasına yol açan FEDOR hakkında konulan Rogozin, “Terminatör yaratmaya çalışmıyoruz, ancak yapay zekânın pek çok alanda işlevi olacağını öngörmek güç değil.” açıklamasında bulunmuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23