• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya, anavatanına girişini engelliyor!

Yeniakit Publisher
2019-04-23 12:49:31 - 2019-04-23 12:49:31
Rusya, anavatanına girişini engelliyor!

Rusya, Kırım’a giriş yasağı 19 Nisan 2019’da dolan Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun ülkesine girişine halen izin vermiyor.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Rusya tarafından işgal edilen Kırım'a giriş yasağı sona ermesine rağmen, ana vatanına gidemiyor.

Rus işgalcilerin uyguladığı Kırım'a giriş yasağının 19 Nisan 2019'da sona erdiğini anlatan Kırımoğlu, “Evet, üç gün önce Rusya'nın beş senelik yasağı sona erdi. Ancak geçen senenin sonunda onlar yeni (bir) yaptırım listesini uygulamaya koydu, söz konusu listede benim de soyadım var. Ve bu yaptırımların çerçevesinde Rusya'ya giriş yasağı uygulanıyor. Onlar Kırım'ı Rus toprağı olarak gördükleri için ben Kırım'a giriş yapamıyorum. Bunun dışında giriş yasağından sonra bana karşı bir dizi dava açtılar ve hakkımda arama emri çıkardılar.” diye kaydetti. Kırımoğlu, Rusya'nın eylemleri yüzünden şu an işgal edilen yarımadaya giriş yapmanın “hiçbir şey ifade etmeyeceğini” belirtti.

Yasak 2014'te tebliğ edildi

22 Nisan 2014 Kırım ile Ukrayna'nın anakarası arasındaki idari sınırda Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Rusya'ya 2019 yılına kadar giriş yasağının uygulandığı tebliğ edildi. Daha sonra Rusya tarafından işgal edilen Kırım'ın başkenti Akmescit'in Rus işgalci yönetimine bağlı sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na karşı Rusya Ceza Kanunu'nun üç maddesine göre dava açıldı.

Dava açıldı

Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna'nın ana kısmında faaliyet göstermeye devam eden Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişinin yasaklanması ile ilgili mahkeme öncesi soruşturma başlattı.

Rusya'da da dava açıldı

2014 yılının Ekim ayı sonunda avukat Mark Feygin, Kırımoğlu'na Kırım'a girişi yasaklayan Federal Göç Servisine karşı dava açıldığını bildirdi. Ancak Rusya Federal Göç Servisi, yasağa ilişkin herhangi bir karar kabul etmediğini savundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ülkesini girişini FSB yasakladı

Daha sonra avukat Mark Feygin, Kırımoğlu'nun Kırım'a girişini Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) yasakladığını açıkladı. 14 Nisan 2016 tarihinde yapılan duruşmada Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişi yasaklanması nedeniyle Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) karşı açtığı dava, “devlet sırrı” olarak sınıflandırıldı.

Rus mahkemenin kararı

Mayıs 2016'da Moskova Şehir Mahkemesi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişini yasakladı. Kırımoğlu'nun avukatı Mark Feygin, “Başvurumuz kabul edilmedi. Başka hiçbir şey açıklayamam, çünkü dava gizli ve içeriksiz” şeklinde açıklama yaptı

Temyiz reddedildi

Aralık 2016'da Moskova'daki Rusya Yüksek Mahkemesi, Moskova Şehir Mahkemesinin Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Rusya'ya girişinin yasaklanması ile ilgili kararına temyiz dilekçesini inceleyerek giriş yasağı kararını onadı. Kırımoğlu'nun savunması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmayı planlıyor.

Dava Avrupa'da

Kırım Tatar halkının milli liderinin Kırım'a giriş yasağı ile ilgili davanın Rus yargı mercilerinden geçmesi ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gönderildiği bildirildi.

Kaynak: http://qha.com.tr

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23