• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Saadettin Köpek nasıl öldürüldü? Acı ve ibretlik son!

Yeniakit Publisher
2018-04-04 22:52:00 - 2018-04-04 23:10:21
Saadettin Köpek nasıl öldürüldü? Acı ve ibretlik son!

Anadolu Selçuklu Devleti'nin ele geçirmek için çevirdiği entrikalarla bilinen emiri Saadettin Köpek, kendisini Allah tarafından görevlendirdiğine inanan ihtiraslı ve hasta ruhlu bir insandı. Emir olduğu dönemde kendisine rakip olan ne kadar emir varsa hepsini katlederek onların ölüleri üzerinde yükseldi. Kendisine karşı gelen devlet adamlarını öldürürken, emrine sokamadıkları devlet adamlarını ve alimleri ise tehditle susturdu. Masum insanların kanına giren ve devletteki liyakat sahibi insanları katlettiren Saadettin Köpek, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkıma götüren sebeplerden biri oldu. Saadettin Köpek'in sonu ise bir hayli ibret verici oldu.

1. Alaaddin Keykubad döneminde baş mimarlıktan emirliğe terfi eden Saadettin Köpek, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde vezirliğe devam etti. İlk yıllarına ait bilgiler mevcut olmamakla beraber Konya'nın ileri gelen ailelerinden birine mensup olduğu rivayet edilir. Amasyalı olduğu da iddia edilen Saadettin Köpek, sanatkar olduğu da bilinmektedir. Ünlü tarihçi İbn-i Bibi'nin anlattığına göre, nakkaş ve mimardır. Aynı zamanda kaynaklar 1226-1236 yılları arasında yapılan ve günümüze ulaşabilen tek Selçuklu sarayı yapısı olan Kubadabad Saray Külliyesi'nin mimarının da Saadettin Köpek olduğunu belirtir.

HANEDAN ÜYESİYİM YALANIYLA SULTAN OLMA HAYALİ

Hırsı ve ihrasıyla vezirlik makamını hızla çıkan Saadettin Köpek'in asıl niyeti Sultan olmaktı. 1. Alaaddin Keykubad'ın ölümüyle 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in tahta geçmesiyle devleti daha da ele geçirme fırsatı buldu. 14 yaşındaki sultanı avucunun içine alan Saadettin Köpek, kendine muhalif olan devlet adamlarının yerine kendine tabi olan devlet adamlarını getirdi. Saraydaki hükmü artık daha da ortaya çıkan Saadettin Köpek, herkesin korkulu rüyası oldu. 

Sultan olabilmek için hanedan üyesi olması gerektiğini bilen Saadettin Köpek, hanedan mensubu olduğunu kanıtlamak için annesi Şehnaz Hatun'un Sultan I. Gıyaseddin Keyhusrev ile gayr-ı meşru ilişkisi olduğu ve bunun sonucu kendisinin doğduğu fikrini ortaya atacak kadar alçaldı. Fakat bunu kimseye inandıramadı. Artık kontrol edilemez hale gelen Saadettin Köpek, Sultan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'i harekete geçirdi.

İBRETLİK SON
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bir plan dahilinde harekete geçen 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, Kubadabad Sarayı'nda verilen ziyafette öldürülecekti. Bu planda Sivas Subaşısı Hüsameddin Karaca, ziyafet sırasında Saaddettin Köpek'i öldürecekti. Fakat plan başarısız oldu. Orada bulunan Emir-i Alem Togan'ın devreye girmesiyle Saadettin Köpek kılıç darbesiyle yere serildi. Saadettin Köpek oradan yaralı bir şekilde kaçmayı başarsa da yakalarak feci şekilde öldürüldü. Yaptığı zulümlerin bir karşılığıymış gibi cesedi Kubadabad Sarayının burcuna asıldı ve günlerce orada kaldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23