• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sadakataşı’ndan Arakan çağrısı!

Yeniakit Publisher
2019-05-05 10:18:00 -
Sadakataşı’ndan Arakan çağrısı!

Zulüm altındaki Myanmarlı Müslümanlar için yardım çağrısında bulunan Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, Ramazan ayında Arakanlıların unutulmamasını istedi. Özdal, Arakanlı Müslümanların kritik ihtiyaçlarının karşılanması için destek çağrısı yapan Birleşmiş Milletler’i de eleştirerek, BM’nin destek çağrısını olumlu bulduklarını ancak BM’nin Arakanlılar için yetersiz kaldığını söyledi.

 yeniakit.com.tr  Ankara  Yerel seçimler, terör, Suriye operasyonları, dış ilişkiler ve ekonomi gibi gündemlerin altında kalan Arakan için Ramazan arifesinde Sadakataşı Derneğinden çağrı geldi.

Bangladeş'in güneyindeki Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların kaldığı kampları önceki gün ziyaret eden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile BM yetkilileri, ziyaret sonunda yaptıkları açıklamalarda “bölgede ilerleme kaydedildiğini ancak durumun özellikle kadın ve çocuklar için kırılganlığını koruduğunu” belirtmişlerdi.

“Birleşmiş Milletler yetersiz kalıyor”

Başta Türkiye olmak üzere Filistin’den Suriye’ye, Lübnan’dan Yemen’e, Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar birçok ülkede faaliyet gösteren Sadakataşı Derneğinin başkanı Kemal Özdal, yeniakit.com.tr’ye verdiği demeçte “Birleşmiş Milletler’in çağrısını olumlu bulduklarını ancak faaliyet konusunda Birleşmiş Milletler’i yetersiz gördüklerini” belirtti. Kemal Özdal, Birleşmiş Milletler’in, Arakanlıların mevcut durumlarının iyileştirilmesi ile ilgili bir düzenlemeye gidemediğini söyledi.

Arakanlı mültecilerin durumuna ilişkin de bilgi veren Sadakataşı Derneği Başkanı Özdal, “Arakanlı mültecilerin Bangladeş’te bulunan kamplardaki durumu belirsizliğini koruyor. Olumsuz yaşam koşullarından en çok kadın ve çocuklar etkileniyor. Hijyen şartları son derece yetersiz. Gıda temini sorunu bulunduğu için anneler çocuklarını besleyemiyor. Psikolojik olarak da yine mevcut şartlardan en çok etkilenen kadınlar ve çocuklar.” dedi.

Sadakataşı bu Ramazan Arakan’da neler yapacak?

Sadakataşı Derneği Başkanı Özdal, derneklerinin Ramazan ayı boyunca Arakan’da yapmayı planladığı faaliyetlere ilişkin şu bilgileri verdi:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kadınlara, mevcut koşullar altında biraz daha hayata tutunabilmeleri için Sadakataşı bu Ramazan ayında 100 adet dikiş makinesi dağıtacak. Bölgeye gidecek olan ekibimizin dağıtımını yapacağı dikiş makineleriyle en azından kadınların bir şeyler üreterek ve bunları satarak geçimlerini sağlamalarını umut ediyoruz.

Arakanlı erkeklerin ailelerinin geçimlerini sağlayabilmeleri için 30 adet -rikşa adı verilen- üç tekerlekli ticari araç dağıtacağız. Arakanlılar, bu üç tekerlekli motorlu bisikletleri taksi olarak kullanarak evlerine bakabilecekler.

3 bin aileye Ramazan kumanyası dağıtacağız. 500 Arakanlı çocuğumuza bayramlık elbise giydireceğiz. Binlerce kişiye iftar yemekleri vereceğiz. Müslümanların Sadakataşı’na emanet ettiği zekatların dağıtımlarını yapacağız. Bayramdan önce de fitre dağıtımları olacak.”

“Kardeşlikte, Ramazan gibi olalım!”

Sadakataşı’nın “Kardeşlikte Ramazan gibi olalım” sloganıyla Müslümanlara seslenen Başkan Kemal Özdal, “Dünyadaki en olumsuz kamp şartlarında hayata tutunmaya çalışan mazlum Arakanlı Müslümanlara bu Ramazan’da Ramazan kardeşliğini yaşatmaya gayret edeceğiz.” dedi.

Sadakataşı’nın Arakan ve diğer mazlum coğrafyalardaki faaliyetlerini, Müslümanların destekleriyle yaptıklarını da hatırlatan Kemal Özdal, sadakatasi.org.tr internet adresinden online olarak -kumanya, iftar, zekat gibi- her türlü yardımların ulaştırılabileceğini söyledi.

Kemal Özdal, birçok bankada kurumsal hesaplarının bulunduğunu belirterek, “Bankaya giden bağışçılarımız, Sadakataşı Derneğinin kurumsal hesabına bağış yapacağını söyleyerek fitre ve zekat gibi tüm bağışlarını ulaştırabilirler. Ayrıca İFTAR yazıp 2989’a SMS gönderebilirler. SMS bağışının bedeli 5 TL’dir. Her konuda 0 216 614 04 61 numaramızdan bilgi alabilirler.” dedi.

2012’de binlerce Müslüman katledildi

Arakan'da Budistler ile Müslümanlar arasında ilk çatışmalar 2012'de başlamış, çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri yakılmıştı. 25 Ağustos 2017'de Arakan'daki sınır karakollarına düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemlerine başlamışlardı.

Birleşmiş Milletler’e göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 745 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini ispatladı.

Bangladeş ve Myanmar sözünde durmadı

Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

Güven ortamı sağlanmadan Myanmar’a dönmeleri yeni etnik temizlikle sonlanabilir

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23