• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savunma sanayiinden sivil sanayiye büyük transfer! Ekonomiyi uçuracak

Yeniakit Publisher
2019-08-13 09:10:00 -
Savunma sanayiinden sivil sanayiye büyük transfer! Ekonomiyi uçuracak

Savunma sanayiinde önemli atılımlar gerçekleştiren Türkiye, 11. Kalkınma Planı kapsamında savunma sanayiindeki ileri teknolojik ürünleri sivil sanayiye de transfer ederek tüm sektörlerde üretim ve ihracatı artıracak.

2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda savunma sanayi, tarım ve turizm sektörleriyle birlikte öncelikli gelişme alanı olarak belirlendi. Planda, üretim odağı ise kritik teknolojiler, ürün ve ürün grupları oldu. Verimlilik artışlarıyla katma değerin arttırılması ve ihracat ölçeğinin büyütülmesi hedeflendi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, savunma sanayiinde son dönemde yaşanan teknolojik gelişmelerin sivil sanayiye transferiyle birlikte tüm sektörlerdeki üretim ve ihracatın arttırılması amaçlanıyor. Bunlardan biri savunma elektroniğindeki gelişmelerin ticari üretimde kullanılması. Bu alanda devlet önemli destek ve teşvikleri de devreye sokacak. Türkiye’nin önemli üretim ve ihracat alanı olarak son dönemde yükselen gemi inşa sanayiye odaklanılacak. Deniz teknolojileri ve gemi yan sanayinin rekabet gücünün artırılması amacıyla Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesi kurulacak.

Millileşmede önemli tedbirler

Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının milli teknolojiler ve yerli imkânlarla karşılanması kapsamında önemli tedbirler hayata geçirilecek. Savunma sanayiinde dışa bağımlılığı asgari seviyeye indirecek projeler hayata geçirilecek. Milli teknolojiler ve yerli imkânlarla, ürünlerin teknik özelliklerinin giderek geliştirildiği ileri versiyonları oluşturulacak ve farklı harekât ihtiyaçlarına ve görev alanlarına hitap edebilecek ürün ailesine sahip olma yaklaşımı benimsenecek. Yerlileşme Yol Haritası belirlenerek uygulamaya koyulacak.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Altay sahneye çıkacak

Türkiye’nin 2023 vizyonunu da ortaya koyan plana göre, bu dönemde milli tank Altay, TSK tarafından harekatlarda kullanılmaya başlanacak. Türkiye’nin en önemli ihtiyacı olan hava savunma ağının teşkil edilmesinde yerli hava savunma sistemleri devreye alınacak. Hisar sistemleri alçak, orta ve yüksek irtifa hava savunma ağına peyderpey entegre edilecek. Yine başta uçak gemisi olmak üzere yerli deniz platformları da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde göreve başlayacak. İnsansız Hava Araçları konusundaki üretim, geliştirme ve ihracaat faaliyetleri hızla devam edecek, TSK envanterindeki İHA sayısı artırılacak.

KOBİ ve firmalara finansal destek

Bu süreçte motor üretimi konusunda da önemli yol katedilecek. 2023’e kadar İHA motoru prototipi ile kara araç motorunun teslimi yapılacak, milli teknoloji hamlesine hız kazandırılacak. Savunmada yerlileşmeyi sağlayacak nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitim altyapısı güçlendirilecek. Savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler dahil tüm firmalara yönelik olarak Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında finansal destek sağlanacak. Sektörde üretim ve ihracata odaklanılacak. Sektör ihracatının artırılması amacıyla ülke ve proje bazlı ihracat stratejileri belirlenecek. 2018 yılında 6,7 milyar dolar olan savunma ve havacılık sanayii cirosunun 4 kat artışla 2023’te 26,9 milyar dolara, ihracatının ise 5 kat artışla 2 milyar dolardan 10,2 milyar dolara çıkarılması hedeflendi. Savunma sanayiinde yüzde 65 seviyesindeki yerlilik oranının 10 puan artışla yüzde 75’e çıkarılması hedeflenen önümüzdeki 4 yıllık süreçte sektördeki istihdamın da neredeyse ikiye katlanacağı öngörülüyor. 2018 sonu itibariyle 44 bin 700 olan savunma ve havacılık sanayii istihdamının 2023’e kadar 79 bin 300’e kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Abdullah Murat

Silah satışı müslümanın ticareti değildir Tağut yolunda gidenlerin işidir Gördük hindistana savaş gemisi ihalesi aldın sonra müslümanları katlettiler Siz çok sapık bir yoldan gidiyorsunuz Dostunu düşmanını bilmeyen müslüman değildir islamda düşmana silah satışı yapan onlardan olur. Para için dünyayı ahiretini değiştirmiştir DİN HAİNLERİ DİNSİZLER CİHAD ALLAH İÇİNDİR DÜŞMAN İSE ŞEYTAN VE ONUNDOSTLARIDIR.

Abdullah Murat

Faizden beter bu zulüm işinden helal bir kazanç olmadığı gibi küfürnüze ve ebedi cehennem azabına sebep olacağı açık Cehennem tabaka tabakadır Uçup cehenneme iniş yaparsınız ben sizden uzağım. Uzaklaş yasakla . Allahın hükümleri için ya hicret ya cihaz Domuz çok revaçta çok iyi para içki uyuşturucu Git domuz sat (desem ) onunla müslümana zarar gelmez kendine edersin Ama Haram Ama bir müslümanı öldüren sebep veren tüm dünyayı öldürmüş gibidir Allah onu lanetlemiş ona ebedi cehennem azabını hazırlamıştır PARA DİNİN OLURSA EBEDİ KONAĞIN CEHENNEMDİR
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23