Sağlık

Şeker hastaları ne yemeli ne yememeli?

Çağımızın hastalığı olan şeker hastalığı hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Şeker hastaları ne yemeli? Şeker hastaları en yememeli? Şekeri düşürmek için hangi besinler yenmeli? İşte detaylar...

Şeker hastaları ne yemeli ne yememeli?
-

Çağımızın hastalığı olan şeker hastalığı hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Şeker hastaları ne yemeli? Şeker hastaları en yememeli? Şekeri düşürmek için hangi besinler yenmeli? İşte detaylar...

Halk arasında genel olarak  şeker hastalığı olarak tabir edilen Diabetes Mellitus, genel olarak kanda glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanmasıdır. Oldukça ciddi bir hastalık olan ve beraberinde birçok sorunu getiren diyabet, dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor.

Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricinde kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi
  • Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı
  • Ağızda aseton benzeri koku oluşumu

Şeker hastaları ne yememelidir?

Diyabet, damar tıkanıklığı ve damar sertliği gelişimini hızlandırarak kalp hastalığı ve inme riskini arttırır. Bu anlamda diyabet hastalarının aşağıdaki besinlerden kaçınması gerekiyor.

  • Şeker hastaları; bal, reçel, marmelat, pekmez, dondurma, kremşanti gibi gıdalardan uzak durmalıdır.
  • Margarin ve tereyağı gibi doymuş yağlar, şeker hastaları için uygun yağlar değil. Yağ tüketimi miktarı, şeker kadar önemli bir ayrıntı.
  • Yüksek yağlı süt ürünleri ve sığır eti, sosisli sandviç, sucuk, sosis ve domuz eti gibi hayvan proteinleri diyabet hastalarının kaçınması gereken doymuş yağlar içerir.
  • Tuz ve tuzlu besinler ve bol yağ içeren kuruyemişlerden uzak durulmalı.
  • İçeriği tam olarak bilinmeyen işlenmiş hazır gıdalar, şeker hastaları için “sinsi” besinlerdir. Hazır çorbalar, bulyonlar, çikolatalar, bisküviler gibi çok sayıda hazır gıda, şeker hastaları için sorun çıkarabilir.
  • Hamur işleri ve hamur tatlıları tercih edilmemeli.
  • Kılıçbalığı ve uskumru gibi cıva oranları yüksek kızarmış balıklardan kaçının.
  • Yüksek yağlı süt ürünleri, yüksek yağ proteinleri içeren gıdalar, yumurta sarısı, karaciğer gibi sakatatlar kolesterol bakımından zengindir.

Şeker hastaları ne yemeli?

  • Omega 3 Yağ Asitleri
  • Zeytinyağı
  • Sebze ve meyve grubundaki gıdalar
  • Üzüm çekirdeği ve yeşil çay
  • Domates suyu
  • Sarımsak
  • Bakliyat
  • Yulaf ezmesi
  • Fesleğen yaprağı
  • Keten tohumu
  • Yaban mersini
  • Tarçın
  • Ceviz suyu
  • Badem
  • Kakao
YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.