• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sigarayı bırakmanın tam zamanı!

Yeniakit Publisher
2020-04-10 09:32:00 - 2020-04-10 11:09:56
Sigarayı bırakmanın tam zamanı!

Dünyayı sarsan yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla hayatını kaybedenlerin neredeyse tamamına yakınının sigara geçmişinin bulunması, dumansız hava sahasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Akit’e konuşan uzmanlar, virüs salgını sürecinde sigara ve alkol gibi kötü bağımlılık oluşturan illetlerden kurtulmanın tam vakti olduğunu söylüyor.

Dünyayı sarsan koronavirüs salgını dolayısıyla hayatını kaybeden insanların ortak noktası sigara bağımlılığı. Yapılan araştırmalar, sigara kullanan şahısların Covid-19 salgınına daha yüksek oranda yakalandığını ve ölümle sonuçlanana vakalarda sigara etkinin oldukça fazla olduğunu gösteriyor. Gazetemize konuşan uzmanlar, evden çıkmama gibi katı bir iradenin dahi gösterilebildiği bu süreçte sigara ve alkol gibi bağımlılıklardan da kurtulmak için vesile olması gerektiğini söylüyor.

16 kat fazla tehlikede

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Başar Cander, sigaranın virüs tehlikesine yüzde 90 yaklaştırdığını belirterek, şunları dile getirdi: “Yapılan bilimsel çalışmalar koronavirüste sigaranın 16 kat daha tehlikeli olduğunu gösteriyor. Sigara bu süreçte hem risk hem de vefat riskini artırıyor. Sigara içenlerde virüs semptomlarının daha ağır seyrettiğine dair araştırma sonuçları çok fazla. Bu hastalığın asıl hedefi akciğerler olduğu için, ölüme sebep olan mekanizma akciğerler üzerinden gidiyor.”

Ne kadar erken o kadar iyi

Koronavirüs sürecinde belirleyici unsurun akciğer direncinin yüksek olmasına dikkati çeken Prof. Cander, şöyle devam etti: “Direnci düşüren sigaranın kullanımında risk yüzde 90 artıyor. Bu virüs solunum sıkıntısı yapar. Solunum sıkıntısı olanları solunum cihazına bağlamak zorunda kalıyoruz. Zaten risk yüksekken bir de bu aşama sigara içenler için ölümcül seviye oluyor. Daha önce irade göstermeyenlerin bir şekilde bu dönemde özellikle sigarayı bırakmak için daha güçlü irade sarf etmeleri çok faydalı olacaktır. Koronaya yakalanma riskini azaltmak için sigarayı bırakmak gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz dönem, sigaranın ne kadar erken bırakılırsa o kadar faydalı olunacağı bir dönem.”

Dışarı çıkmadığımız gibi

Herkesin bir şekilde evde kalmayı kabullendiğini belirten Başar Hoca, şunları söyledi: “Sigara ve diğer bağımlılık oluşturan alkol gibi zararlı maddelerden uzaklaşmamızın tam zamanıdır. Sağlığa ve toplum yapısına zarar veren her şeyi terk etmemiz gerekiyor. Gerekli mercilerden de destek alarak sigarayı ve alkolü, virüsü dışarıda bıraktığımız gibi dışarda bırakmalıyız. Dışarı çıkmama, sosyal mesafeyi koruma gibi katı iradeyi gösterebildiğimiz koronavirüs döneminde zararlı alışkanlıklarını bırakma konusunda tüm vatandaşlarımıza tavsiyede bulunuyorum. Ayrıca hem toplumlar hem de bireysel olarak bizler kendimize çekidüzen verip ‘nerede yanlış yapıyoruz’ diye de sorgulamamız gerekmektedir.”

İçmeyen hissetmiyor bile

Yalova Atakent Hastanesi Müdürü Op. Dr. İlyas Şahin de kalp damar, akciğer kanseri gibi hastalıkların ana sebebi olan sigaranın koronavirüs sürecinde de çok büyük tehlike unsuru olduğuna değindi. Herkesin sigarayı bırakması gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin, şunları ifade etti: “Covid salgınında ölenlerin hemen hemen tamamının sigara ile bağlantısı var. Sigara neredeyse yaş faktörünün dahi önünde şu an. Herkesin bildiği gibi sigara akciğerleri mahvediyor. Koronavirüs salgını da insanların akciğerlerini hedef alıyor. Sigara içmeyen bir akciğerin Covid virüsüyle ettiği mücadele ile, sigaranın verdiği harabiyetin etkisindeki akciğerin mücadelesi farklı. Yoğun bakımda tedaviye sonuç veren hastalar sigara içmeyen hastalar oluyor. Sigara içen hastalar ise yoğun bakımlık olunca elimizden geleni yapsak da ne yazık ki tabiri caizse ölümünü bekliyoruz.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Maskeyi tak, sigarayı bırak!

Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “KOAH da, akciğer hastalıkları da, H1N1 virüsü de, Covid-19 da insanlara sadece sebep oluyor. Ölümlerde birinci sorumlu sigara oluyor. Koronavirüs vakalarının yüzde 50’si ne öksürük, ne nefes darlığı, ne ateş hiçbir semptom göstermeden atlatıyor. Bunların da tamamına yakını sigara içmeyenlerden oluşuyor. Özetle diyebiliriz ki koronavirüse karşı maskeyi tak, sigarayı bırak.”

 

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

son mohikan sevici

REİS 20 yıldır sigaraya savaş açtı GÖÇ İDARESİ İNTERNET SAYFASINDA AVRUPA DAN 28 MİLYON AMERİKA DAN 19 MİLYON KİŞİ TÜRK VATANDAŞI OLMAK İÇİN ÖN BAŞVURU FORMU DOLDURMUŞ.BÜTÜN DÜNYA REİSİN ETRAFINDA TOPLANMAK YENİ DÜNYA DÜZENİNİN LİDERİNİN YANINDA OLMAK İSTİYOR.ZAFER İNANANLARIN YÜRÜYÜN REİSİN ASKERLERİ.ALLAH RAZI OLSUN REİSİM

Tarafsız

Sıgarayı anladık da, alkol ne alaka? Virüsün baş düşmanı alkol deniliyor. Millet kurtuluşu alkolde ararken neden alkolden vaz geçilsin? Bilimsel olarak bir izahı var mı?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23