Kadın - Aile

Sirken otu nedir?

Birçok yörede yetişen fakat çok az tanınan sirken otunun faydalarını bu haberde buşabilrsiniz. Peki ama sirken otu nedir? Sirken otu zehirlenmesi nasıl olur? Sirken otunun faydaları var mıdır? İşte detaylar...

Sirken otu nedir?
-

Birçok yörede yetişen fakat çok az tanınan sirken otunun faydalarını bu haberde buşabilrsiniz. Peki ama sirken otu nedir? Sirken otu zehirlenmesi nasıl olur? Sirken otunun faydaları var mıdır? İşte detaylar...

Sirken otu, ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yaprakları yayvan ve tırtıklı, ıspanakgiller familyasından bir bitkidir. Yabani ıspanak olarak da bilinmektedir. Boyları 150 santimetreye kadar uzayabilir. Ispanağa göre besin değeri daha yüksek olan sirken otuna “ak kaz ayağı” veya “ak pazı” isimleri de verilmektedir.

Sirken otu yani yabani ıspanak; A, B, C, ve B6 vitaminleri bakımında oldukça zengindir. İçerisinde bol miktarda demir, niasin, kalsiyum, sodyum, fosfor, betain, karbonhidrat, eterik yağ, ve askaridol mineralleri barındırır.

Sirken otunun tohumunun bağırsakları yumuşatıcı özelliği vardır. Bağırsakta bulunan parazitleri düşürür ve bağırsakları temizler.

Romatizması olanlara tavsiye edilir.

Kanı temizleyici özelliği vardır.

Diş ağrılarına karşı ağrı giderici özelliktedir.

Cilt sorunlarında kullanılır. Çil ve güneş lekelerine karşı iyi gelmektedir.

Vücutta oluşan iltihap ve yaraları giderici özelliği vardır.

İyi bir idrar söktürücüdür.

Emziren annelerde süt artırıcı özelliği vardır.

Tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

 Aşırı tüketildiğinde sindirim sistemine zarar verebilmektedir. Özellikle böbrek rahatsızlığı olan hastaların sirken otundan uzak durması tavsiye edilir. Çiğ olarak çok fazla tüketmekten de kaçınmak gerekmektedir.

YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.