• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Siyanür satışı yasaklanacak mı? Siyanür nasıl öldürür?

Yeniakit Publisher
2019-11-15 11:23:00 - 2019-11-15 14:32:30
Siyanür satışı yasaklanacak mı? Siyanür nasıl öldürür?

Türkiye, İstanbul Fatih’teki Yetişkin Kardeşler ve Antalya’daki Şimşek ailesinin şokunu atlatamadan benzer bir haber de Bakırköy’den geldi. Osmaniye’deki bir apartman dairesinde baba Bahatten Delen anne Zeliha Delen ve 7 yaşındaki çocukları Ali Delen’in cesetlerine ulaşıldı. İlk yapılan incelemede ölüm nedenlerinin siyanür zehirlenmesi olduğu tespit edildi. Son günlerde intihar olaylarının yaşanması sonrası siyanür satışı yasaklanacak mı? sorusu sorulmaya başlandı.

Siyanür nedir? Türkiye, İstanbul Fatih’teki Yetişkin Kardeşler ve Antalya’daki Şimşek ailesinin şokunu atlatamadan benzer bir haber de Bakırköy’den geldi. Osmaniye’deki bir apartman dairesinde baba Bahatten Delen anne Zeliha Delen ve 7 yaşındaki çocukları Ali Delen’in cesetlerine ulaşıldı. İlk yapılan incelemede ölüm nedenlerinin siyanür zehirlenmesi olduğu tespit edildi. Son günlerde intihar olaylarının yaşanması sonrası siyanür satışı yasaklanacak mı? Siyanür nasıl öldürür? soruları sorulmaya başlandı. Siyatür satışlarına bir önlem alınmazsa daha nice ocakların sönmesinden korkuluyor.

Bakırköy Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada olay yerinde siyanüre rastlandığı duyuruldu. Ölenlerin anne Zeliha baba Bahattin ve çocukları 7 yaşındaki Ali Delen olduğu öğrenildi. Bakırköy’den gelen haber gözleri son 10 gün içerisinde yaşanan siyanürlü cinayet ve intihar vakalarına çevirdi.

Bakanlık siyanür için harekete geçti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, son dönemde peş peşe meydana gelen siyanürlü intihar vakalarına ilişkin olarak bir açıklama yayınladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu olayları ve etkilerini araştırmak üzere bir araştırma komisyonu kurulduğu ve araştırma sonuçlarının kamuoyuyla detaylı bir rapor hâlinde paylaşılacağı ifade edildi. Öte yandan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk son günlerde siyanürle intihar olaylarının artmasıla ilgili olarak Meclis’e soru önergesi verdi. Dikkat edilmesi gereken en önemli sorunun siyanürün alım ve satımının kontrole tabii tutulmaması olduğuna vurgu yapan Öztürk; “Madencilik ve böcek ilacı üretimine yönelik sanayi kolları dışında günlük kullanımının yok denecek kadar az olmasına rağmen siyanürün internet aracılığıyla alım-satımının yapılmasının önünde bir engel bulunmamaktadır. Siyanür, ‘Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrol Yönetmeliğine’ dahil edilmemiştir. Aylardır benzeri yaşanan intihar ve cinayet vakalarına rağmen, Yönetmelikte de bir değişiklik yapılmamıştır” diye konuştu.

Siyanür satışıyla ilgili önemli uyarı

Uzmanlar, çok tehlikeli bir madde olan siyanürün başta "darknet" (derin internet) ortamında satılabildiğini belirterek, bunun önüne geçilebilmesi için bu tür sitelere erişimin engellenmesi gerektiğini bildirdi. Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, yaptığı açıklamada, siyanür satışının bazı düzenlemelere bağlı olarak yapıldığını söyledi. Ergün, bu satışların "Kullanımı Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmelik" ile belirlendiğini ifade ederek, "Siyanürün, internet üzerinde vatandaşlara doğrudan satışı hukuka uygun değil. Ancak maalesef birçok internet sitesinde siyanür satışı yapılabiliyor. Bunun önüne geçilebilmesi için bu sitelere erişimin engellenmesi gerekiyor." diye konuştu. Mevcut yasal düzenlemede sitelere erişim engelleme kararının adli makamlar veya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) onayıyla verildiğini dile getiren Ergün, etkin ve hızlı çözüm için Sağlık Bakanlığına doğrudan erişimin engellenmesi kararını verme yetkisinin tanımasını gerektiğini savundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Siyanürün üretimi, edinilmesi, transferi yasak"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Kenar da siyanürün geçmişteki savaşlara bakıldığında kitle imha silahı olarak da kullanıldığını belirterek, "Ülkemizin de üyesi olduğu ve 1997'de imza attığı Kimyasal Silahlar Sözleşmesinde de siyanür üçüncü kategori bir kimyasal silah olarak belirtilmektedir. Bu sözleşmeyle siyanürün de içinde bulunduğu kimyasal silahların kullanımı, geliştirilmesi, üretimi, edinilmesi, saklanması, stoklanması ve transferi yasaklanmıştır." diye konuştu. Prof. Dr. Levent Kenar, vücuda sindirim veya solunma yoluyla alındıktan sonra eritrosit denilen kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitelerinde hasar oluşturmaları nedeniyle "kan zehirleyici ajanlar" olarak da adlandırılan siyanürün, merkezi sinir sistemi ve kalp-damar sisteminde fonksiyon bozukluklarına sebep olduğunu dile getirdi.

"Her yerden bu maddeye ulaşmak mümkün"

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun da her yerden siyanüre ulaşmanın mümkün olduğunu belirterek, "İnternette, alışveriş sitelerinde bile bu maddeye rastlamak olası. Derin internet denen 'darknet' ortamında da başta siyanür olmak üzere her türlü zehre ulaşılabiliyor. Bilişimin getirdikleri kadar götürdükleri de var." değerlendirmesini yaptı.Altun, medyada konunun sürekli gündemde tutulmasının bazı zararları olduğuna değinerek, "Bu artış aynı zamanda şiddetle ilgili haberlerde de görülüyor. Konu gündemde kaldıkça insanlar bilişim sistemleri aracılığıyla siyanür hakkında daha çok bilgiye ulaşıyor. Bu madde sanayide, kuyumculukta ve birçok sektörde kullanılıyor. Doğal olarak da siyanüre ulaşmak zor değil." şeklinde konuştu.

{relation id:952202 slug:'siyanur-zehirlenmesi-nasil-tedavi-edilir'}

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23