Kadın - Aile

Soya sütü faydalı mı? Soya sütü nasıl bulunur?

Badem sütü gibi son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz soya sütü nedir? Bu sütü nasıl buluruz, nasıl tüketiriz?

Soya sütü faydalı mı? Soya sütü nasıl bulunur?
-

Soya yani soya fasulyesi bir baglagildir. Soya yemeklerde fasulye olarak kullanıldığı gibi bu baklagilin yağı ve sütü de yapılmaktadır. Soya fasulyesi, soya sosu, soya yağı ve soya sütü Asya mutfağının olmazsa olmaz malzemelerindendir. Soya son zamanlarda vejetaryen ve vegan beslenenler sayesinde tüm dünyada daha popüler hale geldi.

Tatlı hazırlayabilirsiniz

Laktoz sorunu yaşayanlar ve vegan beslenenler süt yerine soya sütünü tercih ediyor. Bu süt ile tatlılar, dondurmalar da hazırlanabiliyor.

İşte, soya sütünün sağlığa yararları:

Kalp dostu

Soya sütü tam bir protein deposudur. Soya aynı zamanda içeriği nedeniyle kötü kolesterolü düşürür. Bu lezzetli süt Tip 2 diyabete ve kalp krizine karşı koruyucu özellik taşır.

Menopoz sonrası sorunları azaltır

Kadınların yaşamları boyunca geçirdikleri en sıkıntılı süreç menopoz dönemidir. Hormonel değişikliklerin etkisi kadınları bu dönemde olumsuz etkiler. Menopoza girildiğinde düzenli olarak tüketilmeye başlanan soya sütü, kadınların sıkıntılarını kolayca atlatmalarına yardımcı olacaktır.

Kemik erimesi için önemli

Kadınlar genellikle menopoz sürecinde kemik erimesi sorunuyla karşı karşıya kalırlar. Osteoporoz sorunu yaşamak istemeyen hanımlar günde bir bardak soya sütü kesinlikle tüketmelidir. Ayrıca kemik erimesi kadınlar kadar çok olmasa da erkekleri etkiler. Erkekler de bu sütü düzenli olarak tüketebilir.

Kanserle savaşıyor

Yapılan araştırmalar soya sütünün iyi bir anti-kanser ürünü olduğunu kanıtlamıştır. 2014 yılında yapılan bir araştırma soyada mevcut izoflavonlar nedeniyle bu gıdanın prostat kanserini önlediğini kanıtlamıştır. Bu araştırmayla aynı dönemde başlayan halen de devam eden bir başka klinik çalışma ise soyanın meme kanserine olan etkisi üzerine. Ancak bu deneyle ilgili net bir açıklama halen mevcut değil.

Gençlik sağlar

Soya sütü yıllara meydan okumanıza yardımcı olur. Antioksidan kaynağı olan soya sütü kronik ağrıların iyileşmesine yardımcı olur.

Evde soya sütü nasıl yapılır?

Malzemeler:

  • 1 su bardağı soya fasulyesi
  • 5 su bardağı su

Soya fasulyesinin üzerine 3 su bardağı su döküp bir gece dinlendiriyoruz.

Ertesi gün soya fasulyesini güzelce yıkıyoruz.

Bolca suyun içiresine aldığımız fasulyelerin kabuklarını tamamen temizliyoruz.

Geride hiç kabuk kalmaması çok önemli.

Temizlenen fasulyeleri ve 5 su bardağı suyu blendara alıyoruz. Blendarınız küçükse bu işlemi malzemeleri ikiye bölüp yapabilirsiniz.

Blendardan geçirdiğiniz sütü bir tülbent ve tel süzgeç yöntemiyle iyice süzüyoruz.

Son olarak tülbentin ağzını kapatıp kalan suyu elimizle sıkıyoruz.

Arta kalan posayı kesinlikle çöpe atmayın. O bir kenarda beklesin.

Soya sütünü bir tencereye alıp yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz.

Hazırladığınız sütü şişelere doldurup, buzdolabında saklayabilirsiniz.

Bu sütü sade olarak içebileceğiniz gibi kahvelerinizi de ekleyebilirsiniz.

Soya sütünü inek sütüne ihtiyaç duyduğunuz her yerde kullanabilirsiniz.

Soya fasulyesi posasıyla ne yapılır?

Soya sütünü sıktıktan sonra kenarda kalan soya fasulyesi posasıyla son derece leziz bir köfte yapabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 su bardağı soya fasulyesi posası
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı galete unu
  • Yarım su bardağı mısır unu
  • Yarım su bardağı su
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak
  • Tuz
  • Baharat

Öncelikle havuç ve kabakları rendeleyin. Tüm malzemeleri derin bir kaseye alın ve güzelce yoğurun. Köfte dokusu elde edene kadar yoğurduğunuz soya posasını şekillendirin. Köfteleri yağda kızartabileceğiniz gibi fırında ve ızgarada da pişirebilirsiniz.

Soya sütünden sütlaç nasıl yapılır?

Malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1.5 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 4 su bardağı soya sütü
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

 Yıkadığınız pirinçleri tencere alın ve üzerine 2 su bardağı suyu ilave edin. Pirinç pişince sütü, nişastayı ve şekeri tencereye alın. Sütlaç göz göz olmaya başlayınca ocağın altını kapatıp vanilyayı ekleyin. Sütlacı sıcakken kaselere bölüştürün. Tatlınız 3-4 saat buzdolabında kaldıktan sonra ikram edebilirsiniz. Servis aşamasında tatlınızı tarçın ve cevizle süsleyebilirsiniz.

YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.