• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Talep ötelendi depolar doldu

Yeniakit Publisher
2020-04-20 07:41:00 - 2020-04-20 07:43:15
Talep ötelendi depolar doldu

Koronavirüs nedeniyle siparişleri ertelenen ya da iptal edilen ihracatçıların depoları ürettikleri ürünlerle doldu taştı.

 Akit  Ekonomi 

Coronavirüsü (Covid-19) tedirginliği ihracatçıları da etkiledi. Özellikle son bir ay içinde hazır giyim, tekstil ve deri firmalarına yurtdışından gelen siparişler ötelendi ya da iptal edildi. Bu durum firmaların stoklarının artmasına, depolarının ürünlerle dolup taşmasına yol açtı.

Stok yükü söz konusu

Mart ayından bu yana alacaklarını da tahsil edemeyen ihracatçılar, küresel markalara mektup yazdı. Mektupta Covid-19’a karşı alınan tedbirlerin hazır giyim sektörünü zora soktuğuna dikkat çekilerek, “Zorlu süreçte bazı markalar, imalata ara verdi. Ürün sipariş edenler ise indirim veya iptal talebinde bulundu. Bazı markalar ise depolarına sevk edilmiş veya mağazalarında satılmakta olan ürünlerin ödeme sürelerinde erteleme talep ediyor. Bu da büyük bir stok yüküne neden oluyor” ifadelerine yer verildi.

Alacaklar tahsil edilemiyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Karasu, ihracatçıların alacaklarını tahsil edemediklerinden yakındı. Karasu, “Müşterilerimiz, en erken mayıs ya da haziranda bizimle diyaloğa geçebileceklerini belirtiyor. Bunlar köklü firmalar. Talepler ise şubat ve mart ayında yüklenmiş, sevk edilmiş ürünlere yönelik” dedi.

Sevk edilmiş ürünün parasının verilmemesinin iyi niyetle bağdaşmadığını vurgulayan Karasu, “Bunun Covid-19’la ilgisi yok. Biz ürünleri ihraç etmişiz. Müşterilerimiz de ürünleri temin edip dağıtmış. Ardından ne olup bittiğini bilmiyoruz. Bunlar paralarını almış da, alamamış da olabilir” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Güven problemi var

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk de “Haziran sonuna kadar paketlenmiş, sevk edilmemiş ürünler karşılığında 5 milyar dolar alacağımız var. Alacağımızın akıbetiyle ilgili sıkıntılar söz konusu. Bu da büyük bir güven problemine sebep oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ürünlerin yüzde 30’u yüklenemedi

Mart’ta hazır giyim özelinde ürünlerin yüzde 30’unun yüklenemediğini kaydeden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim Meclis Başkanı Şeref Fayat ise bunun 400 milyon dolarlık eksik bir ödeme anlamına gelebileceğini söyledi.

Fayat, “Bu dönemde siparişi sınırlayan, iptal eden ve erteleyen olduğu gibi sezon kaçırdığı için indirim talep eden müşteri grupları da mevcut. Bu krizi yönetme şekli firma ve ülkeye göre değişiklik gösteriyor” şeklinde konuştu.

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23