• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tonsillit Nedir? Nasıl tedavi edilir?

Yeniakit Publisher
2016-12-02 17:50:00 -
Tonsillit Nedir? Nasıl tedavi edilir?

Tonsil olarak da adlandırılan bademcikler, dilin arka kısmında boğazın her 2 yanında bulunan, bağışıklık sistemimizin yardımcısı olan bir organımızdır.

Vücuda giren bakteri/ virüs cinsi mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olur. Vücuda giren bazı bakteri ve virüsler, bademciklerin bu etkisine rağmen yok edilemez ve bademciklerde çoğalarak bademciklerin iltihaplanmasına neden olurlar. Genellikle farenjit,  yani farinks(yutak)  bölgesinin  de  iltihabı ile  birlikte  daha  çok  2  yaştan  büyük  çocuklarda  görülür.

BELİRTİLERİ

Hastalık yüksek ateş ile aniden başlar kusma baş ağrısı halsizlik gibi genel belirtilerin yanında boğazda kuruluk yanma ve ağrı hissi vardır, boğaz ve bademcikler kırmızı ve şiştir,  bazen bunun üzerine beyaz iltihap da eklenebilir, boyundaki lenf bezleri şişebilir.

BADEMCİK İLTİHABI NEDEN OLUR?

Etken genellikle A grubu Beta hemolitik Streptokoklardır, halk arasında buna beta mikrobu, beta virüsü gibi isimler de verilmektedir. Ayrıca adenovirüsler, influenza virüsleri, coxackie virüsleri ve parainfluenza virüsleri gibi birçok virüs bademciklerde enfeksiyona yol açabilir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Birçok virüs genelde sadece  kızarıklık yapar,  ancak  beyaz iltihap  yoktur,  bu  durumda  da  çoğu  zaman  antibiotik  vermenin  bir  anlamı  olmayacaktır. Üzerinde beyaz iltihap varsa, bu durum  sıklıkla Beta  enfeksiyonundan  kaynaklanır,  beta  testi  pozitifse  10  gün  antibiotik  mutlaka  şarttır. Halk arasında Öpücük Hastalığı da denen Epstein-Barr  virsü  (EBV) enfeksiyonları  da  Betaya  benzer  şekilde  beyaz iltihap  yapabilir,  antibiotikten  3  gün  sonra  düzelmiyorsa  şüphelenilebilir,  bazı  özel  kan  testleri  ve  kanın  mikroskopta  incelenmesiyle  tanı  konabilir. Bazen Adenoivrüs  de  Betayı  taklit  edebilir.

Ancak sık tekrarlayan  beyaz  iltihap+ ateş  tablosu  enfeksiyon  değil,  periyodik  ateş  yapan  hastalıklardan  PFAPA sendromundan da  kaynaklanıyor  olabilir. Halk  arasında

TANI:

Genellikle  hızlı  beta  testi  veya  boğaz  kültürü  yapmak  yeterlidir,  bazen belirtiler  uzar  ve tedaviye yanıt  alınamazsa,  boğaz  sürüntüsünde  diğer  virüsleri  aramak,  veya  Ebstein  Barr  virüsü  için  kan  testleri  yapmak  gerekebilir.  

TEDAVİSİ:

Bademcik iltihabında tedavi daha çok olacak komplikasyonları önlemek için yapılır. Bademcik enfeksiyonun en çok korkulan komplikasyonu özellikle beta mikrobuna karşı ortaya çıkan akut romatizmal ateş(ARA) ve akut glomerülonefrittir. Beta düşünülüyorsa genellikle penisilin ve amoksisilin klavulonat gibi penisilin türevi antibiyotiklerle tedavi edilir.  Ancak beta negatifse, herhangi bir bakteri lehine bir bulgu yoksa, viral bir tonsillit, bademcik iltihabı olduğu düşünülerek antibiyotik verilmez. Bunun yanında ateş kontrolü için ateş düşürücüler, yatak istirahati, bol sıvı alımı, bol meyve yeme ve bitki çaylarının içilmesi hastalığın iyileşmesinde yardımcı tedavilerdir.

KOMPLİKASYONLARI

Bademcik iltihabı çoğu zaman kendi kendine iyileşebilir,  ancak tedavi edilmediğinde veya tedavi yarım bırakıldığında bazen çevre dokulara ve kana yayılarak bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir; o yüzden her haliklarda uygun tedavi yapılmaktadır. En sık görülen ve korkulan komplikasyonları Akut Romatizmal Ateş-ARA (Kalp Romatizması)ve Akut Glomerülonefrittir (böbrek iltihabı). Bunlar sadece Beta mikrobuna bağlı bademcik iltihabında görülür.

Peritonsiller apse denen, bademcik çevresinde apse de sıklıkla görülür. Kana mikrop karışması dolayısıyla zatürre, hatta menenjit ve kemik-eklem iltihabı gibi birçok uzak organa da kan yoluyla yayılabilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23