• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tüm hamleleri boşa çıkacak! Türkiye'nin hamlesi sonrası Yunanistan'da mutabakat paniği

Yeniakit Publisher
2020-02-18 08:33:00 - 2020-02-18 08:38:14
Tüm hamleleri boşa çıkacak! Türkiye'nin hamlesi sonrası Yunanistan'da mutabakat paniği

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Libya ile yaptığı mutabakat sonrası tutuşan Yunanistan, bu kez de BM'nin söz konusu mutabakatın metnini yayımlayacağını açıklaması üzerine paniklemeye başladı. Zira Akdeniz'de dengeleri değiştiren bu mutabakat, Yunanistan'ın bütün hamlelerini boşa çıkaracak.

Birleşmiş Milletler’in Türkiye ile Libya arasındaki Akdeniz’de dengeleri değiştiren mutabakat metnini yayımlayacağını açıklaması Atina’yı panikletti. BM’nin, Türkiye-Libya’nın anlaştığı deniz alanı haritasını veri tabanına kaydetmesiyle Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki tezleri tamamen boşa düşecek.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Yunanistan medyası, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında 27 Kasım 2019 tarihinde imzalanan Deniz Yetki Sınırları Mutabakatı’nın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmen ilan edileceğini haberleştirdi. Kathimerini gazetesinin haberine göre Birleşimiş Milletler Okyanus İşleri ve Deniz Hukuku departmanının, Türkiye-Libya arasında Münhasır Ekonomik Bölgeler'i (MEB) belirleyen mutabakat metninde belirtilen coğrafi koordinatları resmen yayınlayacağını yazdı. Gazeteye göre BM’nin adımı Atina’da paniğe sebep oldu. Türkiye-Libya mutabakat metninde belirtilen MEB koordinatlarının resmen yayınlanması ile Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki sözde hak iddiaları tamamen geçersiz kılınacak.

Hamleleri boşa çıkacak

Gazete, Türkiye-Libya mutabakat metnindeki denizalanı haritalarının BM veri tabanına kaydedilmesiyle uluslararası alanda resmi nitelik kazanacağını ve Yunanistan’ın mutabakat karşıtı girişimlerinin boşa düşeceğine dikkat çekti. Haberde, Birleşmiş Milletler’in bu anlaşmayı yayımlanmasından sonra, Girit’in güneyindeki sahalarda araştırmalar için önlerinde yeni bir yol açılacağını belirttiler.

4 ada devre dışı kalacak

Türkiye ile Libya arasında 29,7 kilometrelik bir alan öngören anlaşmanın hem Girit Adası’nın yetkisini sınırladığını hem de Kasos, Kerp, Rodos ve Meis (Dedeağaç) gibi adalara neredeyse hiçbir yetki tanımadığı dikkat çekilen haberde, Yunanistan’ın MEB iddialarının tamamen boşa düştüğü belirtildi.

Sondajların önü açılacak

Atina’da alarm verildiğini belirten haberde, “Türklerin açıkladığı haritaların Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanması ile bu anlaşma resmiyet kazanacak ve böylece Ankara’nın diğer bölgelerde sondaj yapma faaliyetlerinin önü açılacak” ifadelerine yer verildi. Bu şekilde ister Türkiye isterse Libya MEB’inde kalsın, Türkiye’nin söz konusu bölgelerde Türk Petrolleri’ni faaliyetler için yetkilendirilebileceğine işaret edildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Fransa ve Rum kesiminden ortak tatbikat

Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Fransa’nın, Fransız “Rafale” tipi savaş uçaklarının katılımıyla, dün sabahtan itibaren Kıbrıs adasında ortak askeri tatbikat gerçekleştirdiği belirtildi. Rum haber kaynaklarına göre, “Talos 2020” adı verilen tatbikat, karadan ve havadan icra ediliyor. Bu sabah başlayan tatbikatın Kıbrıs Rum kesimi ile Fransa arasındaki üçüncü ortak tatbikat olduğuna dikkat çekildi. Tatbikatı takip eden Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis, iki ülke arasında askeri düzeyde yakın iş birliği açısından ortak tatbikatın somut örnek teşkil ettiğini söyledi. İki ülke arasında deniz ve hava savunmasına ilişkin başka tatbikatların yapılmasının beklendiğini ifade eden Angelidis, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly’nin bugün Ada’ya geleceğini bildirdi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23