• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tüm sektörler sağlık için seferber

Yeniakit Publisher
2020-03-26 11:15:00 - 2020-03-26 11:16:15
Tüm sektörler sağlık için seferber

Coronavirüsü (Covid-19), Türkiye’nin sağlık ekipmanları üretiminde atağa kalkmasına imkân tanıdı. Bir yandan sağlık ekipmanları sektörü oyuncuları diğer yandan farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketler, maskeden solunum cihazına ve test kitine uzanan ihtiyaç maddelerini üretmek için seferber oldu.

 Akit  Ekonomi 

Dünyayı derinden sarsan; Türkiye’yi teyakkuza geçiren coronavirüsüne (Covid-19) karşı alınan önlemler üst seviyeye çıkarılıyor. Virüsün yayılmasını engellemek için ise hijyen ürünleri ve tıbbi malzeme üretimine hız veriliyor.

Covid-19 riski minimize edilecek

Yoğun bir tempo içerisine giren sağlık ekipmanı firmaları tarafından solunum cihazı ve test kiti, tekstilcilerce maske ile tulum, kimyacılarca dezenfektan ürünleri imal ediliyor. Bu ürünlerle Covid-19 riskinin minimize edilmesi planlanıyor.

Siparişler art arda

Şu sıralar teknoparklarda yer alan girişimci şirketler, solunum cihazı geliştiriyorlar. Bu şirketlerden Biosys’ten Sağlık Bakanlığı 5 bin, BAYKAR ve ASELSAN da 250’şer cihaz sipariş edecekler. CGR Medikal, Anatolia ve Bioeksen ise test kitleriyle iddialılar.

İhracatçılar iş başında

İhracatçı birlikleri ve sanayici dernekleri, Türkiye’nin maske ile dezenfektan ihtiyacını karşılamak için kolları sıvadılar. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Covid-19’la mücadeleye destek olmak üzere üretim seferberliği başlattı. Seferberlik kapsamında 1 milyon tıbbi maske ile 100 bin litre dezenfektan üretilecek ve Sağlık Bakanlığı’na teslim edilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TİM Başkanı İsmail Gülle, devletin tüm birimleriyle temas halinde olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Görevimizin başındayız. Yerli üretime önem veriyoruz. İhtiyacımızın ötesinde üretme çabası içerisindeyiz. Vatan sathında Covid-19’a karşı verilen mücadeleni kahramanları sağlık çalışanlarımızın da yanındayız. TİM olarak bu mücadeleyi bir seferberliğe dönüştürecek şekilde koordine ediyoruz. Sağlık çalışanlarımızın maske ile dezenfektanların tedarik sıkıntısını aşmak adına bir yerli üretim seferberliği başlatıyoruz. Üretim çarklarımızı Türkiye için çeviriyoruz. Hedefimiz günlük 1 milyon maske üretimi ile başlayıp, aylık 40 milyon adet maske üretimi kapasitesine ulaşmaktır.”

Sorumluluk alıyoruz

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ise şu açıklamalarda bulundu: “Zorlu süreci atlatmak için tüm sektörün sorumluluk alması ve elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu anlayıştan hareketle maske üretimi için TİM öncülüğünde kampanya başlatmaya karar verdik. Salgınla mücadelede canları pahasına gece gündüz demeden çalışan hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın ihtiyacı olan maskelerin üretimi için adeta seferberlik ilan ettik.”

Düğmeye basıldı

Anadolu Aslanları İşadamları Deneği (ASKON) da sağlık çalışanlarına ücretsiz asetatlı maske dağıtmak için düğmeye bastı. Derneğin genel başkanı Orhan Aydın, Covid-19’un Türkiye ekonomisini de olumsuz etkileyebileceğini vurgulayarak,“Bu bağlamda üreticilere, tüccarlara bir seferberlik daveti yapmıştık. Biz üyelerimizle taşın altına elimizi koymaya devam ediyoruz. Covid-19 virüsüne karşı sağlık çalışanlarımızın ihtiyacı olan asetatlı maske üretimine yöneliyoruz. Bu maskeleri bedelsiz sağlık çalışanlarımıza teslim etmeye başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kamu bankalarından ‘İşe Devam Kredi Desteği’

Kamu bankaları, kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçları için ‘İşe Devam Kredi Desteği’ni hayata geçiriyorlar. Kamu katılım bankaları da İşe Devam Finansman Desteği’ni devreye alıyorlar.

Destekler için salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen tüm firmalar başvuruda bulunabilecek. Kredi ve finansman yardımı alacak firmalar için şubat ayı sonu itibarıyla kayıtlı çalışan sayılarında azaltma yapmamaları ön koşulu aranacak.

Bankalar bugün talepleri kabul etmeye başlıyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23