• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türk heyet Antarktika Bilim Seferi'nden döndü

Yeniakit Publisher
2019-03-07 06:17:00 - 2019-03-07 10:08:42
Türk heyet Antarktika Bilim Seferi'nden döndü

Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi kapsamında Antarktika'ya giden heyet Türkiye'ye dönüş yaptı.

Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi kapsamında Antarktika'ya giden heyet bugün akşam saatlerinde Türkiye'ye dönüş yaptı. Atatürk Havalimanına inen heyeti  İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve aileleri karşıladı.

"Artık Türkiye Antarktika'da da var dedik"

Antarktika Bilimsel Araştırma heyeti ve aileleriyle birlikte basın açıklaması yapan Vali Ali Yerlikaya, "Sizlerle beraber büyük sevinç, mutluluk ve onur paylaşıyoruz. Atatürk Havalimanı'mızdan 29 Ocak tarihinde 3. Antarktik Bilim Heyetimizi Antarktika yolculuğuna uğurlamıştık. Bugün sizlerle beraber,Burcu hocam ekibimizi salimen getirdi. Aileleriyle beraber bütün Türkiye bütün İstanbul bu sevinci yaşıyor. 3. Antarktik Bilim seferimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın yetkilendirmesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın uhdesinde yapılıyor. Ama aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi koordinesinde yapılıyor. İstanbul Teknik Üniversitemizde Antarktika Araştırma  Merkezi Müdürü Burcu Özsoy, kendisinin dördüncü ama bilim heyetimizin üçüncü ulusal seferini yük akıyla, büyük bir başarıyla yaptılar. Bütün arkadaşlarıyla beraber yurduna kavuştu. Bu gezinin diğer gezilerden ayıran en önemli özelliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın hazırlığı, arkadaşlarımızın çalışmasıyla Antarktika'da geçici bir üst kuruldu. Bilim adına bayrağımız orada dalgalandı. İstiklal Marşı'mız orada söylendi. Hepimiz o manzarayı gördüğü an çok büyük sevinç ve onur yaşadık. Kalıcı üst kurmayla da ilgili arkadaşlarımız keşif ve fizibilite çalışmalarını yaptılar. Önümüzdeki yıl dördüncü ve hep diğer sayılarla kazasız belasız yük akıyla devam etmesini diliyoruz.Artık Türkiye Antarktika'da da var dedik" İfadelerini kullandı.

"Büyük bir misyondu, herkes çok yoğun çalıştı ve başardı"

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Antarktika Araştırma Merkezi Müdürü  Doç. Dr. Burcu Özsoy da, "Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın uhdesinde, Sayın Bakanımız Mustafa Varank'ın çok yakın takibiyle, İstanbul Teknik Üniversitesi koordinasyonunda katılan tüm arkadaşlarla beraber sağlıkla vatanımıza döndük. Şu an anlatırken bile kalbim çok hızlı atıyor, ellerim titriyor. Büyük bir misyondu. Herkes çok yoğun çalıştı ve başardı. Duyguluyum.Bu gururu ülkemize yaşattığımız için, sizlerin de destekleriyle iyi ki varsınız.Arkadaşlarımıza ailelerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Antarktika Bilimsel Araştırma heyeti ile Antarktika'ya giden serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, "Ekibimizle burada olduğumuz ve bu gururu yaşadığımız için mutlu ve hocamın da sesinden anladığınız gibi hepimiz de aynı duyguları hissediyoruz.Uzun süre buradan ayrı kalmak,iletişimden ayrı kalmak ama ülke adına iyi işler yapmaya çalışmak hepimiz için zor fakat bir o kadar da mutluluk verici. Orada buz dağlarında mavinin beyazla buluştuğu bir kıtada bayrağımızı dalgalandırmak benim için büyük bir gururdu. Bayrağımız oraya çok yakıştı" şeklinde konuştu. Basın mensuplarının 'En çok neyi özlediniz?' sorusuna Burcu Özsoy, "Oğlumu. İletişimin zorluğundan ailelerimiz öncelikliydi. Ufak tefek de yemek ananlar oldu. Vatan hasreti en büyük" cevabını verdi.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bakan Varank görüntülü arayıp tebrik etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nden dönen Türk  ekibini görüntülü arayıp görüştü.

Ekibi kutlayan Varank, "Biz de hem gururla hem de heyecanla izledik.  Sanırım tüm Türkiye de izledi. Bu sene yabancı basın da sizlerle ilgilendi.  Başarılı bir seyahat oldu. Geçici üssümüzü de orada yakında kalıcı hale  getirebiliriz. Bizim de kutuplarda, Antarktika'da mutlaka söz sahibi olmamız  lazım. Bilim insanlarımızın da orada araştırma yapabilmesi lazım. Sizler buna  öncülük ettiniz. Çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu. 

"O beyazlığın üzerine kırmızı beyaz türk bayrağımızı koyabilmek benim için en büyük gururdu"

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Antarktika Araştırma Merkezi Müdürü  Doç. Dr. Burcu Özsoy ve Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen DHA mikrofonuna da konuştu.

Doç. Dr. Burcu Özsoy, "Üçüncü seferimizi yaptık, bundan sonra orada bir adresimiz var.Bu adrese bilim insanları gidecek ve orada çalışmalar yapacak.Bir iki aylık süreler içerisinde.En azından sonraki 3 sene kapısını açabileceğimiz yuvamız var" dedi.

Şahika Ercümen, "Balinalarla birlikte dalış yaptık. Yaklaşık 5-10 metre önümden dört tane balina atladı. Onlarla birlikte dalmak muhteşemdi. Her şeyden önemlisi orada o beyazlığın üzerine kırmızı beyaz Türk bayrağımızı koyabilmek benim için en büyük gururdu" dedi.

Böyle bir yerde ülkemizi temsil etmek benim için çok büyük bir gururdu

Beyaz kıta dalışından da bilgi veren Ercümen, "Antarktika hiçbir zaman şartları tahmin edemeyeceğiniz bir yer. Bir anda fırtına çıkıyor,bir anda güneşli bir hava sizi karşılayabiliyor. O yüzden planlar hep aksadı.Oranın yazı -15 kışını söylememe gerek yok.Yaz mevsiminde -15'leri gördük. Dalış yaparken -1 dereceydi. Şu an -1 dereceye elinizi soksanız eliniz uyuşmaya başlar. Soğuk yanığı gibi canınızı çok acıtan bir su sıcaklığı.Buna rağmen dalışı orada bir şekilde tamamladım.Su altı çok canlı,çok korunmuş. Bilimin ve barışın kıtası diyoruz biz beyaz kıtaya.Böyle bir yerde ülkemizi temsil etmek benim için çok büyük bir gururdu"  diye konuştu.

"Dünyanın neresinde dalarsam dalayım her zaman tercihim türkiye oluyor"


"Antarktika da mı yoksa Türkiye'de mi dalmanın mı daha keyif verici olduğu" sorusuna Milli sporcu Şahika Ercüment, "Antarktika'da ülkeyi temsil ederken dalmak insanın hayatında bir kere yapabileceği bir şey belki de. Ülkemiz ise her zaman beni evinde gibi hissettiriyor.Hatta orada daldıktan sonra sıcak,güzel ve mavi sularımızın kıymetini daha da çok anladım.Türkiye uçağına bindiğim anda eve artık geldiğimi hissettim. Dünyanın neresinde dalarsam dalayım en son benim her zaman tercihim Türkiye oluyor" şeklinde cevap verdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23