• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye savunmada vites artırıyor: 200 binden fazlası teslim edildi

Yeniakit Publisher
2020-03-15 14:06:00 -

Türk savunma sanayisindeki silah üreticileri, Özgün Yerli Tabanca Geliştirilmesi Projesi kapsamında güvenlik güçlerine teslimatlarını sürdürüyor. Bu kapsamda yerli Mete tabancalarında teslimat sayısı 200 bini geçti.

Suriye’den Irak’a, Karadeniz’den Ege’ye, Doğu Akdeniz’den Libya’ya kadar oldukça geniş bir coğrafyada milli menfaatleri için adımlar atan Türkiye, bir yandan da milli savunma sanayiinde başlattığı ‘yerli-milli’ projelerin meyvelerini almaya devam ediyor.

Bu kapsamda geliştirilen projelerden biri de 2018 yılında başlatılan ‘Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi’ oldu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda yürütülen projede Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin silahlı hizmet etkinliğini artıracak, uluslararası standartlarda ve teknolojik üstünlüğü bulunan, uluslararası pazarda rekabet edebilecek bir tabancanın geliştirilmesi fikri ile hareket edildi.

Güvenlik birimlerinin hafif ve etkin bir silaha sahip olması amacıyla üretilen özgün yerli tabanca Mete'nin, güvenlik güçlerinin kullanımına sunulmasına yönelik çalışmalarda önemli mesafe alındı.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile sözleşme imzalayan Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ "TP9 SF Mete", Sarsılmaz Silah Sanayi AŞ ise "SAR9 Mete" tabancalarını üretiyor.

İki şirketin toplamda 280 binden fazla Mete tabancası üretmesi öngörülüyor. Büyük bölümü teslim edilen tabancaların 180 binden fazlasının üretimini Sarsılmaz, 100 binden fazlasının üretimini ise Samsun Yurt Savunma üstleniyor.

Özgün Yerli Tabanca Geliştirilmesi Projesi kapsamında ortaya konulan bu tabancalarla güvenlik güçleri tarafından kullanılan silahlar, ateş gücü yüksek olanlarla değiştiriliyor. Samsun Yurt Savunma ve Sarsılmaz, partiler halinde teslimatlar gerçekleştiriyor.

Her iki tabanca da yüksek sıcaklık testlerinden, tuz sisi dahil zorlu çevresel koşul ve düşük sıcaklık testlerinden başarıyla geçti. 9x19 milimetre kalibreli mermi ateşleyen tabancalar, 30 bin atım namlu ömrüyle dikkati çekiyor.

Yarı otomatik tabancalar, polimer gövdeye ve 750 gram ağırlığa sahip. Tabancalar, iğne ateşleme ve tek hareket tetik mekanizmalarıyla görev yapıyor.

Görevin gerektirdiği aksesuarlarla donatılabilen tabancalar, hafif ve etkin yapısıyla güvenlik güçlerine hizmet ediyor.

"METE" partiler halinde teslim ediliyor

İmzalanan sözleşmenin ardından Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ "TP9 SF Mete" ve Sarsılmaz Silah Sanayi AŞ "SAR9 Mete" tabancalarını üretmeye başladı.

TRT Haber’in edindiği bilgiye göre, güvenlik güçlerine teslim edilen yerli tabanca sayısı 200 bini aştı. Proje kapsamında 180 binden fazlası Sarsılmaz, 100 binden fazlası SYS tarafından olmak üzere 280 binden fazla tabanca üretilecek.

Özellikleriyle öne çıkıyor

Özgün Yerli Tabanca Geliştirilmesi Projesi kapsamında geliştirilen her iki tabanca da sahip oldukları özelliklerle sadece Türkiye'nin güvenlik güçlerinin çok önemli bir destekçisi olmakla kalmayacak, aynı zamanda savunma sanayii ihracatında da önemli bir yer edinecek.

"TP9 SF Mete" ve "SAR9 Mete” tabancalarının bazı özellikleri şunlar:

- Yüksek sıcaklık testlerinde tam başarı

- Tuz sisi dahil zorlu çevresel koşul ve düşük sıcaklıkta yüksek performans

- 9x19 milimetre kalibreli mermi

- 30 bin atım namlu ömrü

- Yarı otomatik, polimer gövde ve 750 gram ağırlık

- İğne ateşleme ve tek hareket tetik mekanizması

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

deniz

bir kerede şu ülke eğitim yada teknolojisi ile lider olsaya

Millet

Pek güzel maşallah . Devlet eskiden subaylarının beline taktığı beylik silahları bile dışardan alıyordu. Askerimizin beline, eline yerli meteler yakışır
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23