• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye tam 4 günde BAE'nin milyonlarca dolarını yaktı!

Yeniakit Publisher
2020-05-21 19:16:00 -
Türkiye tam 4 günde BAE'nin milyonlarca dolarını yaktı!

Libya ordusu, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Hafter'e bağlı milislere karşı düzenlenen operasyonlarda 4 gün içinde 9 Pantsir S-1 hava savunma sisteminin imha edildiğini açıkladı.

Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu basın biriminden yapılan açıklamaya göre, Rus yapımı Pantsirler, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve topçu birliklerinin atışları sonucu etkisiz hale getirildi.

Buna göre, 17 Mayıs'ta Vatiyye Askeri Hava Üssü'nde 2, 18 Mayıs'ta Sirte'nin güneyinde 1 hava savunma sistemi imha edildi. Libya ordusu, 20 Mayıs'ta ise Terhune kentinde 3, başkent Trablus'un Suk el-Ehad bölgesi, Sirte'nin güneyindeki Vişke bölgesi ve Sirte'nin batısında da birer olmak üzere 6 Pantsir hava savunma sistemini vurarak etkisiz hale getirdi.

Hafter'e hava savunma sistemlerini BAE temin ediyor

Açıklamada ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Hafter milislerine temin ettiği bu sistemlerin, BAE'nin yaklaşık 800 milyon dolar karşılığında Rusya'dan satın aldığı 50 Pantsir sisteminin bir kısmını oluşturduğu kaydedildi.

Rusya tarafından 2008'den bu yana üretilen ve birimi 14,7 milyon dolar fiyat etiketli Pantsirler, 20 ila 40 kilometre menzile sahip karadan havaya füze sistemi olma özelliği taşıyor.

Son dönemde Hafter milislerine karşı askeri alanda pek çok başarı elde eden Libya ordusu, birkaç gün önce ülkenin batısındaki stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nü kurtarmış, üste bulunan sağlam durumdaki Pantsir hava savunma sistemini ele geçirmişti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hafter tutuştu

Libya'da darbeci Hafter'e bağlı hava kuvvetlerinden sorumlu Sakr Curuşi'nin adına yayımlanan bir bildiride "Önümüzdeki saatlerde Libya tarihinde en büyük hava harekatını göreceksiniz. Tüm Türk hedefleri ve çıkarları savaş uçaklarımızın meşru hedefleridir. Sivilleri bunlardan uzak durmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Açıklamanın zamanlaması dikakt çekici"

Bu ifadelerin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı: "Yabancı bir basın yayın kuruluşunda atıfta bulunulan ve darbeci Hafter'e bağlı gayrımeşru milislerin Türk çıkarlarını hava unsurlarıyla hedef alacağı yönündeki açıklamanın Libya'nın doğusunda dış destekle yeni savaş uçakları konuşlandırılmasından sonra yapılması dikkat çekicidir.

"Bu açıklama ihtilafı tırmandırmanın göstergesi"

Hafter'e bağlı unsurların son dönemde sahada yaşadığı kayıpların hezeyanın bir yansıması olan bu açıklama, darbeci Hafter'in ve destekçilerinin Libya'daki ihtilafı tırmandırma niyetinde olduklarının en açık göstergesidir.

"Libya'da Türkiye çıkarları hedef alınırsa çok ağır sonuçları olur"

Bu vesileyle, Libya'daki Türk çıkarlarının hedef alınması halinde bunun çok ağır sonuçları olacağını ve darbeci Hafter unsurlarını meşru hedef telakki edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz."

Cumhurbaşkanlığı'ndan tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "Temsilciliklerimiz ile çıkarlarımızın hedef alınması halinde, Hafter unsurlarını meşru hedef olarak telakki edeceğimiz bildiriyor ve her türlü saldırıya karşı en sert şekilde karşılık vereceğimizi vurguluyoruz" açıklamasını yaptı.

Rusya'dan Hafter'e 8 savaş uçağı

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Rusya'nın Hafter'e en az 8 savaş uçağı gönderdiğini söyledi. Bloomberg televizyonuna konuşan Başağa, Rusya'nın Suriye'deki Hımeymim hava üssünden kalkan Sovyet yapımı en az 6 "Mig-29" ve 2 "Su-24" savaş uçağını ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e ulaştırdığını bildirdi. Konuya ilişkin Rusya Federasyonu'ndan açıklama yapılmadı.

Söz konusu habere göre, Hafter milislerine bağlı hava unsurları da ülkedeki "Türk hedeflerine karşı Libya tarihindeki en büyük hava harekatını başlatacaklarını" öne sürdü. Libya ordusu, son 24 saatte silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve topçu birliklerinin, Terhune'de 3, Vişke bölgesinde 1 ve başkentin güneyinde de bir olmak üzere, toplam 5 Pantsir hava savunma sistemini etkisiz hale getirmişti.

Libya ordusunun ilerleyişi devam ediyor

Son dönemde Hafter milislerine karşı askeri alanda pek çok başarı elde eden Libya ordusu, birkaç gün önce de ülkenin batısındaki stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nü kurtarmıştı. Askeri başarılarla eş zamanlı olarak Libya'nın batısındaki bazı kent ve beldeler, Hafter milislerine karşı Libya hükümetinin yanında yer aldıkları yönünde açıklamalar yapmıştı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

diyarbakırlı

Türkiye sadece sahada mı BAE'nin dolarlarını yaktı. Hayır, BAE'nin kendi ülkesinde kurmuş olduğu paravan üniversitelerinde dünyanın dört bir yanından getirtmiş olduğu sözde proje adamlarının bile hazırlamış oldukları stratejik hamlelere dayalı projelerini bile yakmıştır. BAE'nin aklı varmıdır ki kendi başına uluslararası stratejik oyunlarında hamlelerini yapabilsin. BAE'nin üst aklı olmadan tek başına taşları yerinde bile oynatamaz.

Cemal Hüseyin Çağlar

Gazeteniz; Türkiye’mizde ve dünyada olan biteni mükemmel izliyor ve ardıarkası kesilmeyen internet manşetleriyle bizlere yansıtıyor.Gazetenizde hiç değilse bir tane strateji yazarı olsa -sık sık stratejistlerin görüşlerine yer vermeniz yeterli mi- ne iyi olur. Ekonomi yazarınız da olmalı. Şu Libya gelişmeleri,Çanakkale savaşı kadar önemli. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23