• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'nin hamlesi sonrası dünyaya duyurdular: Bizi kurtaramazlar

Yeniakit Publisher
2019-12-03 16:47:00 -
Türkiye'nin hamlesi sonrası dünyaya duyurdular: Bizi kurtaramazlar

Türkiye ile Libya’nın imzaladığı deniz yetkilendirme alanı anlaşması Yunanistan'ı tedirgin etti. Yunan uzman Dimitris Stathakopulos, Türkiye’nin hamlesinin planlı olduğunu ve ülkesinin geç kaldığını söyledi.

Türkiye ile Libya’nın imzaladığı deniz yetkilendirme alanına ilişkin mutabakat muhtırası Akdeniz'de tüm dengeleri değiştirdi. Rum-Yunan cephesi şaşkın. Öte yandan son gelişmelerle Yunanistan'ın hem AB'ye hem de Türkiye karşıtı ittifaka güveni sarsılmış durumda.

Yunanistan’da Armybow isimli siteye değerlendirmelerde bulunan Atina Panyiyon Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Osmanlı-Modern Türk tarihi öğretim üyesi Dimitris Stathakopulos, Türkiye’nin hamlesinin planlı olduğunu söyledi.

Stathakopulos şunları söyledi:

“Türkiye bölgede yeni bir strateji izlemektedir. Bu kapsamda bir yandan NATO üyeliğini sürdürürken diğer yandan ittifakın tam ters grubunda bulunan Rusya, Çin ve İran’la ilişkilerinin geliştirmektedir. Buna bir nevi tarafsızlık stratejisi de diyebiliriz.

Türkiye özellikle Libya ile yaptığı anlaşmayla kendisine önemli bir kazanım elde etti. Aslında baktığımızda Türklerin hareketleri daha önceden planlıdır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Örneğin Kıbrıs sorununa müdahil oldular ve Kıbrıs’ın hala çözümsüz kalması Türklerin faydasınadır.

Kardak’ta bölgedeki Yunan egemenliğini grileştirecek bir hamle yaptılar.

Suriye’de kendilerince güvenli bölge oluşturdular ve bölgeyi kontrol altına aldılar.

Tabii ki bir sonraki hamlelerinin Yunanistan olmasına şaşırmamak lazım. Münhasır Ekonomik Bölge ile de kendi egemenliklerini iddia ediyorlar. Yunanistan buna sessiz kalacak mı? Umarım sessiz kalmaz.

Türkiye’nin yaptığı hareketler belli bir mantığa dayanmaktadır. Öncelikle gücü kullanarak bölgedeki dengeyi değiştirmekte, arkasından bunu uluslararası topluma kabul ettirmektedir.

"Yunanistan geç kaldı"

Maalesef Yunanistan, Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşma her ne kadar hukuk dışı da olsa bu anlaşmaya önceden tepki vermek konusunda geç kalmıştır.

Türkiye Yunanistan’ın bu konudaki güçsüzlüğünü doğru değerlendirmiştir. Şimdi Libya Büyükelçisini çağırıyoruz ve onu anlaşmanın içeriğini bize vermezse kendisini ülkeden kovmakla tehdit ediyoruz.

Korkarım Türkiye, Yunanistan’ın bu hareketini Yunanistan’ın güçsüzlüğüne artı bir destek işareti olarak yorumlayacaktır.

Yunanistan’ın özellikle ittifaklar sistemi ile Türkiye karşısında kendini güvene aldığını düşünüyoruz, ama bu kapsamda milli stratejimizi de sorgulamamız gerekmektedir . Yunanistan bu ittifakların küçük bir üyesi değildir, jeostratejik olarak önemli bir bölgedeyiz.

Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz daha da geliştirilmelidir. Bununla beraber Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi durdurmayacağını düşünmemiz gerekiyor. Çünkü her ülke AB’de önce kendi çıkarına göre hareket etmektedir.

Türkiye’nin esas yapmak istediği, güneyindeki mevcut zengin petrol yataklarından faydalanmaktadır ve bunu güç kullanarak yapmaya çalışıyor.

Şu an Yunanistan’ın Ege konusunda diplomasi önceleyen tutumu doğrudur.”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Necdet

Avrupa daki ülkeler. Gibi. Hikmet'imizin. Yaptıklarını. Sonuna kadar. Desteklemeliyiz. Bırakın. Particiliği. Her. Şey. Vatan. İçin gelin. Birlik. Beraberlik. Günü. Olduğunu. Unutmayın

Harun

Yesinler sizin doplomasinizi 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23