• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ülkemizde ne hikmetse bir türlü yabancı dil öğretemiyoruz

Yeniakit Publisher
2019-11-21 12:06:00 -
Ülkemizde ne hikmetse bir türlü yabancı dil öğretemiyoruz

Gazetemiz okurlarından Nizamettin Bekar, "Ülkemizde ne hikmetse bir türlü yabancı dil öğretemiyoruz" başlıklı yazısını bizimle paylaştı.

Nizamettin Bekar

Ülkemizde ne hikmetse bir türlü yabancı dil öğretemiyoruz. Çocuklarımıza yaklaşık yirmi yıl yabancı dil okuturuz da ne hikmetse bir türlü bir kelimeyi kendilerine kavratamayız. Çocuk ortaokulda yabancı dil öğrenmeye başlar üniversite de devam eder okumaya da bir türlü yabancı dili okuyup konuşamaz.

Öncelikle yabancı dil Öğretmenlerimize saygılarımı sunmak isterim. İyi ki varlar. Fakat bugün sizlerle yabancı dil meselesini konuşmak isterim. Ne yapılabilir?! Bugüne kadar edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşmak isterim.

Konuma tam bir Anadolu kadını olan İkbal GÜRPINAR’IN bir sohbetiyle başlamak isterim. İkbal Hanım çocuğu dünyaya geldikten sonra bir Eğitim Pedagoguna gider.  Kendisine Allah Teala bir çocukta dil ne zaman öğrenilmeye başlanıyor diye sorar. Pedagog kendisine Allah Teala bir çocukta dil öğrenme yaşı olarak ilk üç yaş olduğunu seçtiğini söyler. İkbal Hanım çocuğu üç yaşına geldiğinde bir yabancı dil Hocası tutar. Çocuk bir müddet sonra ana dili gibi İngilizce okuyup yazmaya başlamıştır. Demem o ki yabancı dil öğrenme yaşı nasıl olur bilmem ama üç yaş olarak başlatmamız lazım gelmektedir. Şöyle bir beyin fırtınası yaparsak çocuklarımıza anaokullarında yabancı dil dersleri verilebilir.

Kreşlerde de yabancı dil dersleri verilmesi çocuğun yabancı dili yaratılışa uygun olan bir yaş aralığı olduğundan çocuklarımızın daha kolay yabancı dil öğrenmesi sağlanabilir. Tabii bu konuda üniversitelimizin İngilizce Hocalarımızdan destek de alınması konuyu hayata geçirmemiz açısından daha sağlıklı olacağını düşünmekteyim. Bilim bu konuda ne diyor ona bakmamız lazım gelmektedir. Fakat zannımca konuyu İngilizce Hocalarına da sorsak her hal aynı cevabı alacağımızı düşünmekteyim. Öyle ise vakit geçirmeden okullarımızda en erken yaş aralığı olan üç dört yaş aralığında yabancı dil dersleri koymamız bu sıkıntılı sorunu çözecektir inşaallah. Öğretmenler açısından bir sıkıntı teşkil etmeyecektir. Eğer yabancı dil dersleri anaokulu ya da kreşlere konulursa o durumda yabancı dil Hocalarımızı anaokula ya da kreşe tayinlerini yaparsak bu durumda bu İngilizce sorunu kökten çözülebilir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yabancı dil Hocalarımızla yaptığım sohbetlerde yabancı dil öğrenilmesi yaş aralığı kadar önemli olan maruz kalma yani çocuk dili her fırsatta konuşması çocuğun yabancı dili iyi bir şekilde okuyup yazmasını sağlayacaktır. Bu noktada çocuklarımızı okullarımızda yabancı dil derslerinde tahtaya kalk ayakkabını bağla kitap oku gibi İngilizce konuşup çocuğun yabancı dil konuşup yazması sağlanabilir.

Ayrıca yabancı dil öğrenme konusuyla ilgili olarak çocuk çok erken yaşlarda yukarıda yazdım teknolojik araçlarla yani radyo ve bilgisayar gibi araçlarla yabancı dili dinleyip okuması ve yazması sağlanmalıdır.

Biraz anladığım bizlerin genlerinde pranga yok galiba. İslam ülkeleri sömürge oldukları dilleri en mükemmel okuyup konuşup yazmakta olması bizlerin bu işi becerememiş olması bende biraz da bizlerin genlerinde sömürge kabul etmemek olduğunu hissettirmektedir. Bakın mesela bir Suriyeli kardeşimiz ana dili gibi İngilizceyi okuyup yazması bende bu duyguları hissettirdi.

Ben bu kadar beyin fırtınası yaptım. Daha güzelini bilim insanları yapsın…

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Turan

Arkadaş 30 yıl liselerde tarih öğretmenliği yaptım,hiç bir öğrencinin ingilizce dersini sevdiğini sevdiğini severek derse girdiğini ve birşey öğrendiğini zannetmiyorum desem yalan olmaz,yahu sanki bir işkence gençliğimizi ruhsuz ne olduğuna ne öğrenildiğine inanilmayan bu işkence kıyamettemi bitecek hu hu duyan varmı
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23