• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Usulsüz hobi bahçelerine para ve yıkım cezası yolda

Yeniakit Publisher
2020-07-13 07:09:00 - 2020-07-13 07:30:41
Usulsüz hobi bahçelerine para ve yıkım cezası yolda

TBMM'de görüşülen yasa teklifinde usulsüz hobi bahçelerine para ve yıkım cezaları öngörülüyor. Buna rağmen, hobi bahçeleri için 20 bin ila 70 bin liraya kadar fiyat talep edilen satış ilanları sıkça görülüyor.

Tarım arazilerine yapılan ve maksadı dışında kullanılan hobi bahçelerine yönelik düzenleme Tarım Komisyonundan geçerken tartışmalar da devam ediyor. Yasa teklifinde tarım arazisinde yapılan bu tür bahçelere ciddi para ve yıkım cezaları getirilmesine rağmen bazı emlakçılar internet üzerinden hobi bahçesi satmaya devam ediyor. Bazı ilanlarda hobi bahçeleri 20 bin liralardan 70 bin liralara kadar değişen fiyatlarda satılıyor.

100 bin hobi bahçesi

Son resmî verilere göre, 2019 yılında, kooperatif şeklinde kurulan hobi bahçesi sayısı 8. Bunların 5’i İzmir’de, 2’si Ankara’da, 1’i ise Aydın’da. Ülke genelindeki hobi bahçesi sayısının ise 100 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl içinde yasalaşması planlanan hobi bahçesi düzenlemesi ile birlikte arsa özelliği olmayan bölgelerde bu tip yapılaşmalara izin verilmeyecek. İzinsiz yapılan hobi bahçeleri için, ilk tespitte bin liradan az olmamak üzere bozulan arazinin her bir metrekaresi için 10 TL idari para cezası uygulanacak. Aykırılığın giderilmesi için verilecek 2 ay süre içinde herhangi bir değişiklik yapılmazsa uygulanan para cezasının 3 katı ceza kesilecek. Bunun ardından da 1 ay içinde hobi bahçeleri belediye veya il özel idaresi tarafından yıkılacak. Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası’na göre de verimli tarım arazileri üzerinde herhangi bir yapılaşma yapmak yasaklanıyor.

Komisyon başkanı noktayı koydu

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç bazı kooperatiflerin yaptığı yasa suiistimalini şöyle anlatmıştı: Tarım alanı yapmak için yerel yönetimden su ve elektrik hizmeti alıyorsunuz, sonra tarım arazisine 30-40 konut yapıyorsunuz. Bu araziler resmiyette ‘Tarımsal Üretim Kooperatifleri’ olarak görünüyor. Devlete ‘Tarım üretmek için kooperatif kuruyorum’ diyorsun, sonra başka şeyler yapıyorsun.

Türkiye Gazetesi
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ercan Güven

Hobi bahçesi kurulması teşvik edilmesi gerekirken yasaklanmaya ve cezalandırılmaya çalışılıyor. Haberinizde niye bu tedbir alınmak isteniyor ona hiç değinmemişsiniz. Hobi bahçesi diye adamlar oraya ev mi yapıyor? Bunu hangi uyanık yapıyorsa onları cezalandırsınlar. Hobi bahçelerini de teşvik etsinler.

enes

Kayseri de dağlar boş çıplak lakin ovadaki tarlalar binalarla doluyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23