• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uzman isimden çarpıcı açıklama: Türkiye olayı bir üst perdeye taşıdı

Yeniakit Publisher
2020-08-10 11:11:00 -
Uzman isimden çarpıcı açıklama: Türkiye olayı bir üst perdeye taşıdı

Türkiye, Akdeniz'de Oruç Reis gemisi için 23 Ağustos'a kadar Navtex ilan etti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Türkiye'nin sahadaki araştırmalarına devam edeceğini belirterek "Burada yine bir kritik konu, atışlı tatbikatın başlıyor olması. Türkiye yerinde bir hareketle atışlı tatbikatla ilgili NAVTEX ilanı vardı. Biz bu gelişmeler üzerine bir üst perdeye olayı taşıdık" diye konuştu.

Türkiye, Oruç Reis araştırma gemisinin faaliyetlerine ilişkin olarak Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX ilan etti. NAVTEX kapsamında 10-23 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek faaliyetler için yapılan ilan, Türk Deniz Kuvvetleri Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından duyuruldu.

Katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, "Yunanistan iyi niyetli yaklaşımınıza, akılla çelişen bir tepki verdi. Türkiye yakın zamana kadar tepki veren bir ülkeydi, etki üretemiyordu hain yapılanma nedeniyle. En önemli konsept değişikliği de dışişlerinde, Milli Savunma Bakanlığımızda. Biz artık etki ve tepki denklemini kurmuş bir ülkeyiz." dedi.

Yunanistan'ın yapmış olduğu hareketin kabul edilemez olduğunu dile getiren Başbuğ, "Buna şüphesiz verilecek bir cevap var devletimiz tarafından. Bana göre en doğru cevap verildi" diye konuştu.

Türkiye karşısında çaresiz kalan Yunanistan'ın çıkış yolu aramak amacıyla Batılı ülkelere başvurduğunu belirten Başbuğ şunları söyledi:

"Merkel, en son Cumhurbaşkanımızla görüştü. Cumhurbaşkanımız da şeffaf bir şekilde bilgileri dünya kamuoyuyla paylaştığı anda şu cümleleri kurdu: "Merkel'in ricasıyla masa başında sorunların çözülmesi için geri çekilelim. Şimdi sizden bir atak bekleyelim" diye iyi niyetli yaklaşım bekledik.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Fakat Yunanistan ne böyle bir samimiyet gösterdi ne de gayret gösterdi. Tam tersi, sizin atmış olduğunuz köprüyü eliyle iterek Mısır ile asla karşılığı olmayan hukuken de yetkisi olmayan iki devlet olarak karşınıza böyle bir atakla çıktı. Devletimiz çok haklı olarak 3-4 hafta bekleriz dediği faaliyeti öne çekerek yeniden NAVTEX ilanıyla sahaya varlık göstermek üzere çıkmış oldu."

Türkiye'nin sahadaki araştırmalarına devam edeceğininin altını çizen Başbuğ, bundan sonra yaşanılabilecek sürecin detaylarını paylaştı.

Başbuğ, "Ancak burada yine bir kritik konu: atışlı tatbikatın başlıyor olması. Türkiye yerinde bir hareketle atışlı tatbikatla ilgili NAVTEX ilanı vardı. Biz bu gelişmeler üzerine bir üst perdeye olayı taşıdık. Burada aslında o ilgili devletlere ve onu destekleyenlere verdiğimiz mesaj şu. Bu uğurda sizin ürettiğiniz her tepkiye kararlılık gösteriyoruz. Gerekirse hodri meydan diyerek, savaş çığırtkanlığı yapan ülkeler var, biz buna da hazırız diyerek başlattığımız bir tatbikat." diye konuştu.

NAVTEX nedir?

İngilizce "Navigational text messages" ifadesinin kısaltması olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor. Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Selman

Yunan kafirinin en ufak bir yanlışında, ilk etapta on iki adalar ile birlikte meis adasına ilaveten sisam, sakız ve midilli adaları derhal fethedilip yeniden islam ve türk toprağı kılınmalıdır. Hemen akabinde de fethedilen bu adalara türk vatandaşı yapılan yada yapılacak olan suriyeli müslüman kardeşlerimiz yerleştirilmeli, her bir adaya Tsk'ya bağlı olan Öso grupları, asayiş/güvenlik bağlamında konuşlandırılmalı ve buraların bundan böyle Türkiye'ye ait "sancak vilayetleri" oldukları hususu tüm dünyaya ilan edilmelidir. Fethedilen adalardaki yunan halkı da, cizyelerini ödemek ve isyan etmemek şartıyla oldukları yerde barış içinde kalabilirler. Şayet Yunanistan ve arkasındaki cümle efendisi, bu durumu kabullenmeyip daha da azgınlaşıp Türkiye'ye yönelik saldırılarına devam ederlerse, bu defa başta Girit olmak üzere Ege'deki bütün adalar, en ufak bir kaya parçağı olan adacıklar dahil, külliyen fethedilmelidir. Böylelikle Ege ve Doğu Akdeniz sorunu, uluslararası hukuka göre değil ama islam hukukuna istinaden kökünden ve ebediyen çözülür inşa ALLAH. Hayr olur insa Allah. La havle vela kuvvete illa billa aliyhil azim. HasbünAllah ve niğmel vekil....
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23