• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uzmanlar açıkladı: Koronavirüs neden en çok İtalya ve İspanya'yı vurdu?

Yeniakit Publisher
2020-04-09 14:20:00 -
Uzmanlar açıkladı: Koronavirüs neden en çok İtalya ve İspanya'yı vurdu?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve küresel bir salgına dönüşen koronavirüs nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 90 bine dayandı. Avrupa'da salgından en çok etkilenen iki ülke ise İspanya ve İtalya oldu. İki ülkede ölü sayısı 30 bini aşarken, vaka sayısı da 300 bini geçti. Uzmanlar İspanya ve İtalya'nın salgından bu denli çok etkilenmesinin nedeni olarak, son yıllarda kötüye giden ekonomiyle birlikte çoğu yetişkinin ailesiyle beraber yaşamak zorunda olmasını gösterdi.

Tüm dünyaya yayılan koronavirüs Avrupa'da en çok İspanya ve İtalya'yı etkiledi. İtalya'da 17 bin İspanya'da ise 15 bin kişi hayatını kaybetti. İki ülkede 300 bine yakın kişi enfekte oldu. Sosyal bilimcilere göre İtalya ve İspanya'nın kıtanın pandemiden en çok etkilenen ülkeler olmasının sebebi iki ülkede de aile büyükleri ile birlikte yaşama geleneği. Avrupa'nın diğer ülkelerinin aksine İspanya ve İtalya'da çoğu yetişkin ebeveynleriyle birlikte yaşıyor.

Yüzde 67'lik kesim ailesiyle birlikte yaşıyor

Uzmanlar Avrupa kültürüyle bağdaşmayan aileyle yaşamını sürdürmeyi ekonomik gerekçelere bağlıyor. New York Times'ın haberine göre İtalya ve İspanya'da ekonominin son yıllarda kötüye gitmesi çoğu genci ailesiyle beraber yaşamak zorunda bıraktı. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın verilerine göre ebeveynleriyle yaşayan İtalyanların oranı yüzde 67, İspanyolların oranı ise yüzde 62.

İtalya dünyada en fazla yaşlı nüfusa sahip ülkelerden biri. Nüfusunun yüzde 23'ünü 65 yaş ve üzeri vatandaşlar oluşturuyor. Uzmanlara göre İtalya'da okulların kapanması büyük bir riskti. Çünkü çoğu ebeveyn işe giderken çocuklarını evde anneanne veya dedesiyle bırakmak zorunda kaldı. Bu da salgının kolayca taşıyıcı olabilecek çocukların yaşlılarla yakın temasına yol açarak salgının yayılmasını hızlandırdı.

Salgının kültürel yaşama dair bazı alışkanlıklar nedeni ile daha hızlı yayılmış olabileceğini iddia eden sosyal bilimcilerin başka iddiaları da var. Salgının Japonya'da çok hızlı yayılmamasının nedeni el sıkışmak yerine eğilmeleri bunlardan biri.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

son 

ÇÜÜÜNKÜÜÜ BAŞLARINDA BİR REİS YOK ALLAH BİN KERE RAZI OLSUN REİSİM. BU İSTEMEZUKCULERİDE TEZ İSPANYA İTALYAYA GÖNDERSEK NE TATLI OLUR

abdrhman

ya kiminle yaşayacaklardı. doğal değilmi bireylerin aileleriyle yaşaması barınması
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23