• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vücut geliştirme sporu yapmak caiz midir?

Yeniakit Publisher
2019-11-21 16:40:00 - 2019-11-21 16:42:38
Vücut geliştirme sporu yapmak caiz midir?

Özellikle gençler kaslı bir vücuda sahip olmak için vücut geliştirme sporuna yönelmekte. Peki Vücut geliştirme (Body building) için ilaç takviyesi caiz midir? Dinen spor yapmak caiz mi? Dinen dövüş sporu yapılır mı?

Özellikle gençler kaslı bir vücuda sahip olmak için vücut geliştirme sporuna yönelmekte. Peki Vücut geliştirme (Body building) için ilaç takviyesi caiz midir? Dinen spor yapmak caiz mi? Dinen dövüş sporu yapılır mı?

Vücut geliştirme için ilaç takviyesi caiz midir?

İlahiyatçı Nurettin Yıldız konuya ilişkin olarak, vücut geliştirme sporu için, futbolcu için, yüzü vs. için tıpın sakıncalı gördüğü ilaç haramdır. Vücut geliştirmek için ilaç kullanıyor olmak o ilacı helalleştirmez. Bedenleriniz bize Allah’ın emanetleridir. Bu emanetleri hoyratça kullanamayız. Vücut geliştirme sporlarında kaslar gelişsin ya da dayanma süresi artsın diye ya da çabuk sonuç alınsın diye kullanılan ilaçlar da tıppın kısa veya uzun vadede sakınca oluşturmaz diyor olması lazım. Vücut geliştirme zorunlu bir tedavi değildir. 

Dövüş sporu câiz midir, bir hak ihlâli var mı, sporda ölçü nedir? 

Fatih Kalendar hoca şöyle cevaplandırıyor: “İslâm fıkhında spor dediğimiz zaman bu bedenî gelişmeye(kişinin sıhhat bulmasına)veyâ zihinsel olarak da gelişmesine sebep olması gerekir.Bunun hâricî olarak gerek kişinin kendisine gerek bir başkasına ve etrâfına zarar verme üzerine kurulu olan hangi eylem,hangi aktivite olursa olsun ve ismi de ne olursa olsun bu İslâm'ın kabûl etmiş olduğu bir işlem değildir. Bahusus İslâm fıkhında hadler meselesini incelerken İslâm otoritesinin, devletin bazı cezâlarda müeyyide olarak yapmış oldukları sopa (dayak)cezâsında başa vurulur mu vurulmaz mı?tartışması yapılıyor ve tercih edilen görüşe göre suçlu olan bir kimseye İslâm otoritesi başa aslâ vurmamak sûretiylecezâ vereceğinden bahsediyor.

Kaynaklarımızın şerhlerine baktığımız zaman deniyor ki; bir din anlayışı ki cezâ olarak başa vurmaya bile izin vermiyorsa spor adı altında insanların birbirlerine zarar vermesi,özellikle kardeşimizin de ifâde ettiği üzere “ağzımızın burnumuzun dağılması” gibi eylemler kesinlikle câiz değildir, kesinlikle haramdır ve günahtır. Buna sebebiyyet vermek de günahtır,böyle bir spora prim vermek,böyle bir sporu izlemek de aslında bir nevîrevaçlandırmaktadır. Bunlar kesinlikle câiz olmayan işlemlerdir. Son derece kaçınılması gerekecektir. Kul hakkının ötesinde de kişi kendi vücûdunamâlik değildir. “Birileri gelip benim yüzüme veyâ herhangi bir uzvuma zarar versin ve ben bu zararı vermesine de onay vereyim” bu helâl olan bir işlemdir denilemez. Öyle olsaydı insanın kendi hayatına son vermesi câiz olacaktı ki buna intihâr deniliyor ve İslâm hukukunda en büyük günah olarak kabûl ediliyor.

İnsan vücuduna mâlik değildir. Vücûdukonusunda her türlü tasarruf yetkisine sâhip değildir. Bu bağlamda dikkat etmek gerekir. Bu tarz olan sporlardan şiddetli bir şekilde kaçınmamız, evlatlarımızı buraya yönlendirmememiz ve bunu teşvîk edici olan programlardan da sakındırmamız gerekecektir. Görsel medyada bu gibi şeyler heveslendirilebiliyor, çocuklar buna meyledebiliyor. Bunlar nefsânî, nefse hoş gelen bir takım aktivitelerdir ki bunlardan kaçınılması gerekecektir. Bunu her platformda her ortamda konuşmak ve anlatmak gerekecektir. Günümüzde sporun bâzı konularda bir kumar sektörü hâline gelmesi, üzerinde bahisler ve iddialar oynanması da ayrı bir problemdir. Velev ki o sporun kendisi mubâh bir eylem olsa da başka bir harama vesîle olması söz konusu ise yine bu işlemi girmek böyle bir işlemde bulunmak yine câiz olmayacaktır ki Rabbim bu konuda Hakkı anlamayı cümlemize nasîb etsin İnşaAllâh.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23