• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yine ilk güzergâh Türkiye! İranlılar, ABD tehdidiyle kaçıyor

Yeniakit Publisher
2019-05-21 13:01:00 - 2019-05-21 13:02:11
Yine ilk güzergâh Türkiye! İranlılar, ABD tehdidiyle kaçıyor

ABD savaş gemilerinin Basra’ya girmesinin ardından, İran halkında tedirginlik başladı. İş adamlarının Türkiye’de yatırım ve mülk karşılığı vatandaşlık alma yollarını araştırdıkları belirtilirken, fakir kesimin ise düzensiz göç yolları ile Türkiye’ye gelmenin yollarını araştırdıkları belirtildi.

 Göksel Çağlav  Ankara 

ABD’nin Basra Körfezi’ne savaş gemilerini göndererek İran’a tehditler savurmasının ardından tedirgin olan İranlılar, olası savaş nedeniyle ülkeden kaçışın yollarını araştırıyorlar.

Olası savaş nedeniyle Türkiye’den vatandaşlık almak isteyen çok sayıda İranlı iş adamının olduğu ve bir kısmının Türkiye’deki şartları yerine getirmek için girişimde bulunduğu öğrenildi. Bazı iş adamlarının yatırım yaparak Türk vatandaşlığı almak isterken, İranlı iş adamlarından bazılarının da ticaretlerini Türkiye’ye taşıyarak vatandaşlık alma isteğinde bulunduğu belirtiliyor.

Normal şartlarda Türkiye’den vatandaşlık alınabilmesi için gereken, “Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etme, Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaretini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak çalışmak, Türk vatandaşı ile evlenmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak” şartlarını yerine getiremeyen İranlılar ise düzensiz göç yöntemlerini seçiyorlar.

Tatil bahanesiyle gelip dönmeyecekler

Olası savaş durumuna ilişkin İran’dan kaçmayı planlayarak Türkiye’ye sığınmaya çalışan İranlıların geçici turist olarak Türkiye’ye geldikten sonra ülkeyi terk etmeyerek düzensiz göçmen sıfatıyla ülkelerindeki savaş ve tehdit sona erene kadar Türkiye’de kalmayı planladıkları belirtiliyor. Bir diğer yol ise kara yolu ile sınırı kaçak olarak geçerek Türkiye’ye sığınmak. Ancak Türkiye İran sınırına örülmesine başlanan 144 km’lik sınır duvarının büyük bir bölümünün tamamlanması, kaçak yollarla Türkiye’ye geçmeyi planlayan İranlıların önüne engel olarak çıkıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2018 sonu itibariyle Türkiye’de çeşitli izinlerle bulunan İranlıların sayısı 44 bin 313. Geçtiğimiz yıllara göre İran’dan Türkiye’ye yönelen düzensiz göçmen sayısında büyük artış gözlenirken, ikamet izni ile Türkiye’de bulunan İranlıların sayılarında da artış gözlemleniyor.

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23