Sağlık

Yüksek tansiyon hastaları ne yemeli ne yememeli?

Hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliğidir. Peki ama hipertansiyon hastaları nasıl beslenmelidir? Yüksek tansiyon hastaları ne yemeli ne yememelidir? Tansiyonu yükselten besinler nelerdir? İşte detaylar...

Yüksek tansiyon hastaları ne yemeli ne yememeli?
-

Hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliğidir. Peki ama hipertansiyon hastaları nasıl beslenmelidir? Yüksek tansiyon hastaları ne yemeli ne yememelidir? Tansiyonu yükselten besinler nelerdir? İşte detaylar...

‘’Sessiz düşman’’ terimi hipertansiyon için sıklıkla kullanılan bir terim. Nedeni ise hipertansiyonun yıllarca hiç belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verebilme olasılığıdır. Bu nedenle belli aralıklarla kan basıncınızı ölçtürmeniz gerekir. En belirgin hipertansiyon belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir. Ayrıca hipertansiyon belirtileri arasında;

  • halsizlik,
  • görmede bulanıklık,
  • yorgunluk,
  • burun kanaması,
  • kulaklarda çınlama,
  • yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma,
  • bazen çok sık idrara çıkma,
  • gece uykudan uyanıp idrar yapma
  • bacaklarda şişlik olabilir.

Yüksek tansiyon hastası ne yemeli?

Her şeyde olduğu gibi bu ebsinlerin kullanımında da aşırıya kaçılmaması gerekir. Belli ölçülerde tüketildiğinde bir sorun çıkarmayacağı gibi, tansiyon hastaları ekstra faydalarını da görebilirler.

Yeşil yapraklı sebzeler: İçerdikleri nitrat tansiyonu düşürür.
Sarımsak: Kan damarlarını genişleten nitrik oksit seviyelerini artırır. Kan damarlarınız ne kadar rahat olursa, kalbiniz kanı pompalamak için daha az çalışır, Bu da kan basıncını azaltır.
Muz: Yüksek tansiyonu düşürür. Hipertansiyon hastalarının günde 1 muz yemesi önerilir.
Zeytinyağı: Polifenoller (güçlü antioksidanlar) zeytinyağında fazladır. Damar sağlığına iyi gelir ve elastik kalmasına yardımcı olur.
Nar: Meyvesi ve suyu tansiyonu dengeler.
Kereviz: Damar hastalıklarının önüne geçer. Hipertansiyonu önler.
Domates: Kolesterolü düşürür. Tansiyonu dengeler.
Havuç: Kalbi korur ve tansiyonu düşürür.
Tam tahıllar: Çözünür ve çözünmez lifler tansiyonu düşürür.
Keten tohumu: Sağlıklı Omega 3 ve lif içeriğiyle tansiyonu düşürür.
Bitter çikolata: Kalp damar sağlığını korur. Tansiyonu düşürür. Ancak ölçülü tüketilmelidir.

Yüksek tansiyon hastası ne yememeli?

  • Salça
  • Tuz
  • Turşu

YORUMLARA GÖZAT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Yorumlarınız incelendikten sonra yorum kurallarına uyması halinde yayına alıncaktır.