• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yunanistan'ın büyük korkusu: Erdoğan'ın niyeti ciddi, Ayasofya'yı açacak

Yeniakit Publisher
2019-04-07 20:30:00 -
Yunanistan'ın büyük korkusu: Erdoğan'ın niyeti ciddi, Ayasofya'yı açacak

Ayasofya Camii hakkında konuşan Yunan uzman Kostas Grivas, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’yı camiye çevirme planlarının Türkiye’deki değişimlerin bir yansıması olduğunu ve gerçekleşebileceğini belirtti. Grivas, Erdoğan'ın vaadinin seçim kampanyasında verilen sözlerden olmadığını belirterek, niyetinin ciddi olduğunu ve uluslararası toplumun tepkisinin durumu etkilemeyeceğini söyledi.

Yunan Askeri Akademisi'nden Türkiye uzmanı Doç. Dr. Kostas Grivas, Sputnik'e verdiği demeçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya Camii'nin turistler tarafından ücret ödenmeden ziyaret edilebilmesi için statüsünün cami olarak değiştirilebileceği yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

'Ayasofya açıklaması, Türkiye'deki jeopolitik değişimlerin bir yansıması'

Grivas, "Bana göre Erdoğan'ın Ayasofya'yı camiye çevirme niyeti ile ilgili sözler, sadece seçim öncesi kampanyada sarf edilen sözlerden değil. Bu açıklama, Müslüman dünyasının lideri ve Avrasya'da bağımsız bir güç kutbu olarak hareket etmek isteyen Türkiye'deki jeopolitik değişimlerin bir yansıması" dedi ve şöyle devam etti:

"Yani Erdoğan değil de şu anki değişmiş haliyle Türkiye, geçmişe göre çok farklı bir Türkiye olduğunun, sözüm ona uluslararası toplumu küçümsemeye cesaret eden ve büyük bir Avrasya gücü, yeni bağımsız Avrasya'da İslami bir ülke olarak hareket etmek isteyen bir otokrasi olduğunu göstermenin yollarını arıyor".

'Erdoğan'ın açıklamaları seçim öncesinden yapılan türden değil'

Erdoğan'ın açıklamasının seçim öncesinde yapılan açıklamalar türünden olmadığını ve sonuçları olabileceğini söyleyen Grivas, "Sonuç olarak böyle bir şeyin olup olmayacağını bilmiyorum, fakat bu gerçeği yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

'Uluslararası toplumun tepkisi Erdoğan'ı etkilemez'

Uluslararası toplumun Türkiye'yi etkileyebileceğini düşünmediğini ifade eden uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Eğer uluslararası toplumun buna bir tepki vereceğini düşünecek olursak bu tepki, Türkiye'yi ve özellikle de Erdoğan'ı pek etkileyecek türden olmaz. Bunun Türkiye için çok kötü sonuçları olacağını düşünmüyorum. Bu mantık içerisinde, yani (Türkiye'nin) bağımsız bir ülke olduğunu, hiç kimseden korkmadığını ve istediklerini yaptıklarını gösterme yönünde elde etmek istediği olumlu unsurların daha fazla olacağını düşünüyorum."

'Türk lider tutumunu değiştirdi'

Geçen mart ortalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya'yı camiye dönüştürmek istemediği ve böyle bir oyunun içinde olmayacağı yönündeki açıklamalarını da yorumlayan Grivas, Türk liderinin tutumunu değiştirdiğine dikkat çekti:

"Onun durumu doğru olarak gördüğü şekil ve yöntemlerle yönettiğini düşünüyorum. Ayasofya'yı camiye çevirme çabasının tesadüf olmadığı ve kalıcı olacağı kanısındayım. Şimdi hemen yapmasa da bir süre sonra yapar. Seçim öncesi amaçlarla gelip daha sonra yok olan bir şey değil. Böyle bir şey olacak, ya Ayasofya cami olacak, ya da bu konunun sürekli olarak gündemde kalacağı bir durum oluşacak. Çünkü bu konu, Türkiye'nin şu anki otokratik politikalarına hizmet ediyor."

Erdoğan'ın şu anda 60 TL olan Ayasofya Camii'ne giriş biletlerinden elde edilen gelirleri kaybetmekten çekinip çekinmediği sorusuna Grivas, "Hayır, Erdoğan için böyle bir konu yok" cevabını verdi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23