Charles Aznavour

Charles Aznavour

Ermeni asıllı Fransız şarkıcı, söz yazarı, oyuncu ve diplomat Charles Aznavour kimdir?

Şahnur Varinag Aznavuryan bilinen sahne adıyla Charles Aznavour, Ermeni kökenli bir ailenin oğlu olarak 22 Mayıs 1924'te Paris'te doğdu.

Fransa’ya Gürcistan’dan göç eden babası Michael Aznavourian şarkıcı, İzmir'den göç eden annesi Knar Baghdasarian ise oyuncuydu.

"Caucase" isimde bir lokantaları vardı. Ailesinin etkisiyle henüz dokuz yaşındayken oyunlarda rol alıp şarkı söylemeye başladı. Küçük kumpanyalarda şarkı söyleyerek başlayan kariyerinin dönüm noktası ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf'la tanışması oldu. Charles Aznavour, Piaf’la birlikte Amerika’ya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerine düzenledikleri turneler sonucu dünyaca ünlü bir şarkıcı haline geldi.

Altı dilde (Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Rusça) dilde şarkı söyleyebilen Charles Aznavour, ana dili Fransızca dışında, İngilizce ve Almanca da konuşur, ama Ermenice bilmemektedir.

Bugüne dek, altmışa yakın filmde rol alan Aznavour, yüzlerce besteye ve şarkı sözlerine imzasını atmıştır. Fransa`nın Frank Sinatra`sı olarak da lanse edilen Aznavour`un hemen hemen bütün parçaları aşkla ilgilidir. 1970'lerde "Dance in the Old Fashioned Way" ve "She" parçalarıyla İngiltere'de büyük başarı elde etti.

Birçok şarkının sözlerini yazan Charles Aznavour, sinemada yaklaşık 60 filmde rol aldı. Filmlerinden birkaçı :Piyaniste Ateş (1960), Tobruk'a Bir Taksi (1961), Postacı Savaşa Gidiyor (1966) ve Şapkacının Hayaletleri (1982)

1950 ve 60'lı yıllarda sık sık Türkiye'ye gelerek Türkiye ve Türkleri çok sevdiğini, yabancı ülkelerde Türkiye'ye verdiği desteği her fırsatta açıklayan Aznavour, ilerleyen yaşlarında bu sözlerinden çarkederek soykırım iddialarına başladı.

2002 yılında Sözde Ermeni Soykırımı'nı konu alan Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan'ın Ararat filminde rol aldı.

1988'de yaşadığı depremle ağır yaralar alan Ermenistan'a "Ermenistan için Aznavour" adlı bir vakıf kurarak maddi manevi yardımlarda bulunmuştur. Charles Aznavour, bu çabaları nedeniyle Ermenistan Hükümeti tarafından 2004 yılında ülkenin en yüksek mertebesi olan "Ermenistan Ulusal Kahramanı" ödülüne layik görülmüştür.

2006 tarihli, hikâyesini Costa-Gavras'ın yazdığı, yönetmenliğini Laurent Herbiet'nin yaptığı Albayım adlı filmde Peder Rossi karakterini oynamıştır.

2008 yılında Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın imzaladığı kararname ile Ermenistan vatandaşlığı verilen Charles Aznavour, 2009 yılında Ermenistan'ın İsviçre Büyükelçisi olarak atandı.

Charles Aznavour, turne için gittiği Japonya'dan yeni döndükten sonra 1 Ekim 2018'te 94 yaşında Fransa'nın güneyindeki Alpilles'te bulunan evinde hayatını kaybetti.

Evlilikleri:

3 kere evlendi.
1.eşi: 1946 yılında Micheline Rugel ile evlendi. Misha, Patrick adında iki çocuğu oldu. Patrick 26 yaşında öldü.
2.eşi: 1955 yılında Evelyne Plessis ile evlendi. Katia adında bir Çocuğu oldu.
3.eşi: 1967 yılında Ulla Thorsell ile evlendi. Nicolas adındaki Üçüncü çocuğuna 1977 yılında sahip oldu. Daha sonra Seda ve Charles adında iki çocuğu daha oldu.

Eserleri:

1953 Charles Aznavour chante Charles Aznavour, n° 1] (Ducretet-Thomson)
1955 Charles Aznavour chante Charles Aznavour, n° 2 (Ducretet-Thomson)
1956 Charles Aznavour chante Charles Aznavour, n° 3 (Ducretet-Thomson)
1957 Bravos du Music-Hall (Ducretet-Thomson)
1958 Believe in me! (Ducretet-Thomson)
1958 C'est ça (Ducretet-Thomson)
1960 Les deux guitares (Barclay)
1960 Je m'voyais déjà (Barclay)
1961 Il faut savoir (Barclay)
1962 Alléluia (Barclay)
1963 Qui ? (Barclay)
1963 La mamma (Barclay)
1964 Charles Aznavour, vol. 1 New recordings (Columbia)
1964 Charles Aznavour, vol. 2 New recordings (Columbia)
1964 Que c'est triste Venise (Barclay)
1964 Charles Aznavour, vol. 3 New recordings (Columbia)
1965 Aznavour 65 (Barclay)
1966 La bohème (Barclay)
1966 De t'avoir aimée (Barclay)
1967 Entre deux rêves (Barclay)
1968 J'aime Charles Aznavour, vol. 4 New recordings (Columbia)
1969 Désormais (Barclay)
1969 Aznavour sings Aznavour, vol. 1 (Barclay)
1970 Aznavour sings Aznavour, vol. 2 (Barclay)
1970 Aznavour sings Aznavour, vol. 3 (Barclay)
1971 Non, je n'ai rien oublié (Barclay)
1972 Idiote je t'aime (Barclay)
1974 A Tapestry of Dreams (Barclay)
1974 I sing for... you (Barclay)
1974 Visages de l'amour (Barclay)
1975 Hier encore New recordings, orchestrations by Del Newman (Barclay)
1976 Voilà que tu reviens (Barclay)
1978 Je n'ai pas vu le temps passer (Barclay)
1978 Un enfant est né (Barclay)
1980 Autobiographie (Barclay)
1982 Je fais comme si (Barclay)
1982 Une première danse (Barclay)
1983 Charles chante Aznavour et Dimey (Barclay)
1983 I'll be there (Barclay)
1986 Aznavour (Embrasse-moi) (Tréma)
1987 Aznavour (Je bois) (Tréma)
1989 L'éveil New recordings (Tréma)
1989 L'élan New recordings (Tréma)
1989 L'envol New recordings (Tréma)
1991 Aznavour 92 (Tréma)
1994 Toi et moi (Musarm)
1995 You and me (EMI)
1996 Roche et Aznavour (Album featuring for the first time all the six 78rpm recorded by Pierre Roche and Charles Aznavour between 1948 and 1952) (EMI)
1997 Plus bleu (EMI)
1998 Jazznavour (EMI)
2000 Aznavour 2000 (EMI)
2003 Je voyage (EMI)
2005 Insolitement vôtre (EMI)
2007 Colore ma vie (EMI)
2008 Duos (EMI) (2-CD Box Set, duets with Elton John, Julio Iglesias, Paul Anka, Sting, Celine Dion and Josh Groban)
2009 Charles Aznavour and The Clayton Hamilton Jazz Orchestra (EMI)
2011 Aznavour Toujours (EMI)

Filmografi

-La Guerre des gosses (1936) — Extra
-Adieu chérie (1946) (as Aznavour) — Le duettiste
-Entrez dans la danse (1948)
-Une gosse sensass' (1957) — Le chanteur
-Paris Music Hall (1957) — Charles
-La Tête contre les murs (1959) — Heurtevent
-Les Dragueurs (1959) — Joseph Bouvier
-Pourquoi viens-tu si tard? (1959) — Un danseur
-Oh! Qué mambo (1959) (uncredited) — Un spectateur au cabaret
-Le Testament d'Orphée (1960) (uncredited) — The Curious Man
-Un taxi pour Tobrouk (1960) — Samuel Goldmann
-Tomorrow Is My Turn (Le Passage du Rhin) (1960) — Roger
-Tirez sur le pianiste (1960) — Charlie Kohler/Édouard Saroyan
-Gosse de Paris (1961)
-Les Lions sont lâchés (1961) — Charles, un convive de Marie-Laure
-Esame di guida - tempo di Roma (1962) — Marcello
-Horace 62 (1962) — Horace Fabiani
-Le Diable et les dix commandements (1962) — Denis Mayeux (episode "Homicide point ne seras")
-Les Quatre vérités (1962) — Charles
-Les Vierges (1963) — Berthet
-Cherchez l'Idole (1963) — Aznavour
-Le Rat d'Amérique (1963) — Charles
-Thomas l'imposteur (1964)
-Alta infedeltà (1964) — Giulio (segment "Peccato nel Pomeriggio")
-La Métamorphose des cloportes (1965) — Edmond
-Le Facteur s'en va-t-en guerre (1966) — Thibon
-Paris au mois d'août (1966) — Henri Plantin
-Caroline chérie (1968) — Postillon
-Candy (1968) — Hunchback juggler
-Le Temps des loups (1969) — Inspector
-The Adventurers (1970) — Marcel Campion
-L'Amour (1970) — Le présentateur
-The Games (1970) — Pavel Vendek
-The Selfish Giant (1971) — Narrator (French version)
-Un beau monstre (1971) — Inspector Leroy
-Part des lions (1971) — Éric Chambon
-Les Intrus (1972) — Charles Bernard
-The Blockhouse (1973) — Visconti
-Dix Petits Negres (1974) Dir Peter Colinson, Produit par Gerard Thum
-Ein Unbekannter rechnet ab (1974) — Michel Raven
-Sky Riders (1976) — Insp. Nikolidis
-Folies bourgeoises (1976) — Dr. Lartigue
-Die Blechtrommel (1979) — Sigismund Markus
-Ciao, les mecs (1979) — L'amnésique
-Der Zauberberg (1982) — Naphta
-Qu'est-ce qui fait courir David? (1982) — Léon, le père de David
-Les Fantômes du chapelier (1982) — Kachoudas
-Une jeunesse (1983) — Bellun
-Viva la vie! (1984) — Édouard Takvorian
-Yiddish Connection (1986) — Aaron Rapoport
-Mangeclous (1988) — Jérémie
-Il Maestro (1989) — Romualdi
-Le chinois (1989) — Charles Cotrel
-Charles Aznavour Armenia 1989 (1989)
-Les Années campagne (1992) — Le grand-père/Grandfather
-Pondichéry, dernier comptoir des Indes (1997) — Léo Bauman
-Le Comédien (1997) — Monsieur Maillard
-Laguna (2001)
-Truth About Charlie (2002) — Himself
-Ararat (2002) — Edward Saroyan
-Le Père Goriot (2004) — Jean-Joachim Goriot
-Ennemis publics (2005)
-Mon colonel (2006) — Père Rossi
-Up (2009) — Carl Fredricksen (French Voice)