• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nikki Haley kimdir?

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley kimdir?

Nikki Haley

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi olarak görev yapan kadın siyasetçi ve bürokrat Nikki Haley, 20 Ocak 1972’de Hindistan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) bağlı Güney Karolina’nın Bamberg bölgesinde doğdu. Ailesi ona kısa ve küçük” anlamına gelen “Nikki” demeyi tercih ediyordu. Sonra evliliği ile birlikte Nimrata Nikki Haley adını aldı. Doğum adı, Nimrata Randhawa'dır.

Ailesi Hindistan göçmeni olan Nikki Halley'in babası Ajit Singh Randhawa ve annesi Raj Kaur Randhawa'dır. Amerika’ya, Hindistan’ın Pakistan sınırına komşu Pencab eyaletinin Amritsar kentinden göç eden Randhawa çiftinden baba Ajit Singh Randhawa, Pencap Tarım Üniversitesi‘nde profesörlük yapmaktaydı; anne Raj Kaur Randhawa ise Delhi Üniversitesi‘nden hukuk unvanını almıştı.

Nikki Haley’in babası ABD’den önce, British Columbia Üniversitesi’nden burs teklifini aldığı Kanada’ya göç etti. Randhawa ailesi ilk kez 1969’da, baba Randhawa’nın doktorasını alması ardından ailesini Güney Karolina eyaletine taşımasıyla ABD’ye göç etti. Baba Randhawa burada Voorhees College‘da profesör olarak göreve başladı. Annesi Raj Rawa ise 1976 yılında “Exotica International” adlı bir giyim mağazası kurmadan önce yüksek lisans eğitimini ve Bamberg kamu okullarında yedi yıl boyunca sürdürdü.

Clemson Üniversitesi’nin muhasebe alanından mezun olan Nimrata, ilk iş deneyimine annesinin kurduğu “Exotica International” adlı moda-tekstil şirketinin muhasebesini tutarak başladı.

1996'da 24 yaşındayken ABD ordusunda Teğmenlik yapan Michael Haley ile evlenen Nimrata, bu evliliğiyle Haley soyadını aldı. Çiftin bu evlilikten Rena ve Nalin adlı iki çocukları oldu. Annesinin şirketinde çalıştığı 1998’de Orangeburg İlçesinde Ticaret Odası yönetim kuruluna da seçilen Nikki Haley için yükseliş bu noktadan sonra hızlandı. Lexington Ticaret Odası’nda sayman oldu.

2003’e kadar Kadınlar İşletme Sahipleri Ulusal Birliği içinde görev aldı. 2003 ve başkanlık seçimlerinin yapıldığı 2004’te yerel bir hastaneye fon sağlamak için Lexington Gala‘nın başkanlığını
yürüttü. Yine bunu takip eden süreçte, Lexington Medical Foundation, Lexington County Şerif Vakfı ve West Metro Republican Women‘da görev yaptı. Kadınlar İşletme Sahipleri Ulusal Birliği‘nin Güney Carolina başkanlığını ve 2006 Liderlik Bölümü Dostları Grubu kampanyasının başkanlığını yürütüyordu.

2004’te Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Nikki Haley, Güney Karolina eyaletinde Temsilciler Meclisi üyeliği yaptı. Yine Güney Karolina eyaletinin ilk kadın valisi oldu. Cumhuriyetçi Bobby Jindal‘ın ardından Amerika Birleşik Devletleri‘nde vali olarak görev yapan ikinci Hintli Amerikalı olarak kayıtlara girdi.

Haziran 2011’de yasadışı göçle mücadelede “Arizona tarzı” bir kanun imzaladı. Nikki Halley'in imzaladığı kanun, Birleşik Devletler Adalet Bakanlığı tarafından çeşitli gerekçelerle başlatılan ve göçmenlik kanununun “Üstünlük Hükümlerini” ihlal ettiğini iddia eden bir dava konusu olmaya devam ediyor.

23 Kasım 2016’da, Donald Trump, ABD BM Büyükelçisi pozisyonunda Nikki Haley’i aday gösterdi. Senato tarafından yapılan oylamada bu teklif 96’ya 4 oyla kabul edilerek 24 Ocak 2017’de Birleşmiş Milletler ABD Temsilcisi olarak seçildi.

25 Ocak 2017’de bu görevine başlayan Haley’e “En Etkili 100 İnsan” arasında yer verildi. Elbette bu yükselişin ardında İsrail vardı. Zira Haley, her adımında İsrail değerlerine bağlılığını ifade ettikçe yükseldi; yükseldikçe de bu bağlılığı perçinlendi. Aldığı kademelerin bir çoğu Yahudi kuruluşlarının taltifi ile gerçekleşti.  Haley’in hikâyesini anlatanlar, onun geleneksel beyaz bir ABD’liden daha fazla sert olduğunu söylüyor.

Nikki Haley, son olarak ABD’nin “Kudüs’ü İsrail’in başkenti sayan kararına” karşı lağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler toplantısında, üye ülkelerin dipolamatlarına gönderdiği mail ile gündeme geldi. Haley, o mailde, “Genel Kurul’da aleyhte karar alan ülkelerin Kudüs’le alakalı verdiği oyları Başkan Trump’a rapor edeceğini” belirtmişti.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23