• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu tehdidi beklemiyorlardı! İran'ın hamlesi düşmanı şaşırttı

2019-05-31 11:59:12

 Necmi Güven  yeniakit.com.tr 

Uluslararası Gençlik Strateji Araştırma Merkezi (UGSAM) Ortadoğu Uzmanı Dr. Celalettin Duran, yeniakit.com.tr'ye İran'ın Körfez ülkelerine saldırmazlık anlaşması teklifini değerlendirdi. Duran, "İran’ın saldırmazlık anlaşmasını istemesinin sebebi Körfez ülkelerinden gelecek saldırıları önlemek gibi görülmesine rağmen aynı zamanda İran'dan Körfez ülkelerine de bir saldırının olmayacağının güvencesi olarak da algılanmalıdır. İran bu anlaşma ile Körfez ülkelerini eğer saldırı olursa kendisinin de saldıracağı ilanında bulunarak üstü kapalı tehdit etmiştir." dedi.

Mezhep savaşı çıkabilir

İran'ın Körfez topraklarından gelecek tehditlerin önlemeye çalıştığı bu girişimle aynı zamanda bölgede büyük bir çatışmanın da engellenmeye çalışıldığına değinen Duran, "Eğer bunu yaparsanız İran ve Körfez ülkeleri arasında büyük bir mezhep ve coğrafi savaşa sebep olmuş olursunuz. Bu da bölgede çok büyük bir istikrarsızlık ve mezhep savaşını beraberinde getirir. İran hem kendisini muhafaza etmek istiyor hem de Basra Körfez’inde bir istikrarsızlığın önüne geçmeye çalışıyor." diye konuştu.

Suudi'ler ikili oynuyor

Körfez ülkelerinin bir kısmının buna sıcak bakabileceğini kaydeden Duran, "Çünkü kendi ülkelerinden böyle bir saldırı yapıldığı takdirde hedefte olacağının farkındalar ve Suudi Arabistan'ın bu Körfez ülkelerinin arkasında durmayacağını hatta Suudi Arabistan’ın Körfez ülkelerini işgal edebileceğini tahmin ediyorlar." tespitinde bulundu.

İran da tehdit ediyor

İran'ın şu anda kendisi için oluşturulmuş bir çembere alındığına vurgu yapan Duran, "ABD, Irak’tan BAE’e kadar üsler kurdu ve tamamen kuşattı. Bu kuşatmaya karşı İran kendisini garanti altın almaya çalışıyor bir taraftan bir teklif götürüyor bir taraftan da aslında bu bir tehdittir. Eğer sizin topraklarınızdan benim ülkeme bir saldırı olursa ben de karşılık veririm. Bu da büyük bir mezhep ve ülkeler savaşı getirir buna gelin şimdiden engel olalım önüne geçelim teklifini sundu aslında." şeklinde vurguladı.

Saldırı Körfez'den gelir

İran'a bir saldırının ancak Körfez ülkelerindeki ABD üslerinden geleceğini ifade eden Duran, "Afganistan ve Pakistan üzerinde İran’a saldırmak pek mümkün değil. Pakistan’da hem Şii nüfusunun varlığından hem de Pakistan’ın siyasi ortamı da buna müsait değil. İkinci bir şey ABD için de Afganistan ve Pakistan’dan saldırmak çok mümkün gözükmüyor." diye kaydetti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23